Csökkentik a gyulladást, és védik a retinát: 10 étel, ami jót tesz a szemnek
Tudatos táplálkozással sokat javulhat a szem egészsége.

sargabarack
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a szem az emberi test legérzékenyebb része, sokan nem foglalkoznak vele eleget, csak akkor, amikor kialakult a probléma. Pedig szakemberek szerint panaszmentesen is érdemes orvoshoz fordulni, mivel a szembetegségek általában észrevétlenül és lassan alakulnak ki.

A glaukóma vagy zöld hályog a súlyos látásromlás vezető oka: világszerte körülbelül 65 millió embert érint, több millióan pedig meg is vakulnak miatta. Némelyik szakorvos a magas vérnyomáshoz hasonlítja, mivel eleinte nem okoz panaszt. Ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos az évenkénti látásszűrés, különösen negyvenéves kor felett. Ugyanakkor megfelelő táplálkozással is javulhat a szem egészsége.

Ételek a jó látásra

Glaukómában szenvedőknél felborul a szemben található csarnokvíz elfolyása, illetve termelődése közötti egyensúly. Ettől a szemnyomás megemelkedik, a szaruhártya nedves lesz, míg a látóidegekben vérellátási probléma keletkezik. A glaukóma csak kezelhető, gyógyítani nem lehet, így a megelőzés kiemelten fontos. Mindenekelőtt tudatos táplálkozással: bizonyos ételek ugyanis többek közt antioxidánsaik, karotinoidjaik, zsírsavaik és luteintartalmuk révén védik a retinát, és támogatják a látószerv egészségét.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük