Az UV-sugárzás hatásai a szemre: fokozza a szürke hályog kockázatát

A szürkehályog-képződés kockázata - más káros hatások mellett - fokozódik az UV-sugárzás hatására.

UV-sugárzás és szürke hályog
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ultraibolya-sugárzás számos káros hatással lehet az emberi szervezetre, főként a bőrre és a szemre - ezért kell kiemelten védekezni erős napsugárzás idején. Az UV-A- és UV-B-sugarak fokozzák a szürkehályog-képződés kockázatát, főleg negyven felett. 

Egy 2011-es kutatás igazolja a fent leírtakat, valamint kimondja azt is, hogy a negyven év felettieken kívül az ultraibolya-sugárzás még nagyobb kockázatának vannak kitéve azok, akik már elmúltak ötvenévesek. Cikkünkben elmondjuk a veszélyeket, illetve azt, hogyan csökkenthető az UV-A- és UV-B-sugárzás okozta szürke hályog kialakulásának kockázata.

Már csak a műtét segít rajta

Az emberi szem folyamatosan ki van téve a napfény és a mesterséges fény hatásainak. És, míg a fény találkozása a szemmel elengedhetetlen a szerv tényleges funkciójának ellátásához, az intenzív környezeti sugárzás veszélyt jelent, főleg a negyven év feletti korcsoportra nézve. A sugárterhelés látáskárosodáshoz vagy átmeneti, esetleg állandó vaksághoz is vezethet. AZ UV-A- és UV-B-sugárzás fokozza a szürke hályog kialakulásának kockázatát, mely vezető vaksági ok. 

szürkehályog-ny

A szürke hályog, vagyis a szemlencse elhomályosodása olyan maradandó látáskárosodás, melyet kezeléssel már nem, csakis műtéti úton lehet helyrehozni. A szemlencse teszi lehetővé, hogy élesen lássunk közelre és távolra, ám, amikor ezen szürke hályog alakul ki, a látás fokozatosan homályossá válik, amit szemüveg már nem korrigál. Ekkor szükséges műtéti úton eltávolítani a hályogot, és a helyére egy speciális műlencsét felrakni. Ennek megelőzésére van lehetőség: ha odafigyeléssel védjük a szemet az UV-sugárzástól.

Így védd a szemed az UV-tól!

Amellett, hogy a szemet már gyermekkorban kiemelten kell védeni az ultraibolya-sugárzástól, később, felnőttként is sokat tehetünk a káros sugarak hatásainak kialakulása ellen. A legjobb védekezés a megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveg viselése, ami jelentősen csökkenti a szürke hályog kialakulásának, illetve a retinasérülésnek a kockázatát.

A megfelelő szűrővel ellátott napszemüveg kiválasztására sajnos sokan nem fordítanak elég figyelmet, pedig rendkívül fontos lenne, ugyanis az ultraibolya-sugarakat nem a minél sötétebb üveg, hanem maga a szűrőrendszer fogja fel. A kutatás, mely alapján cikkünk készült, azt is leírja, hogy megfelelő védelmet csak a 400 nanométeres vagy annál magasabb képességű szűrővel ellátott napszemüvegek nyújtanak. Ezt az egyes darabokon 400-as címkével jelölik. Már mérsékelt sugárzás esetén is érdemes felvenni a napszemüveget. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Még jobban véd az a napszemüveg, mely az arcnak minél nagyobb részét lefedi, így kisebb eséllyel esnek be a káros sugarak a szemüveg felett vagy alatt, így elérve a szemet. Dupla védelmet nyújt, ha szintén UV-szűrővel ellátott kontaktlencsét visel valaki a megfelelő erősségű UV-szűrős szemüveg alatt. Sokat segíthet a védelemben egy széles karimájú kalap is. 

Ötven felett fokozott a veszély

A kutatás arra is kitért, hogy az ötven év felettiek még nagyobb veszélynek vannak kitéve az UV-sugarak miatt, mivel e korcsoport tagjait már a makuladegeneráció, vagyis a sárgafoltsorvadás kialakulásának magas kockázata is fenyegeti. Ezt a rizikót pedig tovább növeli a káros ultraibolya-sugárzás. A szürke hályog mellett a sárgafoltsorvadás a másik vezető vaksági ok, és a nőket nagyobb részben érinti. Az ötven felettiek speciális tervezésű napszemüveg vagy kontaktlencse viselésével védekezhetnek, ezzel csökkentve a sárgafoltsorvadás kialakulásának kockázatát. 

Elváltozások a szemen

Számos elváltozás jelenhet meg a szemen és a szemhéjon, melyekre jobb odafigyelni. A különböző szemproblémák sokszor hasonló tünetekkel járnak. Képes összeállításunkban konkrétan mutatjuk, melyik szembetegségnek mi a jellemzője.

Képen mutatjuk, milyen, ha rák jelenik meg a szemen: nézd meg a különféle elváltozásokat!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük