A szemen is kialakulhat melanoma: 6 dolog, amivel nagyobb eséllyel megelőzheted

A szem nemcsak a lélek tükre, hanem a legvédtelenebb szerv is egyben.

szemvédelem

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron gyakran hallani, hogy az extrém magas UV-sugárzás miatt 11 és 15 óra között kerülni kell a napot, a szabadban pedig gondoskodni a megfelelő fényvédelemről. Arról azonban nem esik szó, hogy nem csak a bőrt kell védeni. A szemre is ugyanolyan veszélyesek a káros UV-sugarak, és hasonló rosszindulatú elváltozást, például melanomát okozhatnak, mint a bőrön.

Ezek a tünetek később, akár évek múlva jelentkezhetnek. Rövid távon hunyorgást, enyhe irritációt válthatnak ki az erős napsugarak, hosszú távon akár a látás romlásához is vezethetnek. Erről beszélt dr. Fekete Orsolya, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

Nagyon komoly szembetegségek alakulhatnak ki

A fokozott napsugárzásnak kitett szemnél gyakrabban alakul ki kúszóhályog és szürkehályog, és az év többi szakaszában is óvni kell. A napon gondoskodni kell a szem megfelelő védeleméről. A víztükörről visszaverődő napfény irritálhatja a szemet, de a világos felületek, épületek is felerősíthetik a napsugarakat.

A szolárium is okozhat irritációt és a szaruhártya hámtakarójának "leégését", ezért javasolt a védőszemüveg használata is a csukott szem mellett. A védelem és megelőzés azonban nem merül ki a megfelelő napszemüveg vásárlásában, a rendszeres, legalább évente történő látásvizsgálat fontos. 

Így óvd a szemet a káros UV-sugaraktól!

  • A káros UV-sugarak kiszűrése érdekében viselj megfelelő UV-szűrős szemüveget, napszemüveget, amely az oldalról érkező sugarakat is kellően szűri.
  • A vásárlásnál ne a divat, hanem a praktikum legyen a fő szempont. Az olcsó, utcán is megvásárolható napszemüvegekben legtöbbször nincs UV-szűrő, a sötét lencse miatt pedig még többet árthatsz a szemnek, mert a sötét szín miatt kitágult pupillán keresztül könnyebben bejutnak a káros sugarak a szembe.
  • Jó hír a szemüvegeseknek, hogy a szabványoknak megfelelően a dioptriás szemüvegek lencséjét UV-szűrővel kell ellátni, így ez az alapvédelem számukra adott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Vásárolj UV400 felirattal ellátott napszemüveget, így biztos lehetsz abban, hogy szemed 100%-os védelmet kap. Kérd optikus segítségét a választásban, és ha van rá lehetőséged, készíttess egyedi, rád szabott szemüveget.
  • A legkisebbek szemét szintén védeni kell a számukra kialakított, speciális napszemüveggel.
  • Jó megoldás lehet felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt az árnyékot nyújtó széles karimájú kalap, sildes sapka is. Amellett, hogy a szemet védi az erős napsugárzástól, a napszúrás ellen is védelmet nyújt.
Ezt is szeretjük