A szemen is kialakulhat melanoma: 6 dolog, amivel nagyobb eséllyel megelőzheted
A szem nemcsak a lélek tükre, hanem a legvédtelenebb szerv is egyben.

szemvédelem
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron gyakran hallani, hogy az extrém magas UV-sugárzás miatt 11 és 15 óra között kerülni kell a napot, a szabadban pedig gondoskodni a megfelelő fényvédelemről. Arról azonban nem esik szó, hogy nem csak a bőrt kell védeni. A szemre is ugyanolyan veszélyesek a káros UV-sugarak, és hasonló rosszindulatú elváltozást, például melanomát okozhatnak, mint a bőrön.

Ezek a tünetek később, akár évek múlva jelentkezhetnek. Rövid távon hunyorgást, enyhe irritációt válthatnak ki az erős napsugarak, hosszú távon akár a látás romlásához is vezethetnek. Erről beszélt dr. Fekete Orsolya, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

Nagyon komoly szembetegségek alakulhatnak ki

A fokozott napsugárzásnak kitett szemnél gyakrabban alakul ki kúszóhályog és szürkehályog, és az év többi szakaszában is óvni kell. A napon gondoskodni kell a szem megfelelő védeleméről. A víztükörről visszaverődő napfény irritálhatja a szemet, de a világos felületek, épületek is felerősíthetik a napsugarakat.

A szolárium is okozhat irritációt és a szaruhártya hámtakarójának "leégését", ezért javasolt a védőszemüveg használata is a csukott szem mellett. A védelem és megelőzés azonban nem merül ki a megfelelő napszemüveg vásárlásában, a rendszeres, legalább évente történő látásvizsgálat fontos. 

Így óvd a szemet a káros UV-sugaraktól!

  • A káros UV-sugarak kiszűrése érdekében viselj megfelelő UV-szűrős szemüveget, napszemüveget, amely az oldalról érkező sugarakat is kellően szűri.
  • A vásárlásnál ne a divat, hanem a praktikum legyen a fő szempont. Az olcsó, utcán is megvásárolható napszemüvegekben legtöbbször nincs UV-szűrő, a sötét lencse miatt pedig még többet árthatsz a szemnek, mert a sötét szín miatt kitágult pupillán keresztül könnyebben bejutnak a káros sugarak a szembe.
  • Jó hír a szemüvegeseknek, hogy a szabványoknak megfelelően a dioptriás szemüvegek lencséjét UV-szűrővel kell ellátni, így ez az alapvédelem számukra adott.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • Vásárolj UV400 felirattal ellátott napszemüveget, így biztos lehetsz abban, hogy szemed 100%-os védelmet kap. Kérd optikus segítségét a választásban, és ha van rá lehetőséged, készíttess egyedi, rád szabott szemüveget.
  • A legkisebbek szemét szintén védeni kell a számukra kialakított, speciális napszemüveggel.
  • Jó megoldás lehet felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt az árnyékot nyújtó széles karimájú kalap, sildes sapka is. Amellett, hogy a szemet védi az erős napsugárzástól, a napszúrás ellen is védelmet nyújt.
Ezt is szeretjük