Gyakran kiszárad, ég, véraláfutásos? 4 jel, hogy szemorvoshoz kell fordulnod
A tünetek figyelmen kívül hagyása vaksághoz is vezethet.

szem-faradt-stessz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran hallani, hogy a szem a lélek tükre, de valójában annál sokkal több: az emberi test egyik legérzékenyebb része. Mégis sokan figyelmen kívül hagyják, pedig már a viszketés vagy a könnyezés is bajt jelezhet.

A szakemberek szerint annak is érdemes szemvizsgálatra mennie, akinek nincs panasza. Tudniillik, a szembetegségek sokszor lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki, ellenben visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. Mit üzen a szem világa? Íme, négy tünet, mellyel szemorvoshoz kell fordulni.

Szemszárazság szindróma

A betegség a magyarok 45%-át érinti, magyarán, szinte minden második ember szenved tőle, és többnyire a városban élőknél gyakori. A szemszárazságot kiválthatja az elektronikus eszközök gyakori használata, de okozhatja száraz levegő, illetve a túl kevés folyadékfogyasztás is.

Kevésbé köztudott, de a szindróma kialakulhat egy másik betegség vagy probléma hatására is, példának okáért a nőknél menopauza idején. A kevés pislogás szemkiszáradást okoz, ami idővel a látóélesség romlásához vezethet.

Szembevérzés

Különbséget kell tenni a szem általános bevörösödése és a kötőhártya bevérzése között. Utóbbi esetén a vérfolt széle többnyire éles, határai szabálytalanok, a színe pedig élénkvörös vagy sötétvörös.

Kialakulása visszavezethető mindennapi okokra, úgymint az erőlködés, a cipekedés, a szem megerőltetése, túlzott dörzsölése, esetenként nőknél szülés során is jelentkezhet. Továbbá a háttérben meghúzódhat szemgyulladás, fertőzés, gyógyszerek mellékhatása, netán napfényártalom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben valaki tudja, hogy a bevérzést erőlködés okozta, de ezen kívül nincs más tünete, és a folt is apró, nem szükséges orvoshoz menni. Ellenben, ha a kiváltó ok ismeretlen, esetleg visszatérő problémáról van szó, mindenképp szemorvoshoz kell fordulni, aki pontosan meghatározza az okokat.

Szürke hályog

Szürke hályog többnyire a szem és a szemlencse sérülése következtében alakul ki, sokszor hónapok vagy évek alatt. A látásromlást gyakran észre sem lehet venni, csak a fényérzékenység tűnhet fel, ám ez önmagában a szem megerőltetésétől is lehet.

A leggyakoribb tünetet úgy lehet fülöncsípni, ha az érintett az egészséges szemet eltakarja: szürke hályognál kettős és homályos látást tapasztalhat. Hasonló esetben indokolt azonnal orvoshoz fordulni, aki felállítja a pontos diagnózist, és megszünteti a problémát.

Zöld hályog

A glaukóma kialakulásánál a szemnyomás megemelkedik, mely egyrészt zavarja a szaruhártya vizenyőjét, másrészt a látóideg vérellátását. A betegség ugyan nem gyógyítható, de kezelhető, ha időben felismerik a tüneteket.

Ami egyebek mellett lehet homályos látás, szempirosság, a szem és környékének fájdalma. Természetesen ebben az esetben is csak szakember tud pontos diagnózist felállítani, ezért tanácsos mindenképp orvoshoz fordulni.

Ezt is szeretjük