Gyakran kiszárad, ég, véraláfutásos? 4 jel, hogy szemorvoshoz kell fordulnod

A tünetek figyelmen kívül hagyása vaksághoz is vezethet.

szem-faradt-stessz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakran hallani, hogy a szem a lélek tükre, de valójában annál sokkal több: az emberi test egyik legérzékenyebb része. Mégis sokan figyelmen kívül hagyják, pedig már a viszketés vagy a könnyezés is bajt jelezhet.

A szakemberek szerint annak is érdemes szemvizsgálatra mennie, akinek nincs panasza. Tudniillik, a szembetegségek sokszor lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki, ellenben visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. Mit üzen a szem világa? Íme, négy tünet, mellyel szemorvoshoz kell fordulni.

Szemszárazság szindróma

A betegség a magyarok 45%-át érinti, magyarán, szinte minden második ember szenved tőle, és többnyire a városban élőknél gyakori. A szemszárazságot kiválthatja az elektronikus eszközök gyakori használata, de okozhatja száraz levegő, illetve a túl kevés folyadékfogyasztás is.

Kevésbé köztudott, de a szindróma kialakulhat egy másik betegség vagy probléma hatására is, példának okáért a nőknél menopauza idején. A kevés pislogás szemkiszáradást okoz, ami idővel a látóélesség romlásához vezethet.

Szembevérzés

Különbséget kell tenni a szem általános bevörösödése és a kötőhártya bevérzése között. Utóbbi esetén a vérfolt széle többnyire éles, határai szabálytalanok, a színe pedig élénkvörös vagy sötétvörös.

Kialakulása visszavezethető mindennapi okokra, úgymint az erőlködés, a cipekedés, a szem megerőltetése, túlzott dörzsölése, esetenként nőknél szülés során is jelentkezhet. Továbbá a háttérben meghúzódhat szemgyulladás, fertőzés, gyógyszerek mellékhatása, netán napfényártalom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Amennyiben valaki tudja, hogy a bevérzést erőlködés okozta, de ezen kívül nincs más tünete, és a folt is apró, nem szükséges orvoshoz menni. Ellenben, ha a kiváltó ok ismeretlen, esetleg visszatérő problémáról van szó, mindenképp szemorvoshoz kell fordulni, aki pontosan meghatározza az okokat.

Szürke hályog

Szürke hályog többnyire a szem és a szemlencse sérülése következtében alakul ki, sokszor hónapok vagy évek alatt. A látásromlást gyakran észre sem lehet venni, csak a fényérzékenység tűnhet fel, ám ez önmagában a szem megerőltetésétől is lehet.

A leggyakoribb tünetet úgy lehet fülöncsípni, ha az érintett az egészséges szemet eltakarja: szürke hályognál kettős és homályos látást tapasztalhat. Hasonló esetben indokolt azonnal orvoshoz fordulni, aki felállítja a pontos diagnózist, és megszünteti a problémát.

Zöld hályog

A glaukóma kialakulásánál a szemnyomás megemelkedik, mely egyrészt zavarja a szaruhártya vizenyőjét, másrészt a látóideg vérellátását. A betegség ugyan nem gyógyítható, de kezelhető, ha időben felismerik a tüneteket.

Ami egyebek mellett lehet homályos látás, szempirosság, a szem és környékének fájdalma. Természetesen ebben az esetben is csak szakember tud pontos diagnózist felállítani, ezért tanácsos mindenképp orvoshoz fordulni.

Ezt is szeretjük