Megelőzhető a látásromlás egy egyszerű módszerrel: mit jelent a 20-20-20-szabály?
A 20-20-20 szabályt szakemberek fejlesztették ki a látásromlás megelőzése érdekében.

szemvédelem
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szemtornára és rendszeres látásvizsgálatra buzdítja a briteket egy jótékonysági szervezet, hogy a járványügyi korlátozások miatt otthon maradásra kényszerülő emberek látása ne romoljon a képernyő előtt töltött idő növekedése miatt.

A Fight for Sight nevű szervezet a 20-20-20-as szabály betartását javasolja az embereknek, vagyis hogy 20 percenként 20 másodpercig nézzenek egy 20 lábnyira, azaz 6 méterre lévő tárgyat, amikor akármilyen képernyőt néznek - írja a BBC News.

A látásromlás oka

Egy kétezer felnőtt bevonásával készült felmérés szerint az alanyok fele több időt tölt a képernyő előtt a világjárvány kirobbanása óta, és közülük 38 százalék érzi úgy, hogy romlott a látása.

GettyImages-1220790905
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

A szervezet megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint minden ötödik válaszadó kisebb valószínűséggel megy el most szemvizsgálatra, mint a járvány előtt, attól tartva, hogy elkapja, vagy megfertőz valakit a vírussal. A megkérdezettek olvasási nehézségekről, fejfájásról, migrénről és gyenge éjszakai látásról számoltak be.

 A Fight for Sight szerint rendkívül fontos, hogy az emberek rendszeresen járjanak látásvizsgálatra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

- A látásvesztéses esetek több mint fele elkerülhető a korai felismeréssel és a megelőzési módszerekkel - húzta alá Sherine Krause, a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a rendszeres látásvizsgálat segítheti a gyakran tünet nélküli betegségek felismerését is.

8 szuperétel, ami segít megelőzni az 50 felettiek látásromlását

Egyre gyakrabban találkozni azzal, hogy a helyes táplálkozás segíthet a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük