Kígyók DNS-ével állítanák vissza a vakok látását a magyar kutatók: óriási eredményeket értek el

A vakok látását segíthetnek visszaadni a magyar kutatók eredményei.

Látás-visszaállító génterápia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kígyók hőlátó képességét vették alapul a tudósok azokhoz a kutatásokhoz, amelyek a retina gyógyítására és a látás visszaállítására irányultak. Az eredmények, melyekhez több magyar kutató is hozzájárult, bizakodásra adnak okot az orvoslásban: a mechanizmus akár a látás visszanyerésében is segíthet.

A Science című tudományos lapban publikálták azt a kutatást, amelyben a tudósok abból a folyamatból indultak ki, ahogy a kígyók a sima látás mellett egy speciális látószervükkel a hőt is érzékelik. 

Kígyók DNS-ével adnák vissza a vakok látását

A kísérlet során az állatok kis mennyiségű DNS-ét tartalmazó, emberre veszélytelen vírusokkal juttatták be a mechanizmushoz szükséges, mesterségesen módosított ioncsatornákat az elhalt emberi retinaszövetbe, és ott aktiválták őket.

A szövetmodellel végzett kutatás meggyőző sikerrel zárult, laboratóriumi körülmények között ugyanis tényleg sikerült visszaállítani a vak retina fényérzékenységét. A retinán felfogott látási információ aztán a látókéregbe is eljutott, így részben visszaállíthatóvá vált a funkcionális látás.

Gyengén látókon is segíthetne a módszer

A megoldás azért is számít újdonságnak a szakterületen, mivel a korábbi drasztikus, erős látható fényt igénylő módszerek csak a teljesen vak retinán voltak alkalmazhatók, az új folyamat során azonban részleges látásromlás, többek között időskori makuladegeneráció gyógyítására is alkalmazható lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Bázelben végzett kísérletet dr. Roska Botond, a bázeli Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője irányította, csoportjuk már korábban is vizsgálta a retina fényérzékenységének visszaállítási lehetőségeit, így tőlük származik a génterápia ötlete és kidolgozása.

A munkába dr. Szabó Arnold vezetésével a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Retina Laboratóriumának kutatói is becsatlakoztak a humán retinamodell kidolgozásával: ők hozták például létre az eljárást, amellyel a szervdonáció által biztosított retina hosszú ideig életben tartható.

A kutatás egyelőre speciális laboratóriumi körülmények között rendkívüli eredményekkel kecsegtet, és nagy nemzetközi érdeklődés övezi, ám további kísérletek szükségesek ahhoz, hogy ez a látás visszaállítását célzó módszer a gyakorlatban is alkalmazható legyen. Ehhez a kutatópartnerekkel együtt egy klinikai kutatóközpont felállítását célozták meg a Semmelweis tudósai, ahol a terápiák zajlanának, így a magyar betegeken is segíthetnének az eljárással.

Magyar orvosok a gyógyítás történelmében

A magyar orvosok felfedezéseikkel előbbre vitték a tudományt, az egész világ sokat köszönhet nekik.

10 magyar orvos, akik nélkül sehol sem tartana a tudomány: sokat köszönhet nekik a világ

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük