Óriási előrelépések a személyre szabott rákgyógyításban: egyre célzottabban alkalmazhatók a gyógyszerek

A rákgyógyításban lezajló hatalmas fejlődés következő terepe az informatika lesz. Az innovációkról Dr. Peták Istvánnal beszélgettünk.

Rákgyógyítás jövője
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az Oncompass Medicine támogatta.

Robbanásszerű technológiai fejlődés jellemzi az orvostudományt és vele együtt a rákgyógyítást. Globális szinten egyre nagyobb szerephez jut a mesterséges intelligencia, és lassan elérjük azt a korszakot is, melyben az orvosok legfőbb eszközei nem az endoszkópok, hanem a számítógépes programok lesznek.

Miután az orvostudomány kiismerte, hogy mely gének hibái és azok kombinációi okozhatják a daganatokat, ugrásszerűen megnőtt az alkalmazható gyógyszerek száma, amelyek ezekre hatnak, és a személyre szabott terápiák korszakába lépett az ember - tudtuk meg Dr. Peták István molekuláris farmakológustól, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójától, aki az elmúlt hetekben több nemzetközi konferencián is részt vett.

Mesterséges intelligencia a precíziós rákgyógyításban

A 40 ezer orvos és kutató részvételével zajló American Society of Clinical Oncology - Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság, ASCO - konferenciája idén is egy fontos üzenet köré szövődött, mely szerint nem csupán személyre szabottan kell kezelni minden rákbeteget, de minden egyes esetből tanulnia is kell az orvostudománynak: minden egyedi eset közelebb visz a rák ellen vívott harc sikeréhez.

Dr. Peták István elmondta, az idei konferencián egyértelművé vált, hogy a drasztikusan megnövekedett számú gyógyszerek egyre célzottabban alkalmazhatók, már nem csupán egy-egy génre, hanem azokon belül egy-egy génhibacsoportra hatnak. Ez pedig megoldást jelent arra az esetre is, ha a daganat a korábbi, célzott gyógyszerre rezisztenssé válna, ami hatalmas előrelépés. 

Közben ráadásul a diagnosztikai módszerek is egyre pontosabbá és költséghatékonyabbá válnak. Az Egyesült Államokban például az akár több száz gén vizsgálatát is magukba foglaló eljárások egyre inkább a rutinellátás részei.

Személyre szabott orvoslás és precíziós onkológia

- Ott tartunk tehát, hogy ismerjük az okokat, tudjuk diagnosztizálni, van már közel száz célzott gyógyszerünk, és további ötszáz klinikai vizsgálatokban. Eközben a sok millióból bármely mutáció előfordulhat egy betegben, sőt, általában egynél több mutáció is jelen van a daganatban. Elképesztő informatikai probléma, hogy a tudományos publikációs jegyzék jelenleg 29 millió tudományos közleménye alapján kiválasszuk, személyre szabottan melyik a leginkább indokolt kezelés az adott beteg esetében, ez nemcsak személyre szabott, hanem - ha kezelés a kimutatott mutáció alapján történik - precíziós is - magyarázta Dr. Peták István.

Korábban úgynevezett randomizált klinikai vizsgálatok hasonlították össze, és tették sorrendbe az első-, másod- és harmadvonalbeli terápiákat a betegek számára egy adott daganattípus esetében. Ez azonban nem lehetséges minden egyes génre, illetve mutációra. Ezért a molekuláris szintű vizsgálatok alapján egy hatalmas tudásanyag ismeretében kell a rákot okozó legfontosabb génhibát és a tudomány mai állása szerint a legnagyobb valószínűséggel ható kezelést megtalálni. Ez ugyan sajnos még mindig nem garantál száz százalékban sikert, de maximalizálja annak esélyét, hogy a megfelelő sorrendet állítsák fel az orvosok a terápiák közül.

Magyar szoftver a rákgyógyításban

Az Oncompass kutatói által kifejlesztett Realtime Oncology Treatment Calculator TM világelsőként kifejlesztett, mesterséges intelligencia alapú, onkológiai szoftver, mely jelen pillanatban 1200 hatóanyagot tud sorrendbe tenni az adott beteg daganatában található molekuláris profil és 24 ezer orvosi szabály alapján.

Ezért Dr. Peták Istvánt, az Oncompass alapító tudományos igazgatóját felkérték, hogy Chicagóból Hágába utazzon a Global Entrepreneurship Summit innovációs konferenciára, ahol évről évre az emberiség legégetőbb problémáira keresik a megoldást, az energiaválságtól kezdve a környezetvédelmen át az egészségügyig. Itt az IBM Watson for Genomics óriáscég vezetőjével, Vanessa V. Michelinivel közösen mutatták be a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit a precíziós onkológiában, két, egymástól különböző döntéstámogató rendszer példáján keresztül.

Bár mindez hatalmas előrelépés, a rákkutató azt is hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia önmagában nem válthatja ki a szakmai teamet. A gép keskeny, de mély intelligenciájához az ember integratív, emberi szempontokat, a beteg preferenciáit figyelembe venni képes személye is szükséges, hiszen a hatékonyság mellett a beteg számára az elérhetőség vagy a mellékhatás is kritikus szempont lehet. Ezek alapján születhet meg egy valóban személyre szabott javaslat.

Az egész gyógyítás megváltozik

Noha az onkológia az „első fecske”, a kutatóorvos kifejtette azt is, hogy a közeli jövőben várhatóan az orvostudomány minden területén ez a fejlődés zajlik majd le. A molekuláris diagnosztikai módszerekkel mindenféle betegség molekuláris oka megismerhetővé válik, egyre személyre szabottabb kezelési módokat fognak javasolni, és molekuláris szinten zajlik majd a gyógyítás is.

- Hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy a jövőben az orvos legfontosabb eszközei a számítógépek, illetve orvosi kalkulátorok lesznek. Fokozatosan megszűnnek majd a gyógyszerek randomizált klinikai vizsgálatai, helyettük a kalkulátorok randomizált vizsgálatai kerülnek előtérbe. A mesterséges intelligenciák közötti verseny, "háború" lényege az lesz, melyik választja majd ki pontosabban a megfelelő, személyre szabott terápiát: az új gyógyszerek az algoritmusok lesznek - mondja Dr. Peták István.

- A gyógyszerek kémiai hatásának ismerete és a beteg molekuláris genetikai profilja alapján kell majd alkalmazni a kezeléseket minden egyes betegnél, tehát egy nagyon izgalmas, új korszakba fogunk lépni, melyben rohamosan nő a hatékony, célzott kezeléshez jutó betegek száma. Addig pedig az a cél, mely tehát az ASCO-konferencia idei üzenete is lett, hogy senki ne haljon meg úgy, hogy a történetét elfelejtjük: ha nem sikerül meggyógyítani, az a minimum, hogy tanulunk belőle. Azon dolgozunk, hogy ez így legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A gyöngyöspatai patikusnő gyógyulástörténete

Az Oncompass segített megtalálni a személyre szabottan megfelelő terápiát Tari Katalinnak, aki tüdőrákkal, csont-, nyirokcsomó- és agyi áttéttel került kórházba, így vágott bele egy klinikai vizsgálatba.

Gyógyulás a rákból: Katalinnak 3 hónapot adott az orvos, akire rácsapta az ajtót

Tüdőrákkal, csont-, nyirokcsomó- és agyi áttéttel került kórházba a gyöngyöspatai patikusnő, aki történetével mindenkinek erőt adhat.

Elolvasom

(Fotók: Getty Images Hungary, Peták Lelle, Facebook/Peták István.)

Ezt is szeretjük