Új gyógymóddal állították talpra a lebénult embereket: az egyikük már kilométereket sétál

A Svájcban kifejlesztett gerincvelő-implantátumok áttörést jelenthetnek a gerincgyógyászatban.

kerekesszekes-ember

Súlyos gerincvelő-sérülés miatt lebénult embereket állítottak talpra egy svájci fejlesztésű implantátum segítségével a közelmúltban. Az eszköz az eddigi tapasztalatok szerint sikeresnek bizonyult, ami miatt áttörést jelenthet a gerincgyógyításban.

A Nature című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az új orvosi találmány, a gerincvelő-implantátum azok számára is visszaadhatja a járóképességet, akiknél más kezelések kudarcot vallottak, és tartósan kerekesszékbe kényszerültek.

Gerincvelő-implantátum

Noha korábban volt arra vonatkozó sikeres próbálkozás, hogy mesterséges elektromos impulzusokkal stimulálják az izmokat, a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatócsoportjának újítása most ennél is nagyobb innováció lehet.

A segédeszköz lényege, hogy a sérült gerincvelő szerepét pótolja. Mivel az a sérülést követően nem képes hibátlanul és a mozgatáshoz szükséges erősséggel közvetíteni az agyból a gerincen lefelé haladó idegi jeleket a végtagok izmai felé, helyette az implantátum megnöveli, illetve továbbítja az érkező jeleket.

A kutatásban három résztvevő gerincébe ültették be a be- és kikapcsolható szerkezetet, az eredmények pedig biztatók voltak. A sérült páciensek állapotát a BBC News is lekövette, egyikük néhány hónap alatt már kilométereket tudott sétálni.

David M'zee története

Az egyik páciens, a harmincéves David M'zee hét évvel ezelőtt egy sportsérülést szenvedett, aminek következtében több helyen megsérült a gerince. Az orvosok felkészítették arra, hogy sosem sétálhat már többé. 

Mivel minden rehabilitációs kísérlet sikertelennek bizonyult, beleegyezett abba, hogy részt vesz a svájci kutatócsoport kísérletében. Az implantátumnak köszönhetően egy kilométert képes menni anélkül, hogy kényelmetlenné válna számára a szerkezet.

A kutatócsoportot vezető Dr. Grégoire Courtine a BBC-nek elmesélte, hogy egy alkalommal az egy hónapos lányát is elvitte a találkozójukra, mire M'zee a kislány szemébe nézett, és viccelődve azt mondta neki: "én előbb fogok sétálni, mint te". A kislánnyal 14 hónapos korában találkozott ismét a Genfi-tónál, ahova a férfi már saját lábán érkezett. Mosolyogva fogadta: "legyőztelek!"

Ami pedig az orvosok számára a legmeglepőbb az esetben, hogy a lebénult férfinél a gerincvelő funkciója is javulni kezdett: már a kikapcsolt szerkezettel is képes nyolc lépést tenni, ami példátlan teljesítmény. Dr. Courtin úgy véli, az implantátum hatására az idegrostok újraépültek, és egyre jobban összekapcsolják az agyat a gerincvelővel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Még két férfin tesztelték

Az első sikereket követően még két emberen tesztelték az implantátumot, akik különböző fokon, de szintén talpra álltak. A 35 éves, hollandiai Gertjan Oskant egy autó ütötte el, és - ha lehet egy tragédiát fokozni - a születésnapján tudta meg, hogy egész életére lebénul. A szerkezettel most kezd ismét mozogni.

A 48 éves, német Sebastian Tobler gerincébe is beültették a segédeszközt. A szenvedélyes kerékpározót vidéken baleset érte, aminek következtében elvesztette mozgásképességét. Egy speciális kerékpárral, melyet részben kezeivel, részben lábaival hajt, most valamelyest újra kedvenc sportágának élhet.

Szükség van a fejlesztésre

Bár a sikerek óriásiak, még számos fejlesztésre szükség van a szerkezetben. Az implantátum által közvetített jelek egy idő után zavaróvá válnak az ember számára, ezért folyamatosan nem lehet használni. Mivel drága, és a megbízhatóságára nincs elegendő tudományos bizonyíték, mindennapos használatra még nem alkalmas.

Néhány éven belül azonban újabb, nagyszabású kísérletek indulhatnak Európában és az Egyesült Államokban, sikerük esetén pedig széles körben is elérhetővé válhat az implantátum azok számára, akik elveszítették a reményt, hogy újra járjanak.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük