Nincs 150 centi, de maratont fut: úgy volt, hogy járni sem tud majd a lány
Ritka rendellenessége miatt azt mondták, lábra sem fog állni, de Judith nem adta fel: most már maratont fut.

judith-tortenete
beauty and style
Top olvasott cikkek

Judith Snape a kyphomelic dysplasia nevű, rendkívül ritka genetikai rendellenességgel született, ami a kis növés mellett rövid és ferde lábakkal jár. Világszerte mindössze 15 ilyen eset ismert az orvosok számára. A szüleinek azt mondták, sosem fog tudni járni - a lány, meghazudtolva minden előrejelzést, már maratonokat fut.

Judith-ról születése után úgy tartották, sosem fogja tudni használni a lábait, hároméves korában mégis megtanult sétálni. Egyedi kórképe miatt gyermekként orvosi konferenciákra vitték, állandóan röntgenezték, mássága miatt sokat szenvedett, és úgy érezte, sosem lehet átlagos kislány. Vagy nő.

Pszichológus helyett maraton

Judith-ot magassága és rendellenessége mindig különccé tette a kortársai között. Amikor a Leeds Egyetemen nyelveket tanult, az életét egyre céltalanabbnak érezte. Társai találkozgattak, miközben ő egyedül maradt otthon, legfeljebb ivott és sírt, úgy érezte, senkinek sem kell.

judith-maraton kep

Az egyetem után Londonba költözött, itt talált munkát, és itt próbált úrrá lenni a boldogtalanságán, amit nehezített, hogy szinte nap mint nap szembesülnie kellett a rosszmájú megjegyzésekkel az alakjáról és a végtagjairól. A lánynak különböző, hosszú távú terápiákat ajánlottak, mígnem egy nap rátalált saját megoldására: a futásra.

A futás pozitív ereje

Judith élete egy csapásra megváltozott. Hamar megtapasztalta a futás elképesztő erejét, a felszabaduló endorfinok mentális hatását. Apró és ferde lábai nehezítik és lassítják a mozgását, a Mirrornak adott interjújában mégis kijelentette: a futás hozzájárult önbizalma növekedéséhez, és a legnehezebb napokon is erőt adott neki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lány számára a futás terápia volt, hiszen korábban sosem érezte igazán boldognak magát, és testi fogyatékossága miatt a barátkozás sem ment könnyen neki. Hatására lassan legyőzte a szorongását, és magabiztossá vált.

A tapasztalat nem egyedülálló, a mozgás mentális egészségre gyakorolt hatását kutatások is igazolják: a heti minimum egy alkalommal végzett sport a fizikai előnyök mellett jelentősen csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát is. Ez egy bárki számára elérhető megoldást nyújt az egyre szélesebb kört érintő mentális problémákra.

Meg sem állt a maratonig

Judith négy évvel ezelőtt, amikor háza előtt futottak el a londoni maraton indulói, megtalálta a célját. Eleinte a nyolc kilométeres táv is elképesztően nehéznek tűnt, aztán egyszer csak azon kapta magát, hogy a maratoni távra edzett. Úgy érezte, ha ezt végig tudja csinálni, bármire képes: a versenyen olyan önbecsülést tudna szerezni, ami sokkal többet érne bármilyen erősítő, pszichológiai terápiánál.

A lány a Jeans for genes adománygyűjtő szervezet segítségével indult el, akik a genetikai rendellenességekkel küzdő gyermekeket és családjaikat támogatják. Ő lett ezzel a Virgin Money London Maraton első kis növésű indulója, de nem csupán ezért fontos a versenyzése: a futással egyfajta mentális küzdelmet is megvív mássága ellen.

(A képek forrása: Facebook/Judith Snape.)

Ezt is szeretjük