Gyors, otthoni látásvizsgálat 50 felettieknek: az időskori makuladegeneráció jelenlétét mutatja ki

A makuladegeneráció következtében kialakuló látásromlás egy egyszerű ábra segítségével nyomon követhető a szemorvosi vizitek mellett.

Makuladegeneráció otthoni vizsgálata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A látás elvesztésének hátterében gyakran az időskori makuladegeneráció áll. A jellemzően ötvenéves kor környékén jelentkező szembetegség a korai szakaszban sokszor észrevétlen marad, a rendszeres szemészeti vizsgálat elengedhetetlen a felderítésében.

A látás otthoni ellenőrzését segíti egy egyszerű ábra, ám ez természetesen önmagában nem elegendő az állapot nyomon követéséhez.

Az éleslátás helye érintett 

A szemben az éleslátás helye a retina központi része, a sárgafolt, más néven makula. Az időskori makuladegeneráció során ez indul sorvadásnak. Kétféle formáját különböztetik meg, az úgynevezett száraz típus a gyakoribb, amely lassabban romlik, sárgás gócok, drusenek kialakulása kíséri. A gócok számának és méretének növekedése egyre jobban befolyásolja a látást, megnehezítheti például az olvasást. 

GettyImages-475147349
Fotó: Phil Fisk / Getty Images Hungary

A nedves típusra kóros érnövekedés jellemző, ödémák, bevérzések jöhetnek létre, a látásromlás sokkal gyorsabban következik be. A száraz makuladegeneráció idővel nedvessé alakulhat.

Otthoni tesztelés

A betegség a kezdeti stádiumban sokszor észrevétlen marad egészen addig, amíg már mindkét szemet érinti, vagy a mindennapi feladatok elvégzésében is problémát jelent. A páciensek eleinte arról számolhatnak be, hogy nehezebben ismerik fel az arcokat az utcán, a nyomtatott szöveg elmosódottá válhat, az olvasáshoz a korábbinál több fény szükséges. A látótér közepén sötét, elmosódott területek jelentkezhetnek, olykor a színek észlelése is érintett lehet. A párhuzamos vonalak torzulása, hullámzása is megfigyelhető, főleg előrehaladott állapotban. Ennek detektálására szolgál az Amsler-rács, amit körülbelül 40 centiméteres távolságból, jó fényviszonyok mellett kell megfigyelni.

9949638df6ea1579857711db152bcfdc
Fotó: Pinterest

Fontos, hogy a szemüvegesek feltegyék hozzá a látóeszközüket, illetve hogy az ábra szemmagasságban legyen. Az egyik szemet letakarva a középső pontra kell fókuszálni. Előrehaladott elváltozás esetén egyes vonalak hullámzónak, görbének tűnhetnek, a kép bizonyos részei hiányozhatnak. A tesztet felváltva mindkét szemmel el kell végezni. Rendszeresen, ugyanolyan távolságból használva nyomon követhetők vele a változások, különösen, ha az eltéréseket a papíron is jelölik az érintettek, ehhez ajánlott a kép kinyomtatása.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A makuladegeneráció pontos okai egyelőre nem ismertek, a hajlamosító tényezők között szerepel a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a fényvédelem mellőzése. A betegség családi halmozódást is mutat. A kezelés célja a kór progressziójának lassítása, nedves típus esetén az újonnan kialakult erek lézeres elzárása. 

Miért tesznek nagyon jót a szemnek a zöldségek és a piros gyümölcsök? Ezért kellene őket gyakran fogyasztani

A zöldségek és gyümölcsök színét nagyban befolyásolják a bennük levő tápanyagok. Éppen ezért érdemes körültekintően válogatni a zöldséges és gyümölcsös pultoknál - pláne, ha valaki szeretné elkerülni az időskori látásromlást.

Miért tesznek nagyon jót a szemnek a zöldségek és a piros gyümölcsök? Ezért kellene őket gyakran fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük