Gyors, otthoni látásvizsgálat 50 felettieknek: az időskori makuladegeneráció jelenlétét mutatja ki

A makuladegeneráció következtében kialakuló látásromlás egy egyszerű ábra segítségével nyomon követhető a szemorvosi vizitek mellett.

GettyImages-1269168940
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A látás elvesztésének hátterében gyakran az időskori makuladegeneráció áll. A jellemzően ötvenéves kor környékén jelentkező szembetegség a korai szakaszban sokszor észrevétlen marad, a rendszeres szemészeti vizsgálat elengedhetetlen a felderítésében.

A látás otthoni ellenőrzését segíti egy egyszerű ábra, ám ez természetesen önmagában nem elegendő az állapot nyomon követéséhez.

Az éleslátás helye érintett 

A szemben az éleslátás helye a retina központi része, a sárgafolt, más néven makula. Az időskori makuladegeneráció során ez indul sorvadásnak. Kétféle formáját különböztetik meg, az úgynevezett száraz típus a gyakoribb, amely lassabban romlik, sárgás gócok, drusenek kialakulása kíséri. A gócok számának és méretének növekedése egyre jobban befolyásolja a látást, megnehezítheti például az olvasást. 

GettyImages-475147349
Fotó: Phil Fisk / Getty Images Hungary

A nedves típusra kóros érnövekedés jellemző, ödémák, bevérzések jöhetnek létre, a látásromlás sokkal gyorsabban következik be. A száraz makuladegeneráció idővel nedvessé alakulhat.

Otthoni tesztelés

A betegség a kezdeti stádiumban sokszor észrevétlen marad egészen addig, amíg már mindkét szemet érinti, vagy a mindennapi feladatok elvégzésében is problémát jelent. A páciensek eleinte arról számolhatnak be, hogy nehezebben ismerik fel az arcokat az utcán, a nyomtatott szöveg elmosódottá válhat, az olvasáshoz a korábbinál több fény szükséges. A látótér közepén sötét, elmosódott területek jelentkezhetnek, olykor a színek észlelése is érintett lehet. A párhuzamos vonalak torzulása, hullámzása is megfigyelhető, főleg előrehaladott állapotban. Ennek detektálására szolgál az Amsler-rács, amit körülbelül 40 centiméteres távolságból, jó fényviszonyok mellett kell megfigyelni.

9949638df6ea1579857711db152bcfdc
Fotó: Pinterest

Fontos, hogy a szemüvegesek feltegyék hozzá a látóeszközüket, illetve hogy az ábra szemmagasságban legyen. Az egyik szemet letakarva a középső pontra kell fókuszálni. Előrehaladott elváltozás esetén egyes vonalak hullámzónak, görbének tűnhetnek, a kép bizonyos részei hiányozhatnak. A tesztet felváltva mindkét szemmel el kell végezni. Rendszeresen, ugyanolyan távolságból használva nyomon követhetők vele a változások, különösen, ha az eltéréseket a papíron is jelölik az érintettek, ehhez ajánlott a kép kinyomtatása.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A makuladegeneráció pontos okai egyelőre nem ismertek, a hajlamosító tényezők között szerepel a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a fényvédelem mellőzése. A betegség családi halmozódást is mutat. A kezelés célja a kór progressziójának lassítása, nedves típus esetén az újonnan kialakult erek lézeres elzárása. 

Miért tesznek nagyon jót a szemnek a zöldségek és a piros gyümölcsök? Ezért kellene őket gyakran fogyasztani

A zöldségek és gyümölcsök színét nagyban befolyásolják a bennük levő tápanyagok. Éppen ezért érdemes körültekintően válogatni a zöldséges és gyümölcsös pultoknál - pláne, ha valaki szeretné elkerülni az időskori látásromlást.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük