Mik azok az úszó foltok, ha becsukod a szemed? Van magyarázat a különös jelenségre

Nézz csukott szemmel a fény felé! Látod őket?

szem-dorzsol-no

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha lehunyod a szemed, és az arcod a fény felé fordítod, érdekes jelenségre lehetsz figyelmes. A szemhéjad mögött, a szem mozgását követve lassan apró fonalak, pöttyök úsznak át.

A jelenség egyáltalán nem ritka, üvegtesti homálynak nevezik. Bizonyos esetekben azonban érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá.

Mi az az üvegtesti homály?

Az üvegtest a szemgolyó legnagyobb részét teszi ki. Ez a szemlencse mögötti kocsonyás anyag segít megőrizni a szemgolyó alakját. Benne a magzati életből, az erek fejlődése során visszamaradt apró törmelékdarabok úsznak. Ezek árnyékot vetnek az ideghártyára, és úszkáló foltok, fonalak, pöttyök formájában válnak láthatóvá.

Az üvegtest öregedésével mind gyakrabban tapasztalható jelenségről van szó. A kor előrehaladtával az üvegtest állapota romlik, meglazul, elhúzódik a szemgolyó belsejétől, állaga folyékonyabb lesz, egy része összeáll. Ezek a nyúlós darabok pedig mind több árnyékot szórnak a retinára.

Mikor fordulj orvoshoz?

Amennyiben túl nagy számban jelentkeznek ezek az üvegtesti homályok, esetleg már a látásban is akadályoznak, mindenképpen érdemes szemészhez fordulnod. Ugyancsak aggodalomra adhat okot, ha hirtelen jelennek meg, esetleg szemvillanások formájában tapasztalod őket. Ilyenkor előfordulhat, hogy retinaleválásra utal, melynek során vér kerül az üvegtestbe, és szétszórt kis pontok is megjelenhetnek. Mindez vaksághoz vezethet, tehát azonnali szemészeti beavatkozást igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben kiderült, hogy ártalmatlan jelenségről van szó, ám számodra zavaró, szóba jöhet az állapot kezelésére lézeres terápia. Azt azonban tudnod kell, hogy a beavatkozás sikere és a hosszú távú eredmények napjainkban még nem teljesen egyértelműek.

Védd a szemed helyes táplálkozással!

A következő táplálékok segítenek, hogy minél tovább megőrizd szemed egészségét. Fogyassz több sárgarépát, tojást és fekete áfonyát is!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük