Komoly veszélyt jelenthetnek a kontaktlencsék: a szakértő elmondja, mire kell figyelni
Legfeljebb ennyi ideig hordhatod a kontaktlencsét naponta!

kontaktlencse
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte 125 millióan viselnek kontaktlencsét, sokan mégsem tudják, hogy, ha nem tartják be az alapvető kontaktlencse-viselési szabályokat, akkor komoly problémákat okozhatnak maguknak.

A higiénia fontossága mellett a túlhordás veszélyeire is felhívja a figyelmet Dr. Jaros Katarina, a Budai Szemészeti Központ operáló szemész szakorvosa.

Szemüveg is kell a kontaktlencse mellett

Sokan azt gondolják, hogy, ha a szemüveget kontaktlencsére cserélik, akkor akár el is dobhatják azt, soha többet nem lesz szükségük rá. Ez azonban nincs így, a szemnek szüksége van pihenésre, a túlhordás pedig veszélyes lehet.

kontaktlencse-840

- Manapság már olyan jó minőségű kontaktlencséket gyártanak - jó oxigénáteresztés, víztartalom -, hogy az egész napos - 8-12 órás - használatának akadálya nincs. Éjszakára azonban nem javaslom a kontaktlencse viselését, mivel a könnyréteg ekkor cserélődik, frissül, és ez nagyon fontos folyamat, mivel a szaruhártya elülső rétegei főként a könnyből kapják a tápanyagokat. Ezt a természetes folyamatot a benne alvós kontaktlencsék gátolják. Más a helyzet az éjszakai, terápiás, kemény kontaktlencsékkel - ortokeratológia -, hisz ezeket csak éjszaka kell viselni, és körülbelül 24 órán keresztül biztosítják azt, hogy a beteg kontaktlencse nélkül jól lásson. A fertőzés veszélye ezeknél a lencsetípusoknál is körülbelül 20%-os, ugyanúgy, mint a napi lágy kontaktlencséknél is - mondja a szakorvos.

Nemcsak arra kell figyelni, hogy egy nap ne legyen a kontaktlencse a javasoltnál többet a szemben, hanem arra is, hogy, ha lejár a szavatossága, cseréld. A lencse vázát alkotó rácshálóba a könnyből fehérjék tapadnak, melyek eltömítik a mikroréseket: az oxigénáteresztő képesség csökken, nő a fertőzés kockázata, sőt, az allergia kialakulásának esélye is.

- A gyártó által meghatározott ideig lehet a kontaktlencséket viselni, illetve minden este ápolni és tisztítani kell őket. Túlhordás esetén a lencse szakadhat, illetve a könnyből kicsapódott fehérje, zsír rakódik le a felszínén, ami krónikus irritálást okozhat. Ennek következményeként változások alakulnak ki a kötőhártyán, melyek olyan mértékűek lehetnek, hogy a beteg egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig tudja használni a kontaktlencsét. Ezek a panaszok megjelenhetnek akár több éves viselés után is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem szabad erőltetni, veszélyes lehet

Ha a szem piros, fáj, vagy érzékeny a fényre, nem szabad erőltetni a kontaktlencsét, míg teljesen egészséges nem lesz, ebben az időszakban javasolt szemüveget hordani.

- A kontaktlencse viselése során mikrosérülések alakulhatnak ki a szaruhártya felszínén, ami táptalaja lehet a későbbi bakteriális szaruhártya-fertőzéseknek. Ezért szemgyulladásnál a kontaktlencse-viselést mellőzni kell, mivel vannak olyan baktériumok, melyek akár 24 óra lefolyása alatt megfertőzik az egész szaruhártyát, ami súlyos látáscsökkenéssel vagy vaksággal is járhat.

A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabadulj a szemüvegtől, de végleges megoldást kizárólag a lézeres szemműtét nyújthat. Jó példa arra, hogy milyen hatással van a szemre a kontaktlencse-viselés, hogy a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat előtt egy hétig nem szabad kontaktlencsét viselni, mert olyan mikrosérüléseket okoz a szaruhártyán, melyek befolyással lehetnek a vizsgálati eredményekre.

Ezeket edd az éleslátásért!

Az alábbi képeken mutatunk néhány olyan ételt, melynek fogyasztásával megelőzheted a látásromlást. Fogyaszd őket rendszeresen!

 Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük