Komoly veszélyt jelenthetnek a kontaktlencsék: a szakértő elmondja, mire kell figyelni

Legfeljebb ennyi ideig hordhatod a kontaktlencsét naponta!

kontaktlencse

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Világszerte 125 millióan viselnek kontaktlencsét, sokan mégsem tudják, hogy, ha nem tartják be az alapvető kontaktlencse-viselési szabályokat, akkor komoly problémákat okozhatnak maguknak.

A higiénia fontossága mellett a túlhordás veszélyeire is felhívja a figyelmet Dr. Jaros Katarina, a Budai Szemészeti Központ operáló szemész szakorvosa.

Szemüveg is kell a kontaktlencse mellett

Sokan azt gondolják, hogy, ha a szemüveget kontaktlencsére cserélik, akkor akár el is dobhatják azt, soha többet nem lesz szükségük rá. Ez azonban nincs így, a szemnek szüksége van pihenésre, a túlhordás pedig veszélyes lehet.

kontaktlencse-840

- Manapság már olyan jó minőségű kontaktlencséket gyártanak - jó oxigénáteresztés, víztartalom -, hogy az egész napos - 8-12 órás - használatának akadálya nincs. Éjszakára azonban nem javaslom a kontaktlencse viselését, mivel a könnyréteg ekkor cserélődik, frissül, és ez nagyon fontos folyamat, mivel a szaruhártya elülső rétegei főként a könnyből kapják a tápanyagokat. Ezt a természetes folyamatot a benne alvós kontaktlencsék gátolják. Más a helyzet az éjszakai, terápiás, kemény kontaktlencsékkel - ortokeratológia -, hisz ezeket csak éjszaka kell viselni, és körülbelül 24 órán keresztül biztosítják azt, hogy a beteg kontaktlencse nélkül jól lásson. A fertőzés veszélye ezeknél a lencsetípusoknál is körülbelül 20%-os, ugyanúgy, mint a napi lágy kontaktlencséknél is - mondja a szakorvos.

Nemcsak arra kell figyelni, hogy egy nap ne legyen a kontaktlencse a javasoltnál többet a szemben, hanem arra is, hogy, ha lejár a szavatossága, cseréld. A lencse vázát alkotó rácshálóba a könnyből fehérjék tapadnak, melyek eltömítik a mikroréseket: az oxigénáteresztő képesség csökken, nő a fertőzés kockázata, sőt, az allergia kialakulásának esélye is.

- A gyártó által meghatározott ideig lehet a kontaktlencséket viselni, illetve minden este ápolni és tisztítani kell őket. Túlhordás esetén a lencse szakadhat, illetve a könnyből kicsapódott fehérje, zsír rakódik le a felszínén, ami krónikus irritálást okozhat. Ennek következményeként változások alakulnak ki a kötőhártyán, melyek olyan mértékűek lehetnek, hogy a beteg egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig tudja használni a kontaktlencsét. Ezek a panaszok megjelenhetnek akár több éves viselés után is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem szabad erőltetni, veszélyes lehet

Ha a szem piros, fáj, vagy érzékeny a fényre, nem szabad erőltetni a kontaktlencsét, míg teljesen egészséges nem lesz, ebben az időszakban javasolt szemüveget hordani.

- A kontaktlencse viselése során mikrosérülések alakulhatnak ki a szaruhártya felszínén, ami táptalaja lehet a későbbi bakteriális szaruhártya-fertőzéseknek. Ezért szemgyulladásnál a kontaktlencse-viselést mellőzni kell, mivel vannak olyan baktériumok, melyek akár 24 óra lefolyása alatt megfertőzik az egész szaruhártyát, ami súlyos látáscsökkenéssel vagy vaksággal is járhat.

A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabadulj a szemüvegtől, de végleges megoldást kizárólag a lézeres szemműtét nyújthat. Jó példa arra, hogy milyen hatással van a szemre a kontaktlencse-viselés, hogy a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat előtt egy hétig nem szabad kontaktlencsét viselni, mert olyan mikrosérüléseket okoz a szaruhártyán, melyek befolyással lehetnek a vizsgálati eredményekre.

Ezeket edd az éleslátásért!

Az alábbi képeken mutatunk néhány olyan ételt, melynek fogyasztásával megelőzheted a látásromlást. Fogyaszd őket rendszeresen!

 Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük