Hirtelen fellépő vagy elhúzódó fejfájást okozhatnak: ezek a szemproblémák állhatnak a háttérben
A gyakori fejfájást nem biztos, hogy frontok okozzák.

no-fejfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan gondolják, hogy a fejfájásuk vagy folyamatos fáradtságuk mögött frontérzékenység vagy a stressz áll, pedig sok esetben valamilyen látásprobléma okoz tüneteket.

Amennyiben bármilyen látásproblémád van, előfordulhat, hogy többet hunyorogsz, ezzel is rásegítve a jobb, élesebb látásra. Ez homloktájéki fejfájást idéz elő, de nem ez az egyetlen ok, amikor a szemed miatt fájhat a fejed - többek közt erről beszél Papp Brigitta optometrista és Dr. Tóth Emília szemész szakorvos.

Szemproblémák a fejfájás mögött

- Amennyiben bármilyen látásproblémád van, a megfelelő korrekció hiánya mellett előfordulhat, hogy többet hunyorogsz, hogy ezzel is rásegíts a jobb, élesebb látásra. A folyamatos alkalmazkodás mellett a szemkörnyéki izmokat is igénybe kell venni. Folyamatos, hosszú távú hunyorgás mellett egy idő után fáradásos panaszok alakulhatnak ki, és ez okozhat homloktájéki fejfájást. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott látás-ellenőrzésre ellátogatni, amint tapasztalod a tüneteket - hangsúlyozza Dr. Tóth Emília, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Fáradásos panaszok a háttérben

A látás normál állapota, amikor a beeső fénysugarak pontosan a retinán egyesülnek képponttá. Ez az a látásélesség, aminek elérésére törekszünk. Egyénenként különbözően, anatómiailag nehezebben kivitelezhető, ezért rá kell segíteni a szem körüli izmokkal - ami hunyorgást vált ki -, többet kell alkalmazkodnia a szemlencsének, pupillának. Tehát valamilyen szintű erőltetéssel jár, ha jobban szeretnél látni.

- Egy idő után fáradásos panaszok lépnek fel, például myopiánál a mérges ráncok is kialakulnak - az orrnyereg fölött, a szemöldök tövében keletkező ráncok -, hunyorgásnál pedig a szem körüli ráncok válnak erőteljesebbé, hangsúlyossá. A fáradásos panaszok pedig folytatódhatnak fejfájás kialakulásával - főleg homlok- és halántéktájon - mondja a szakorvos.

Hirtelen fellépő fájdalom

A másik megközelítése a szemproblémáknak, amikor a hirtelen fellépő fájdalomról és fejfájásról - homlok- és halántéktájon - beszélünk. Érdemes ellenőriztetni a szemnyomást, hiszen a glaukómának - zöld hályog - is lehetek ilyen tünetei.

- Mindemellett bármilyen gyulladás - kötőhártya-gyulladás, ínhártyagyulladás, szivárványhártya-gyulladás - homályos látást okozhat, és megfelelő terápiát igényel! - hívja fel a figyelmet Papp Brigitta diplomás optometrista.

A fejfájásból is kialakulhat látásprobléma

További lehetőség, hogy a fejfájásból alakul ki a látásprobléma, és a fájdalom kísérőtünet. Ilyenkor minden esetben tisztázni kell, hogy van-e bármiféle belgyógyászati betegség, esetleg családi halmozódás, örökletes betegség.

A magas vérnyomás okozhat fejfájást - főleg tarkótájékon -, ennek jeleit látni lehet a retina erein. A cukorbetegség első jelei is észlelhetők a retina állapotán. Ilyenkor nem minden esetben fejfájás, hanem inkább a szemlencse alkalmazkodási nehézsége lehet intő jel. Abban nyilvánul meg, hogy például számítógépezel néhány percig vagy óráig, majd hirtelen felnézel a monitor felett egy távolabbi pontra, és homályosan látsz percekig - még pislogásra is nehezen tisztul a kép.

A fent említett betegségek pupillatágításban pontosabban diagnosztizálhatók, érdemes úgy készülni egy teljes körű szemvizsgálat előtt, hogy, ha pupillatágításra kerül sor, akkor a szemcsepp beadása után három-négy órán keresztül homályosan fogsz látni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érezhetően enyhülnek a panaszok

Ha a helyes korrekciót kapja meg a páciens, akkor először érezhetően enyhülnek a panaszok, majd később teljesen megszűnnek, hiszen már nem kell rásegíteni hunyorgással az élesebb látásra. Amennyiben a szem a fájdalom oka, mindenképpen ellenőriztetni kell, hogy a helyes korrekciót viseli-e a páciens. Ha alul van korrigálva a dioptria, akkor szemüveg vagy kontaktlencse mellett is megmarad az alkalmazkodás szükségessége, továbbra is hunyoroghat. Ha túl van korrigálva a dioptria, akkor már nagyon zavaróan éles lehet a kép, túlterhelést eredményezhet.

Figyelembe kell venni azt is, hogy másképpen kell korrigálni akkor, ha szemüvegről, kontaktlencséről vagy épp lézeres szemműtétről beszélünk. Astigmiánál szintén nagyon fontos a helyes korrekció, a helyes tengely meghatározása és ennek dioptriaértéke. Ennek elmulasztásánál szintén maradhat a homályos látás, amire rá kell segíteni alkalmazkodással, hunyorgással.

- A négy fénytörési hibából - myopia, hypermetropia, astigmia, presbiopia - hármat javíthatunk lézeres látásjavítással - mondja Dr. Tóth Emília, a Budai Szemészeti Központ szakorvosa. Ebben az esetben már nem kell számolnunk a helytelen korrekcióból fakadó fejfájásos problémákkal, hiszen a lézeres szemműtét során a szem fénytörési hibáját javítják ki, azaz a szaruhártya görbületén módosítanak. Érdekesség, hogy a szemműtétet megelőző vizsgálaton pupillatágítást végeznek, mellyel kiküszöbölik a szem alkalmazkodóképességét, azaz meghatározásra kerül az a dioptria, mely valójában van a szemen. Ezt sokszor szemüvegben nem is tudná a páciens viselni, mégis, ahhoz, hogy tökéletes legyen a látás a szemműtét után, nagy szükség van ennek megállapítására.

Ezeket edd az éleslátásért!

Ha aggódsz a szemed egészségéért, helyes táplálkozással mindennap tehetsz kicsit érte. A következő ételekben sok olyan vitamin és ásványi anyag van, mely hozzásegít ahhoz, hogy minél tovább élesen láss!

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük