Hirtelen fellépő vagy elhúzódó fejfájást okozhatnak: ezek a szemproblémák állhatnak a háttérben

A gyakori fejfájást nem biztos, hogy frontok okozzák.

no-fejfajas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan gondolják, hogy a fejfájásuk vagy folyamatos fáradtságuk mögött frontérzékenység vagy a stressz áll, pedig sok esetben valamilyen látásprobléma okoz tüneteket.

Amennyiben bármilyen látásproblémád van, előfordulhat, hogy többet hunyorogsz, ezzel is rásegítve a jobb, élesebb látásra. Ez homloktájéki fejfájást idéz elő, de nem ez az egyetlen ok, amikor a szemed miatt fájhat a fejed - többek közt erről beszél Papp Brigitta optometrista és Dr. Tóth Emília szemész szakorvos.

Szemproblémák a fejfájás mögött

- Amennyiben bármilyen látásproblémád van, a megfelelő korrekció hiánya mellett előfordulhat, hogy többet hunyorogsz, hogy ezzel is rásegíts a jobb, élesebb látásra. A folyamatos alkalmazkodás mellett a szemkörnyéki izmokat is igénybe kell venni. Folyamatos, hosszú távú hunyorgás mellett egy idő után fáradásos panaszok alakulhatnak ki, és ez okozhat homloktájéki fejfájást. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott látás-ellenőrzésre ellátogatni, amint tapasztalod a tüneteket - hangsúlyozza Dr. Tóth Emília, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Fáradásos panaszok a háttérben

A látás normál állapota, amikor a beeső fénysugarak pontosan a retinán egyesülnek képponttá. Ez az a látásélesség, aminek elérésére törekszünk. Egyénenként különbözően, anatómiailag nehezebben kivitelezhető, ezért rá kell segíteni a szem körüli izmokkal - ami hunyorgást vált ki -, többet kell alkalmazkodnia a szemlencsének, pupillának. Tehát valamilyen szintű erőltetéssel jár, ha jobban szeretnél látni.

- Egy idő után fáradásos panaszok lépnek fel, például myopiánál a mérges ráncok is kialakulnak - az orrnyereg fölött, a szemöldök tövében keletkező ráncok -, hunyorgásnál pedig a szem körüli ráncok válnak erőteljesebbé, hangsúlyossá. A fáradásos panaszok pedig folytatódhatnak fejfájás kialakulásával - főleg homlok- és halántéktájon - mondja a szakorvos.

Hirtelen fellépő fájdalom

A másik megközelítése a szemproblémáknak, amikor a hirtelen fellépő fájdalomról és fejfájásról - homlok- és halántéktájon - beszélünk. Érdemes ellenőriztetni a szemnyomást, hiszen a glaukómának - zöld hályog - is lehetek ilyen tünetei.

- Mindemellett bármilyen gyulladás - kötőhártya-gyulladás, ínhártyagyulladás, szivárványhártya-gyulladás - homályos látást okozhat, és megfelelő terápiát igényel! - hívja fel a figyelmet Papp Brigitta diplomás optometrista.

A fejfájásból is kialakulhat látásprobléma

További lehetőség, hogy a fejfájásból alakul ki a látásprobléma, és a fájdalom kísérőtünet. Ilyenkor minden esetben tisztázni kell, hogy van-e bármiféle belgyógyászati betegség, esetleg családi halmozódás, örökletes betegség.

A magas vérnyomás okozhat fejfájást - főleg tarkótájékon -, ennek jeleit látni lehet a retina erein. A cukorbetegség első jelei is észlelhetők a retina állapotán. Ilyenkor nem minden esetben fejfájás, hanem inkább a szemlencse alkalmazkodási nehézsége lehet intő jel. Abban nyilvánul meg, hogy például számítógépezel néhány percig vagy óráig, majd hirtelen felnézel a monitor felett egy távolabbi pontra, és homályosan látsz percekig - még pislogásra is nehezen tisztul a kép.

A fent említett betegségek pupillatágításban pontosabban diagnosztizálhatók, érdemes úgy készülni egy teljes körű szemvizsgálat előtt, hogy, ha pupillatágításra kerül sor, akkor a szemcsepp beadása után három-négy órán keresztül homályosan fogsz látni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érezhetően enyhülnek a panaszok

Ha a helyes korrekciót kapja meg a páciens, akkor először érezhetően enyhülnek a panaszok, majd később teljesen megszűnnek, hiszen már nem kell rásegíteni hunyorgással az élesebb látásra. Amennyiben a szem a fájdalom oka, mindenképpen ellenőriztetni kell, hogy a helyes korrekciót viseli-e a páciens. Ha alul van korrigálva a dioptria, akkor szemüveg vagy kontaktlencse mellett is megmarad az alkalmazkodás szükségessége, továbbra is hunyoroghat. Ha túl van korrigálva a dioptria, akkor már nagyon zavaróan éles lehet a kép, túlterhelést eredményezhet.

Figyelembe kell venni azt is, hogy másképpen kell korrigálni akkor, ha szemüvegről, kontaktlencséről vagy épp lézeres szemműtétről beszélünk. Astigmiánál szintén nagyon fontos a helyes korrekció, a helyes tengely meghatározása és ennek dioptriaértéke. Ennek elmulasztásánál szintén maradhat a homályos látás, amire rá kell segíteni alkalmazkodással, hunyorgással.

- A négy fénytörési hibából - myopia, hypermetropia, astigmia, presbiopia - hármat javíthatunk lézeres látásjavítással - mondja Dr. Tóth Emília, a Budai Szemészeti Központ szakorvosa. Ebben az esetben már nem kell számolnunk a helytelen korrekcióból fakadó fejfájásos problémákkal, hiszen a lézeres szemműtét során a szem fénytörési hibáját javítják ki, azaz a szaruhártya görbületén módosítanak. Érdekesség, hogy a szemműtétet megelőző vizsgálaton pupillatágítást végeznek, mellyel kiküszöbölik a szem alkalmazkodóképességét, azaz meghatározásra kerül az a dioptria, mely valójában van a szemen. Ezt sokszor szemüvegben nem is tudná a páciens viselni, mégis, ahhoz, hogy tökéletes legyen a látás a szemműtét után, nagy szükség van ennek megállapítására.

Ezeket edd az éleslátásért!

Ha aggódsz a szemed egészségéért, helyes táplálkozással mindennap tehetsz kicsit érte. A következő ételekben sok olyan vitamin és ásványi anyag van, mely hozzásegít ahhoz, hogy minél tovább élesen láss!

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük