Milyen sűrűn kell szemészeti szűrővizsgálatra menni? Az életkortól és a betegségektől is nagyban függ

Az alapos szemészeti látásvizsgálatok során a táblaolvasást műszeres mérésekkel egészítik ki.

Látásélességi teszt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a szemvizsgálaton azt mondja a szemész, hogy a látás 100%-os, az azt jelenti, hogy tökéletes a szem? Lehetséges még ennél is jobban, élesebben látni? És mit jelent valójában a tökéletes látás? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

A látásélesség az éles látás számszerűsített értéke, melynek meghatározására Magyarországon a Kettesy-féle, úgynevezett decimális olvasótábla az elterjedt, mellyel a látásélesség 5 méterről határozható meg. Értéke 0,1 és 1,0 között változik, ahol az 1,0 a 100%-os látásnak felel meg.

A tökéletes látás vizsgálata

Országonként változó lehet a látásélesség meghatározása: van, ahol nem 5, hanem 6 méterről használják az olvasótáblát. Tengerentúlon 20 lábról végzik a vizsgálatokat, és hányados formájában fejezik ki az eredményt.

A 100%-os látásélesség tehát az átlagos felbontóképességet, egy egészséges szem átlagos látásélességét jelenti. Az azonban, hogy milyen felbontással vagyunk képesek környezetünk érzékelésére, anatómiai és élettani adottságokból fakad. Vannak olyan emberek, akik 100%-nál élesebben képesek látni, mert több érzékelőreceptorral rendelkeznek. Receptoraink számát nem vagyunk képesek növelni, a látásélesség azonban szerencsére más módon is javítható. A 100%-ot látó emberi szem szaruhártyafelszíne sem teljesen egyenletes.

Nem olyan egyenetlen, mint azoké, akik valamilyen dioptriás szemüveget hordanak, de nem is teljesen sima. Vannak olyan emberek, akik azért látnak 100%-nál jobban, mert anatómiailag simább a szaruhártyafelszínük. Ezért fordulhat elő az is, hogy a lézeres szemműtét után valakinek 120%, 150% vagy akár 200%-os lesz a látása. A lézer a dioptriakorrekció során olyan sima szaruhártyafelszínt alakít ki, ami az átlagnál jobb látást tesz lehetővé.

Hogy zajlik egy látásvizsgálat, amely során a látásélesség megállapítható?

A szemvizsgálat első lépése, hogy a szemész részletes kórképet állít fel a páciensről, azaz kikérdezi az esetleges betegségeiről, orvosi beavatkozásairól, rendszeresen szedett gyógyszerekről. Ezután műszeres vizsgálatok következnek, melyek teljesen fájdalommentesek.

Egy alapos felmérés során a közeli és a távoli látást is megvizsgálják a táblaolvasás módszerével, melyet műszeres mérésekkel egészítenek ki. Ha a távoli látás nem megfelelő, a probléma szemüveggel, kontaktlencsével vagy akár lézeres látásjavító műtéttel is orvosolható.

- Egészséges szemnél kétévente javasoljuk a szemészeti szűrővizsgálatot, rendszeres kontaktlencse-használóknak inkább évente. Ötven év felett, vagy ha van genetikai hajlam öröklődő szembetegségre, akkor szintén érdemes évente szakorvost felkeresni - mondja dr. Nagymihály Attila.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A fejlett diagnosztikai eszközöknek köszönhetően a lézeres szemműtéttel azok a fénytörési hibák is javíthatók, amelyeket szemüveggel vagy a kontaktlencsével nem lehet jól korrigálni. A szemnek ugyanis nemcsak dioptriahibái vannak. A szaruhártyán találhatók apró egyenetlenségek, kisebb fénytörési hibák is, melyeket a speciális diagnosztikai eszközök fel tudnak térképezni, majd a lézer segítségével meg tudunk szüntetni. Nem ritka, hogy a lézerkezelést követően a páciens látásélessége sokkal jobb lesz, mint korábban szemüveggel vagy kontaktlencsével volt - teszi hozzá a szemész szakorvos.

Miért tesznek nagyon jót a szemnek a zöldségek és a piros gyümölcsök? Ezért kellene őket gyakran fogyasztani

A piros gyümölcsöket és a mélyzöld színű zöldségeket természetesen nem a külcsín miatt érdemes fogyasztani. Bizonyos tápanyagok adják a növények jellegzetes színeit, a mélyzöld színű zöldségek többek között luteint tartalmaznak.

Miért tesznek nagyon jót a szemnek a zöldségek és a piros gyümölcsök? Ezért kellene őket gyakran fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük