5 dolog, amit tilos csinálni szemműtét után: ronthatnak az állapotodon
Bár kétségkívül csak előnyei vannak a műtétnek, fontos tudni, hogy néhány dolog tiltólistára kerül a beavatkozás utáni napokban.

cover-szemműtét-ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte egyre többen döntenek a látásjavító, lézeres szemműtét mellett, így végleg elfelejthetik, hogy milyen zavaró a szemüveg, ami szó szerint keretbe foglalja a világot, akadályoz a zavartalan térlátásban, a szabad mozgásban. Bár kétségkívül csak előnyei vannak a műtétnek, fontos tudni, hogy néhány dolog tiltólistára kerül a beavatkozás utáni napokban - hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Sokan azért nem mernek belevágni a szemműtétbe, mert abban a téves hitben élnek, hogy a beavatkozás után jó ideig el lesznek tiltva a mozgástól, úszástól, vezetéstől, szaunától és szoláriumtól, esetleg a szextől.

A szemész szakorvos segít tiszta vizet önteni a pohárba, és eloszlatni a modern látásjavító eljárásokkal kapcsolatos tévhiteket. A legmodernebb kezelések után ugyanis extrém gyorsan visszazökkenhet a páciens a megszokott kerékvágásba, és csak néhány apróságra kell odafigyelni - ezek többségére is csak pár napig, hétig.

ajanlo-szemműtét-ok

1. Aktív mozgás

Bár a kezelés után a páciensek már másnap tökéletesnek érezhetik a látásukat, az aktív sportokkal, komoly terhelést jelentő fizikai munkával javasolt egy hetet várni. Nem ajánlott nagyobb súlyok emelése, a megerőltető testmozgás, és kerülni kell minden tevékenységet, melynek során sérülés érheti a szemet. A kisebb fizikai terhelés, kocogás, biciklizés azonban már két nappal a műtét után végezhető. Az úszásra vonatkozó korlátozások kicsit eltérnek a többi sporttevékenységtől, hiszen a kezelés után egy hónapig kerülni kell az uszodai és a természetes vizeket is.

2. Vezetés

Vezetni még hamarabb lehet, hiszen akár már a műtétet követő napon volán mögé lehet ülni.

3. Smink hanyagolása

A lézeres beavatkozásra már smink nélkül kell érkezni, hiszen a műtét előtt adott érzéstelenítő, fertőtlenítő cseppek csak szétkennék a festéket. Pár napig a kezelést követően is hanyagolni kell a sminket, hogy a szem regenerálódhasson, de a hetedik napot követően nyugodtan lehet újra használni szempillaspirált, szemceruzát és szemhéjfestéket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

4. Alkoholfogyasztás

Sokakban megfogalmazódik, hogy az alkoholfogyasztás is tiltott lehet, hiszen az alkohol köztudottan dehidratál. Teljesen nem szükséges beszüntetni az alkoholfogyasztást, de a műtét napján jobb kerülni, és a következő napokban is érdemes korlátozni a fogyasztott mennyiséget. Semmiképpen ne erre az időszakra szervezd a legvadabb bulikat!

5. Intim együttlét

És mi a helyzet az intim együttléttel, le kell mondani a szexről a kezelés miatt? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat!

- Nos, orvosilag nincs indok az együttlétek korlátozására, azonban klinikánkon azt javasoljuk pácienseinknek, hogy a műtét napján inkább pihenjenek, és csak másnap térjenek vissza ehhez a tevékenységhez. Pár napig inkább a gyengéd együttlét ajánlott, és a sport példájára érdemes a megerőltető testmozgást igénylő pózokat kerülni - tanácsolja Dr. Nagymihály Attila.

Ezeket edd szemed egészségéért!

A következő ételek béta-karotint, luteint, retinolt, A-, E- és D-vitamint tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk segít megóvni szemed egészségét.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük