Szülés előtt nem ajánlott a látásjavító műtét? Tények és tévhitek a lézeres szemműtétről
Mikortól szabad újra sportolni a szemműtétet követően?

lezeres-szemmutet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lézeres szemműtét sokak számára megoldást jelent a látásproblémákra, mégis van, aki ódzkodik tőle.

Sokszor hallani, hogy a műtét nem oldja meg hosszú távra a látásproblémát, mint ahogy az is a legelterjedtebb tévhitek közt szerepel, hogy hetekig napszemüvegben kell járni a páciensnek, vagy, hogy a hosszú gyógyulási idő alatt sem edzeni, sem úszni nem szabad. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa árulja el az igazságot.

Tévhit: komoly veszélyei vannak a beavatkozásnak

Tény: a lézeres látásjavítás a világ egyik legbiztonságosabb kezelése, a kockázatok elenyészőek. Mivel nagyon pontos diagnosztikai eszközökkel dolgoznak a szakemberek, tökéletesen kiszűrhetőek a nem alkalmas páciensek, ezáltal pedig még alacsonyabb a komplikációk kockázata. A technológia fejlődésével egyre biztonságosabbá vált a beavatkozás, ezt a világon több millió elvégzett műtét igazolja.

Tévhit: a műtét után hetekig nem szabad sportolni

Tény: könnyebb fizikai terhelés - mint a biciklizés vagy a kocogás - már a műtét után két nappal nyugodtan végezhető, a keményebb sportok - edzés, aerobik, súlyzózás - egy hét után visszahozhatók. Ha olyan sporttevékenységet folytatsz, ahol ütés érheti a szemed - küzdősportok -, akkor a beavatkozás után egy hónapot várj az újrakezdéssel. Természetes vízben vagy uszodában a FEMTO lézeres látásjavítás után egy hónappal lehet úszni.

Tévhit: csak ideiglenesen javítja a látást

Tény: lézeres látásjavítást abban az esetben végeznek a szakorvosok, ha a szem fénytörési hibája már nem változik, állandó, vagyis a szemüveg dioptriája az utolsó egy-két évben stabil maradt. A műtét eredménye ilyen esetekben tartós, gyakorlatilag a páciens élete végéig biztosított a jó látás.

Tévhit: a szülés előtt nem ajánlott

Tény: a szülést nem befolyásolja a lézeres látásjavítás, semmilyen problémát nem okoz a műtét utáni gyermekvállalás. A szüléstől nem változik a dioptria, nem romlik el a szem, így arra sincs szükség, hogy a szülést követően esetleg újra meg kelljen műteni a pácienst. Terhesség és szoptatás alatt viszont nem lehet lézeres látásjavítást végezni, mert a hormonváltozások miatt a dioptria ez idő alatt megváltozhat - de a szoptatás befejezése után visszaáll.


Tévhit: napszemüvegben kell járni hónapokig

Tény: a fényérzékenység jellemző a PRK műtétekre, de ilyen beavatkozást csak orvosilag vagy életmód által indokolt esetben végeznek. A világban már 70%-ban FEMTO műtéteket végeznek a szakorvosok, ami után mindössze egy hónapig kell viselni napszemüveget, de csak akkor, ha közvetlen napfény éri a szemet - a műtéttől függetlenül, minden esetben kiemelten fontos odafigyelni az UV-védelemre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tévhit: bizonyos kor fölött nem végezhető el

Tény: nincs felső korhatár a lézeres szemműtét esetén, viszont a kor előrehaladtával olyan szemészeti betegségek jelenhetnek meg nagy valószínűséggel, melyek miatt más típusú szemműtét ideálisabb. Így például hatvanéves kor körül a szürke hályog megjelenésének valószínűsége miatt már nem ajánlott a lézeres szemműtét, de minden esetben orvosi konzultáció keretében, szakmai segítséggel hozza meg a döntést a páciens.

Ezeket edd szemed egészségéért!

A következő ételek béta-karotint, luteint, retinolt, A-, E- és D-vitamint tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk segít megóvni szemed egészségét.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük