Szülés előtt nem ajánlott a látásjavító műtét? Tények és tévhitek a lézeres szemműtétről

Mikortól szabad újra sportolni a szemműtétet követően?

lezeres-szemmutet

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lézeres szemműtét sokak számára megoldást jelent a látásproblémákra, mégis van, aki ódzkodik tőle.

Sokszor hallani, hogy a műtét nem oldja meg hosszú távra a látásproblémát, mint ahogy az is a legelterjedtebb tévhitek közt szerepel, hogy hetekig napszemüvegben kell járni a páciensnek, vagy, hogy a hosszú gyógyulási idő alatt sem edzeni, sem úszni nem szabad. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa árulja el az igazságot.

Tévhit: komoly veszélyei vannak a beavatkozásnak

Tény: a lézeres látásjavítás a világ egyik legbiztonságosabb kezelése, a kockázatok elenyészőek. Mivel nagyon pontos diagnosztikai eszközökkel dolgoznak a szakemberek, tökéletesen kiszűrhetőek a nem alkalmas páciensek, ezáltal pedig még alacsonyabb a komplikációk kockázata. A technológia fejlődésével egyre biztonságosabbá vált a beavatkozás, ezt a világon több millió elvégzett műtét igazolja.

Tévhit: a műtét után hetekig nem szabad sportolni

Tény: könnyebb fizikai terhelés - mint a biciklizés vagy a kocogás - már a műtét után két nappal nyugodtan végezhető, a keményebb sportok - edzés, aerobik, súlyzózás - egy hét után visszahozhatók. Ha olyan sporttevékenységet folytatsz, ahol ütés érheti a szemed - küzdősportok -, akkor a beavatkozás után egy hónapot várj az újrakezdéssel. Természetes vízben vagy uszodában a FEMTO lézeres látásjavítás után egy hónappal lehet úszni.

Tévhit: csak ideiglenesen javítja a látást

Tény: lézeres látásjavítást abban az esetben végeznek a szakorvosok, ha a szem fénytörési hibája már nem változik, állandó, vagyis a szemüveg dioptriája az utolsó egy-két évben stabil maradt. A műtét eredménye ilyen esetekben tartós, gyakorlatilag a páciens élete végéig biztosított a jó látás.

Tévhit: a szülés előtt nem ajánlott

Tény: a szülést nem befolyásolja a lézeres látásjavítás, semmilyen problémát nem okoz a műtét utáni gyermekvállalás. A szüléstől nem változik a dioptria, nem romlik el a szem, így arra sincs szükség, hogy a szülést követően esetleg újra meg kelljen műteni a pácienst. Terhesség és szoptatás alatt viszont nem lehet lézeres látásjavítást végezni, mert a hormonváltozások miatt a dioptria ez idő alatt megváltozhat - de a szoptatás befejezése után visszaáll.


Tévhit: napszemüvegben kell járni hónapokig

Tény: a fényérzékenység jellemző a PRK műtétekre, de ilyen beavatkozást csak orvosilag vagy életmód által indokolt esetben végeznek. A világban már 70%-ban FEMTO műtéteket végeznek a szakorvosok, ami után mindössze egy hónapig kell viselni napszemüveget, de csak akkor, ha közvetlen napfény éri a szemet - a műtéttől függetlenül, minden esetben kiemelten fontos odafigyelni az UV-védelemre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tévhit: bizonyos kor fölött nem végezhető el

Tény: nincs felső korhatár a lézeres szemműtét esetén, viszont a kor előrehaladtával olyan szemészeti betegségek jelenhetnek meg nagy valószínűséggel, melyek miatt más típusú szemműtét ideálisabb. Így például hatvanéves kor körül a szürke hályog megjelenésének valószínűsége miatt már nem ajánlott a lézeres szemműtét, de minden esetben orvosi konzultáció keretében, szakmai segítséggel hozza meg a döntést a páciens.

Ezeket edd szemed egészségéért!

A következő ételek béta-karotint, luteint, retinolt, A-, E- és D-vitamint tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk segít megóvni szemed egészségét.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük