Naponta 40 percre megvakulsz, és még csak észre sem veszed: így történik

Számtalan pillanat előfordul, amikor voltaképpen nem látsz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vakság az ember egyik legnagyobb félelme, hiszen borzasztó lehet elveszíteni a látás képességét. Pedig az emberrel naponta számtalanszor megesik, hogy tulajdonképpen semmit sem lát, csak épp nem veszi észre.

Ez azért van, mert a mozgásban lévő szem voltaképpen vak.  Ezt a pillanatnyi megvakulást az ember észre sem veszi, hiszen olyan elképesztő gyorsan történik, körülbelül 50 milliszekundum alatt .

Naponta 40 perc vakság

Az agy egyszerűen korrigálja az apró kiesést. Egy rövid tesztben ki is próbálható a dolog, csak egy tükörre lesz szükség hozzá. Előbb az egyik, majd a másik szemet kell figyelni, illetve ismételni a kis gyakorlatot. Bár mindvégig ott lesz a szemek tükörképe, egy dolgot az ember sosem lát: a mozgó szemet, mely egyszer az egyik irányba, máskor a másikba fordul

Valahányszor az ember arrébb pillant, azaz szakkádikus szemmozgás történik, annyiszor esik ki 50 milliszekundum abból, amit nem mozgó szemmel láthatott volna. Ez naponta átlagosan 40 percet jelent, ami úgy telik el, hogy semmit sem látunk.  

Furcsán hangzik, hogy ezt nem vesszük észre, de ezt a sok apró, pillanatnyi vakságot az agyunk egyszerű, utólagos szerkesztéssel kivágja az érzékelt képből, pont, mint egy film utómunkálataiban. Mivel az információkat két külön szemgolyó közvetíti számára, és a két érzékelt képből egy tökéletes képet kell szinkronizálnia.

A cikk az ajánló után folytatódik

A baleseteket elkerülendő

A pillanatnyi vakságunk oly rövid ideig tart, hogy gyakorlatilag észre sem vesszük, mégis hátrányunkra lehet. Előfordulhat például, hogy egy autóbalesethez vezető pillanattöredék éppen egybeesik a mozgó szem 50 milliszekundumnyi megvakulásával.

Részint ezért is nagyon fontos, hogy vezetés közben tartsd be a sebességhatárt. Ha valaki túl gyorsan megy, a szemműködésnek e pillanatnyi kihagyása miatt is bajba sodorhatja magát. A gyorsan haladó kocsiban a szemnek is nehezebb dolga van. A valóban figyelmes vezetéshez időt kell adni magadnak, hogy a szem felmérhessen minden másodpercet úgy is, ha közben megmozdul, és semmit sem lát.

Ezt is szeretjük