Álljunk meg egy szóra: megoldódott, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb

A szakállas rejtély végre megoldódott? Magyarázat született, melyik lehetett előbb.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ki tudja már, melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Ez szinte mindenki szájából elhangzott már, amikor olyasmiről beszélt, aminek a kiváltó oka két dolog közül nem teljesen egyértelmű. A mondás jól illik az ilyen helyzetekre, hiszen, ha az ember magyarázatot keres a problémára, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb, fejtegetése rendszerint végeláthatatlan latolgatásba fullad.

A kérdés egyébként egyáltalán nem új keletű. Már az ókori görögök is használták, így legfőbb ideje volt, hogy magyarázatot kapjon.

Tyúk kontra tojás

Szoros a mérkőzés, melyben a tyúk és a tojás az első helyért vetekednek, a meccs kimenetele viszont nem várt eredményt hoz: döntetlen. Sem a tyúk, sem a tojás nem volt előbb, mint azt a professzor, Dave Consiglio elmélkedésében írja. Valószínűleg erre senki sem számított.

- Nincs olyan, hogy tyúk, és nincs olyan, hogy tojás. A tyúk, mint olyan, folyamatos változásban van, ahogyan a tojás is. Egyik sem állandó és változatlan - mondja a professzor.

Sok millió évvel ezelőtt volt egy dinoszaurusz, mely csirkeszerű volt, de voltak fogai, és voltak karmai is a szárnya végén. Az idők során ez a csirkeszerű lény változni kezdett. Eltűntek a fogai és a karmai is lassanként. Képessé vált repülni, majd idővel újra elveszítette ezt a képességét. A professzor magyarázata szerint azonban ezen a ponton ez az élőlény még mindig nem volt csirkének nevezhető, sőt, azóta sem lett az. Ami a baromfiudvarban szaladgál, nem csirke, mindössze egy változóban lévő állat, mely ma is afelé a valami felé tart, ami majd egyszer lesz.

Ami a tojást illeti, a 12 darabos papírdobozkában tulajdonképpen egyfajta dinoszauruszból származó dolgot veszünk meg. Ez is, mint a dínóból indult, általunk csirkének nevezett, de továbbra is átalakulóban lévő állat, folyamatosan változik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Consiglio azt mondja, nem volt olyan, hogy első tojás, és olyan sem, hogy első tyúk. Ha húznánk is egy vonalat, kinevezve bármelyikből az elsőt, nem lehetne igazunk. Hiszen, az sem teljesen tisztán meghatározható, voltaképpen mit is nevezünk tyúknak vagy tojásnak. Milyen jellegzetességek meglétével mondhatjuk, hogy valami már tyúk vagy tojás?

A professzor magyarázatában arra próbált rávilágítani, hogy sem a tyúkot, sem a tojást nem lehet első helyre tenni, miután mindkét dolog a valamiből valami felé tartó fejlődési folyamatában van. Erre a válaszra talán senki sem számított, de végiggondolva, a magyarázat ésszerű, tekintettel arra, hogy a világ élőlényei egy evolúciós folyamat végeláthatatlan útját járják. Változóban lévő élőlények raktak és raknak változóban lévő tojásokat. Egyik sem lehetett előbb.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük