A valódi szépség és szörnyeteg: ők ihlették a szeretett történetet

Sokan nem tudják, de a valóságban létező személyekről mintázták a történetet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyerekkorod egyik kedvenc története lehet, és, ha már magad is szülő vagy, a gyermekedé is - de azt valószínűleg sosem gondoltad volna, hogy a Disney-klasszikus, A szépség és a szörnyeteg meséje valós történeten alapszik.

A valós történet első publikálója a francia regényíró, Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve volt 1740-ben, sorai pedig egy szomorú, megtörtént esetet meséltek el. 

Az igazi szépség és szörnyeteg

A valóságban élt szörnyeteget Petrus Gonsalvus-nak hívták. 1537-ben született a Kanári-szigeteken, és hipertrichózisos volt, azaz farkasember-szindrómás. Mindössze tíz esztendős volt, amikor ketrecbe zárták, és Franciaországba vitték II. Henrik megkoronázására. Jó darabig bezárva tartották a király börtönében, végül az uralkodó úgy döntött, ad egy esélyt neki, és taníttatni kezdte. Nagy meglepetésére - merthogy tévesen kételkedett a képességeiben - a fiú jó eszűnek bizonyult, és hamar megtanult folyékonyan beszélni idegen nyelveken, illetve az etikettet is gyorsan elsajátította.

Gonsalvus a királyi udvar megbecsült emberévé lett, amikor is Medici Katalin, II. Henrik felesége megözvegyülvén férje helyére ült a trónon. Nem volt túl kellemes asszony. Fejébe vette, hogy mindenképpen feleséget talál Gonsalvus-nak. Egyesek szerint viccet akart csinálni abból, hogy egy szép nőt ad hozzá, mások azt mondták, meg akarta nézni, vajon a gyerekei öröklik-e a külsejét. Az igazságot nem tudni, de azt igen, mindenképp azt akarta, nősüljön meg.

Katalin talált is egy hajadont, akit véletlenül ugyancsak Katalinnak hívtak. Gonsalvus feleségül vette, de a királynő bosszúságára megszerették egymást. Negyven évig házasok is maradtak, ez idő alatt hét gyermekük született, akárcsak egy klasszikus tündérmesében. Sajnos a tündérmese mégsem volt egészen kerek.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Amikor minden rosszra fordult

A hét gyermekből négy-öt is örökölte a farkasember-szindrómát, a királyi udvarban pedig őket mint szórakoztató látványosságokat alkalmazták, sőt, tanulmányozgatták, vizsgálgatták is őket külsejük miatt. A legborzasztóbb, hogy még ajándékként is küldtek közülük befolyásos embereknek, mintegy kisállatként.

Gonsalvus visszatekintve azt láthatta, sorsa mégis jobban alakult, mint gondolhatta tíz esztendősen, amikor ketrecbe zárták, ám az ár, amit ezért fizetnie kellett, mégis árnyékot vetett életére. A halála előtti időszakban Gonsalvus visszautasított minden felé intézett parancsot, ezért őt magát is állatként kezdték kezelni. Ki hinné, hogy mindebből egy imádott Disney-történet született, igaz?

Ilyen most a kis Emma a Jóbarátokból: Rachel kislányát ikrek alakították

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük