A 15 éves lány hallotta Amelia Earhart utolsó üzenetét: rádiójuk vette tévesen az adást

A 15 éves lány elképesztő dolognak volt fültanúja: a rejtélyesen eltűnt Amelia Earhart üzenetét hallotta.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amelia Earhart eltűnésének rejtélye 80 esztendő után sem jelent kisebb kérdőjelet a repülés történetében. Kiváló pilótaként sorra tette meg a nehezebbnél nehezebb utakat a levegőben, ezzel kivívva Edward Elliott, a Purdue Egyetem elnökének elismerését. Vásárolt neki egy igen korszerű, Lockheed Electra gépet, mellyel Amelia Earhart Föld körüli utat tervezett tenni. Utolsó hosszabb útjának tervezte, de sosem tért haza róla.

Ő és navigátora 1937. július 1-jén, Miamiban szálltak fel. Brazíliába, majd Szenegál felé indultak, később Indiától Indonézia felé vették az irányt. Következő célpontjuk a Howland-sziget lett volna a Csendes-óceán közepén, de a 3500 kilométeres út megtétele alatt Amelia Earhart repülőgépének nyoma veszett. Azóta sem találták meg. Túl sok keresésen, számtalan teórián, máig titok, hová tűnt.

Az elkapott rádióüzenet

A misztikus eltűnéskor Amelia Earhart több alkalommal is felvette a rádiókapcsolatot a központtal, akiktől a kitörő vihar közepette időjárás-jelentést kért, és jelezte alacsony üzemanyagszintjét is. Utolsó üzenete 8:45-kor érkezett nyomtalan eltűnése előtt.

Betty Klenck 15 éves volt Amelia Earhart eltűnésekor. Egy nyári napon, floridai házukban hallgatta a család rádióját, az egyik szoba padlójára telepedve. Nem volt átlagos kislány, nem a divatlapok sora vagy a zene érdekelte. Rajongott a repülőkért, ezért is kapta fel a fejét, amikor a rádiót hallgatva különös dolgot hallott: Itt Amelia Earhart. Itt Amelia Earhart.

Ismerte a nevét, ezért figyelni kezdett, és mintegy három órán át kuporgott a rádió hangszórójánál. Minden szót, amit Ameliától elcsípett, lejegyzetelt füzetébe, tiszta vételét pedig az a hosszú antenna tette lehetővé, melyet apja a házuk mellett feszített.

A kislány hallotta, amint a pilóta a Howland-porttal is próbálta felvenni a kapcsolatot. Sérült volt, ahogyan a mellette ülő másodpilóta, Noonan is, ám utóbbinak komolyabbak lehettek a sérülései. Néhány az elcsípett félmondatokból: Magas a víz - Térdig ér - Engedjenek ki - mondta a nő, Noonan pedig: Nem tudom megcsinálni!

Amikor több üzenet már nem hallatszott, Betty megmutatta apjának a jegyzeteket, aki felvette a kapcsolatot a helyi partiőrséggel. Ők arról értesítették, már hajók vannak a helyszínen, de hiába említette a kislány jegyzeteit, azokat senki sem vette komolyan.

A ház közvetlen szomszédságában élt John Hathaway, aki tudott a jegyzetekről, és tudván, hogy azokkal senki sem volt hajlandó foglalkozni, 1970-ben felvette a kapcsolatot Fred Goernerrel, egy Amelia Earharttal foglalkozó könyv szerzőjével. Ismét süket fülekre talált, de az ezredforduló közeledtével, amikor újra próbálkozott, a TIGHAR - The International Group for Historical Aircraft Recovery - repülőgépekkel kapcsolatos eseményeket nyilvántartó szervezete érdeklődést mutatott. Ennek köszönhető, hogy az Amelia Earhart utolsó üzeneteit legtisztábban halló Betty jegyzeteiről tudomást szerzett a világ.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szervezet akkorra már egyébként több, mintegy 57 kevésbé tiszta vételt halló rádióhallgatót is jegyzett. 57 ember és az apja által kifeszített, roppant hosszú antenna révén a vételt legtisztábban halló Betty: ők hallhatták, hogyan telhettek az eltűnt pilóta és másodpilóta utolsó percei, és ezek repülőgép-szerencsétlenségre utalnak. Üzemanyaghiányra, zuhanásra a viharos időben. A gép roncsait soha nem találták meg. 

Ezt is szeretjük