Igazi wifigyilkos ez a tárgy, pedig minden háztartásban megtalálható: egy mozdulattal gyorsabbá teheted az interneted

Fontos dologra figyelmeztetnek a szakemberek.

Tükör hatása a wifire
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben nem tudják, de a tükrök bizony hatással lehetnek a vezeték nélkül közvetített jelekre. 

Tükör hatása a wifire

A tükrök fényvisszaverésére használt anyagok kihathatnak a wifijelek minőségére. A routerből érkező jeleket nem maga a tükör befolyásolja, hanem az arra felhelyezett fémbevonat, ami elnyelheti a wifi elektromágneses jeleit, derült ki a Leet cikkéből

Szerencsére azonban nem minden tükör rendelkezik ilyen erős hatással, sőt egyes esetekben ezt a képességüket az ember akár az előnyére is tudja fordítani. 

A legnagyobb wifigyilkosok a régebbi, ólom- vagy ezüstbevonattal rendelkező tükrök, amelyeken alig, vagy csak nagyon nehezen jutnak át a routerből érkező jelek. Ez értelemszerűen nagymértékben ronthatja az internet sebességét. 

GettyImages-532881054
Fotó: Andreas von Einsiedel / Getty Images Hungary

A modernebb tükrök viszont már szerencsére már más festékanyagokat tartalmaznak, amik kevésbé nyelik el az elektromágneses jeleket. 

A mérések szerint a régi típusú tükrök - elhelyezkedésüktől függően - akár 50 százalékkal is ronthatják az internet sebességét és minőségét, de ezen képességük bizonyos esetekben a jelek "felerősítésére" is használható. 

Persze nem lesz valódi wifijel-erősítő a tükrökből, de hasonló hatást lehet elérni, ha a tükör hátán található fém visszaveri a router jeleit, és koncentrálja azokat.

Ha például a router mellé helyezed a tükröt, akkor amelyik irányba, pont felé fordítod, ott valamivel javulhat az internet minősége. Ez modern tükrökkel csak magasabb alumíniumtartalmú bevonat esetében működik, de valamit ezekkel is el lehet érni. Fontos tehát, hogy ezekkel óriási javulást nem lehet elérni, de ha nincs lehetőség egy jobb router vagy jelerősítő beszerzésére, akkor akár ez is egy opció lehet, fogalmaz a cikk.

A távolság egy másik fontos tényező. Erre mindenképp figyelni kell, hiszen könnyen lehet, hogy mire a wifijel eléri a tükröt, addigra már legyengül annyira, hogy ne legyen mit eltéríteni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A tükrök tehát típusuktól függően befolyásolhatják az internet minőségét, ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a legújabb routereket már úgy fejlesztették, hogy különböző frekvenciák segítségével képesek legyenek kiküszöbölni a legtöbb akadályt. 

Ha az embernek a lakása központi falán van egy tükre, és a mögötte lévő szobában rosszabb a jel, akkor érdemes lehet átköltöztetni a routert vagy a tükröt. 

A wifierősségbe természetesen más dolgok is bezavarhatnak. Ide kattintva erről is olvashatsz. 

Nem tudod a wifijelszót? Így csatlakozhatsz rá mégis egy pillanat alatt

A wifi QR-kód segítségével is elérhető az okoseszközökön.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük