Lézeres gyógyítás: milyen betegségek kezelésében lehet nagy segítség?

A diagnosztikától a fájdalomcsillapításig: a lézer sokoldalúan használható a gyógyításban.

lézeres gyógyítás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első lézer az 1960-as években jelent meg, és mára hatalmas karriert futott be - többek közt a gyógyításban.

Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a felhasználási lehetőségekről beszélt. 

Orvosi lézer

A lézer orvosi felhasználásával kapcsolatban sokaknak az esztétikai bőrgyógyászat és a szemműtétek jutnak eszükbe, holott ennél jóval több területen hasznosítható ez a technika. Alkalmazása azért is lehet sokrétű, mert a technológiának is sokféle képességét lehet hasznosítani, többek közt a hőhatást és a fotokémiai-biológiai hatásait. Tudni kell, hogy a szövetek elnyelik a lézerfényt, és ez az elnyelt energia képes a szövetek hőmérsékletét 60-100 Celsius-fok közé emelni. A különböző lézerfajták alkalmazási területei jelentősen eltérnek, hiszen a hullámhossznak lényeges szerepe van a testszövetekkel való kölcsönhatásban.

lézeres kezelés
Fotó: Getty Images Hungary

A három fő alkalmazási terület

Diagnosztikai lézerek

A különböző képalkotó berendezések eredetileg csak statikus, kétdimenziós képeket tudtak létrehozni, bár ma már az MRI-, a CT- és az ultrahangszoftverek elő tudnak állítani háromdimenziós képet is. Ennek óriási előnye, hogy bármilyen mélységben láthatóvá válnak a szöveti elváltozások, bár a módszerek felbontása jellemzően a sejtek mérete felett van. A 3D-s képalkotás új irányvonalát jelentik a diagnosztikai lézerek, melyekben még sok a kiaknázatlan lehetőség. Fontos előny lehet például, hogy, ha az optikai szálhoz valamilyen speciális átalakítót csatolnak, az az adott módszernek és szöveti állapotnak megfelelően megváltoztatja a bemenő lézerfény valamely tulajdonságát. Ebből a változásból pedig következtetéseket lehet levonni a vizsgált minta orvosi szempontból fontos jellemzőiről, például a szövet hőmérsékletéről. 

Sebészeti lézerek

A sebészetben ismert lézeres beavatkozásoknak napjainkban két technológiája ismert: a szén-dioxid-lézer és az Erbium-YAG-lézer. A szén-dioxid-lézert szike helyett, úgynevezett lézerkésként használják, az Erbium-YAG-lézer 1600 nm-es hullámhossza pedig lehetővé teszi, hogy a testszövet viszonylag mélyebb rétegeiben is elnyelődjön. Ez a lézerfény a hemoglobinban jól, míg a bőr más összetevőiben kevésbé nyelődik el. Ha folytonos üzemben alkalmazzák, akkor a bőr mélyebb rétegeibe is lejut, így alkalmas arra is, hogy a sugárzást nagyobb térfogatban, egyenletesen szétoszlassa. 

A két különböző lézernek a szöveti hatása bizonyos szintig eltérő, aminek köszönhetően minden páciens esetében kiválasztható a bőrnek megfelelő eljárás, valamint akár kombinálható is a kétfajta lézeres kezelés. A lézersebészet egyik legnagyobb előnye, hogy gyors és hegmentes gyógyulást tesz lehetővé, maga a műtét pedig gyors, illetve kevésbé fájdalmas.

Lágylézerek - softlézerek

Lágylézernek nevezzük az olyan He-Ne- és diódalézereket, melyek teljesítménye 1-100 mW közé esik, és egyszerű az optikai rendszerük. Ez a módszer remekül alkalmazható bőrgyógyászati, fogászati, szájsebészeti kezeléseknél, valamint a mozgásszervi betegségek kezelésében, kúraszerű terápiaként. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Mikor alkalmazható? 

- Betegségtől és egyéntől is függ, hogy milyen gyógymódot és kezelést tudunk alkalmazni  az adott problémánál. Gyógyszerallergia vagy gyomorbántalmak esetén például a gyógyszeres terápia kerülendő. Egyes betegségek - például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek - pedig a fizikoterápiás kezelés lehetőségét zárják ki. Ezekben az esetekben is alkalmazható azonban a kíméletes és biztonságos lézerterápia - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

- A lágylézer-terápiában alacsony energiájú, infravörös lézersugárral dolgozunk, aminek számos előnyös tulajdonsága van. Többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását, és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését. Külön előnye, hogy jól kombinálható más, akár klasszikus kezelésekkel is, és nem allergizál. Arnold doktortól tudható, hogy a lágylézer-kezelés jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére.

Ételek a szem védelméért

A legismertebb beavatkozás, a lézeres szemműtét hazánkban is egyre gyakoribb, azonban szemed egészségéért te is nagyon sokat tehetsz a következő ételekkel.

Ezt is szeretjük