Lézeres gyógyítás: milyen betegségek kezelésében lehet nagy segítség?
A diagnosztikától a fájdalomcsillapításig: a lézer sokoldalúan használható a gyógyításban.

lézeres gyógyítás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első lézer az 1960-as években jelent meg, és mára hatalmas karriert futott be - többek közt a gyógyításban.

Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a felhasználási lehetőségekről beszélt. 

Orvosi lézer

A lézer orvosi felhasználásával kapcsolatban sokaknak az esztétikai bőrgyógyászat és a szemműtétek jutnak eszükbe, holott ennél jóval több területen hasznosítható ez a technika. Alkalmazása azért is lehet sokrétű, mert a technológiának is sokféle képességét lehet hasznosítani, többek közt a hőhatást és a fotokémiai-biológiai hatásait. Tudni kell, hogy a szövetek elnyelik a lézerfényt, és ez az elnyelt energia képes a szövetek hőmérsékletét 60-100 Celsius-fok közé emelni. A különböző lézerfajták alkalmazási területei jelentősen eltérnek, hiszen a hullámhossznak lényeges szerepe van a testszövetekkel való kölcsönhatásban.

lézeres kezelés
Fotó: Getty Images Hungary

A három fő alkalmazási terület

Diagnosztikai lézerek

A különböző képalkotó berendezések eredetileg csak statikus, kétdimenziós képeket tudtak létrehozni, bár ma már az MRI-, a CT- és az ultrahangszoftverek elő tudnak állítani háromdimenziós képet is. Ennek óriási előnye, hogy bármilyen mélységben láthatóvá válnak a szöveti elváltozások, bár a módszerek felbontása jellemzően a sejtek mérete felett van. A 3D-s képalkotás új irányvonalát jelentik a diagnosztikai lézerek, melyekben még sok a kiaknázatlan lehetőség. Fontos előny lehet például, hogy, ha az optikai szálhoz valamilyen speciális átalakítót csatolnak, az az adott módszernek és szöveti állapotnak megfelelően megváltoztatja a bemenő lézerfény valamely tulajdonságát. Ebből a változásból pedig következtetéseket lehet levonni a vizsgált minta orvosi szempontból fontos jellemzőiről, például a szövet hőmérsékletéről. 

Sebészeti lézerek

A sebészetben ismert lézeres beavatkozásoknak napjainkban két technológiája ismert: a szén-dioxid-lézer és az Erbium-YAG-lézer. A szén-dioxid-lézert szike helyett, úgynevezett lézerkésként használják, az Erbium-YAG-lézer 1600 nm-es hullámhossza pedig lehetővé teszi, hogy a testszövet viszonylag mélyebb rétegeiben is elnyelődjön. Ez a lézerfény a hemoglobinban jól, míg a bőr más összetevőiben kevésbé nyelődik el. Ha folytonos üzemben alkalmazzák, akkor a bőr mélyebb rétegeibe is lejut, így alkalmas arra is, hogy a sugárzást nagyobb térfogatban, egyenletesen szétoszlassa. 

A két különböző lézernek a szöveti hatása bizonyos szintig eltérő, aminek köszönhetően minden páciens esetében kiválasztható a bőrnek megfelelő eljárás, valamint akár kombinálható is a kétfajta lézeres kezelés. A lézersebészet egyik legnagyobb előnye, hogy gyors és hegmentes gyógyulást tesz lehetővé, maga a műtét pedig gyors, illetve kevésbé fájdalmas.

Lágylézerek - softlézerek

Lágylézernek nevezzük az olyan He-Ne- és diódalézereket, melyek teljesítménye 1-100 mW közé esik, és egyszerű az optikai rendszerük. Ez a módszer remekül alkalmazható bőrgyógyászati, fogászati, szájsebészeti kezeléseknél, valamint a mozgásszervi betegségek kezelésében, kúraszerű terápiaként. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor alkalmazható? 

- Betegségtől és egyéntől is függ, hogy milyen gyógymódot és kezelést tudunk alkalmazni  az adott problémánál. Gyógyszerallergia vagy gyomorbántalmak esetén például a gyógyszeres terápia kerülendő. Egyes betegségek - például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek - pedig a fizikoterápiás kezelés lehetőségét zárják ki. Ezekben az esetekben is alkalmazható azonban a kíméletes és biztonságos lézerterápia - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

- A lágylézer-terápiában alacsony energiájú, infravörös lézersugárral dolgozunk, aminek számos előnyös tulajdonsága van. Többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását, és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését. Külön előnye, hogy jól kombinálható más, akár klasszikus kezelésekkel is, és nem allergizál. Arnold doktortól tudható, hogy a lágylézer-kezelés jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére.

Ételek a szem védelméért

A legismertebb beavatkozás, a lézeres szemműtét hazánkban is egyre gyakoribb, azonban szemed egészségéért te is nagyon sokat tehetsz a következő ételekkel.

Ezt is szeretjük