Mozgás térdfájással: edző mondja el, mit szabad, és mit nem, hogy gyorsan rendbe jöjjön

A térdfájás esetében könnyű edzéssel rontani a helyzeten.

Edzés térdfájással
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi test legnagyobb ízülete a térdben található, ahol szinte folyamatos terhelés alatt van. Az ízület fontossága miatt élete során szinte mindenki találkozik a térdfájás problémájával, mely rosszul kezelve súlyos következményekkel járhat.

A fájdalom fennállhat rövid ideig, de lehet akár tartós is, ami alatt sokan nem szeretnének kiesni az edzések ritmusából. A térdfájósan végzett tornáról Kiss Sándort, a Sasafitness és a Beyond The Motion oldalak bloggerét kérdeztük.

Edzés térdfájással

A térdben jelentkező sajgásnak számos oka lehet, melyek általában különféle megoldást igényelnek. Először azt szerettük volna megtudni, mit lehet tenni, ha maga az edzés hozza elő tipikusan a fájdalmat.

terdszorito edzes faj

Kiss Sándor már több olyan vendéggel is dolgozott együtt, aki nem mert kitörést vagy guggolást végezni, attól tartva, hogy ez újra fájdalmat idéz elő. Rövid foglalkozás után azonban kivétel nélkül kiderült, hogy a szabálytalan végrehajtás jelentette a fő problémát, mely akár tartós sérüléshez is vezethet.

Megoldásként ilyenkor az edző azt ajánlja, hogy fordulj szakemberhez, mert a berögzült, rossz mozgásmintát önállóan nagyon nehéz kijavítani. Edzői segítséggel azonban könnyen felfedezhetőek és korrigálhatóak a hibák, amit követően a térded is sokkal jobban fogja érezni magát az edzések során és később is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A betegségek és sérülések azonban akkor is előfordulhatnak, ha egyébként szabályosan végre tudod hajtani a gyakorlatokat. Sasát arról is megkérdeztük, hogy ilyenkor mit lehet tenni.

Amennyiben lesérültél, általában néhány alkalmat ki kell hagynod az edzéstervből, míg a probléma magától rendbe jön. Súlyosabb sérülések és betegségek esetén is érdemes először időt hagyni a gyógyulásnak.

Általában elhúzódó térdfájás esetén sem tilos óvatos terheléssel a mozgás, ám a probléma természetétől függően nagyon eltér, hogy mit tesz jót, és mi árt. Éppen ezért Sasa azt javasolja, hogy ilyenkor mindig a gyógytornász pontos utasításai szerint eddz.

A legjobb zsírégető mozgásformák

Keresed, milyen edzéssel szabadulhatsz meg a leggyorsabban a zsírpárnákból? Mutatunk párat, melyek közt érdemes válogatni!

Melyik mozgás égeti a legjobban a zsírt?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük