Nyugtató szemtorna: jobban alszol, ha végigcsinálod esténként

Csak néhány perc, de felüdülés a szemnek.

Nyugtató szemtorna
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki naphosszat ül a monitor előtt, vagy túlzottan erős mesterséges fénynél dolgozik, bizonyára jól ismeri az érzést, hogy a megerőltetéstől a szeme elfárad, fájdalmassá válik, esetleg be is vörösödik.

A szem fáradtsága sok esetben homályosabb látást eredményez, a betűk szinte összefolynak, az ember pedig észrevétlenül hunyorogni kezd, és csak egy pihentető alvásra vágyik. Hogy ez valóban nyugodt legyen, érdemes beiktatni egy néhány perces lazító szemtornát is a nap végén.

Szemtorna lépésről lépésre

Mivel a szemhéjadhoz kell érned közben az ujjaiddal, a fertőzések elkerülése érdekében legelső lépésként mosd meg jól a kezedet. Ha egy zavartalan helyen vagy, például a kanapén, szorosan csukd be a szemed néhány másodpercig, majd hirtelen nyisd ki, és csukd újra be. Ismételd meg ötször a szemkönnyítő gyakorlatot, közben fókuszálj a légzésed megnyugtatására.

Mivel a szem fáradtságát a legtöbbször az okozza, hogy a monitorra koncentrálva az ember sokkal ritkábban pislog, így pedig kiszárad a szeme, az előbbi gyakorlatot néha munka közben is érdemes elvégezni.

Masszázs a szemnek

A gyors gyakorlatot követően csukd be a szemed, és forgasd fel és le, jobbra és balra vagy körkörösen. Ha bizonytalan vagy abban, hogy jól végzed-e a tornát, tedd rá nagyon óvatosan a mutatóujjadat a szemhéjad közepére, ezzel érezheted a mozgást. Ez egy masszázzsal felér számára.

Borogatás fáradt szemre

A szemek kíméléséhez használhatsz patikában kapható műkönnyet, de néha egy nyugtató borogatást is bevethetsz.

Szemszárazság gyógyítása házilag: képeken 7 erős gyógynövény

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mivel a legtöbbször az okozza a megerőltetést, ha az ember egy közeli pontra koncentrál, nézz egy minél távoli tárgyat vagy sarkot a szobában, érezni fogod, mennyire megkönnyebbül közben a szemed. Még jobb, ha kinézel az ablakon, és messzire elnézel.

Ha a gyakorlatsorral végeztél, tartsd csukva a szemed, és dörzsöld finoman az ujjaiddal, szinte csak csiklandozva őket, majd óvatosan tedd rá a két tenyeredet a szemeidre - ezzel teljesen sötétet kell elérned, ami nagyon megnyugtató lesz. Tovább fokozhatod a relaxáló hatást, ha a tenyereidet egymáshoz dörzsölöd, ezzel picit felmelegíted őket, majd így fekteted rá a szemhéjakra. A hatás garantált.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük