Sűrűn pislogsz, és gyakran fáj a fejed? Ez a betegség állhat a háttérben
Nem allergia, és nem migrén: ehhez az orvoshoz kell elmenned!

nagykep?cikkid=163016&kep=szemfajdalom1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általában akkor fordulsz szemészhez, ha begyullad a szemed, vagy ha már nem látsz tisztán? Dr. Jánosházi Eszter, az Oxygen Medical szemorvosa szerint sok olyan tünetmentes és mélyebb probléma rejtve marad, amely idejében felfedezve még orvosolható lenne.

Miért nem elég a sima szemvizsgálat?

Egy általános szemvizsgálat során jellemzően csak a látásélességet vizsgálja a szakember, optikákban leginkább az optikus vagy optometrista. Létezik azonban olyan szűrés is, amely sokkal részletesebb vizsgálatot foglal magában, emellett olyan területeit is feltérképezi a szemnek, amelyek általában ritkán vagy későn kerülnek górcső alá. Az összetettebb vizsgálattal tünetmentes, de kezelés nélkül súlyos problémákat okozó elváltozásokra is fény derülhet.

Mikor kell ellenőriztetni a szemet?

Általános és gyermekkori tünetek

Már gyerekkorban figyelni kell bizonyos intő jelekre, például kancsalságra, szemdörzsölésre, sűrű pislogásra, fejfájásra.

Látásprobléma lehet a háttérben, ha a gyerek vagy akár a felnőtt a tárgyak mellé nyúl, ha túl közel hajol a rajzhoz vagy a könyvhöz, vagy ha nem ismeri fel a távolabbi tárgyakat, személyeket.

Fennálló diabétesz

Cukorbetegek számára igen fontos a rendszeres szemészeti szűrés és kontroll. A kezdeti elváltozások nem okoznak semmilyen panaszt, ezért sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor már késő, mert a szemfenéki probléma elhatalmasodott. A diabétesz gyakori szövődményei a szemfenék ereinek elváltozásai és a következményes bevérzések, elhanyagolt súlyos esetben a vakságot okozó érburjánzás.  A betegség velejárója lehet hasonló okból kifolyólag a szemnyomás emelkedése is, amiből kezelés hiányában zöldhályog-betegség is kialakulhat.

Vérnyomás- és fejfájásproblémák

Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente részt venni egy teljes szűrőprogramon. Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészeti kivizsgálás, mivel a panaszok hátterében összetett vagy különleges dioptriaprobléma, illetve szemnyomás-emelkedés is állhat. Minden fejfájásos panasz esetén ki kell zárni a koponyán belüli nyomás emelkedésének gyanúját a szemfenék vizsgálatával.

Örökletes tényezők a kórelőzményben

Akinek nincsenek szemészeti panaszai, de a családjában előfordulnak olyan szemproblémák, mint a rövidlátás, gyermekkori kancsalság vagy zöldhályog, annak 30 éves kor felett érdemes évente egyszer részt vennie szemészeti szűrővizsgálaton. 40 év felett pedig mindenkinek javasolt a zöldhályog szűrése.

A szem jelzi a test más részeinek betegségeit is

Egyetlen szerv sem képes olyan jól látható, élethű képet adni a vénák és artériák állapotáról, mint a szem. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szemfenék erei fontos szerepet játszhatnak az ilyen típusú betegségek felismerésében, nyomon követésében.

Egy komplex szemészeti szűrés során mindezt professzionálisan és eredményorientáltan kivizsgálják, olyan alattomos betegségek apró jelei után kutatva, melyek hosszú távon súlyos látásromlást eredményezhetnek vagy más létfontosságú szervet veszélyeztethetnek.

Ezeket mindenképp tedd meg a szemedért!

Te magad is tehetsz a szem komfortjáért. A könnytermelés elősegítése érdekében fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, és ellenőrizd az iroda, a lakás páratartalmát. Törekedj a 40-60% közötti páratartalomra, kerüld a légkondicionáló túlzott használatát.

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában, ezért lehetőség szerint fogyassz rendszeresen halat, mandulát és diót. A-vitamin hiányában először a szürkületi látás, a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik, így egyél rendszeresen sárgarépát, sütőtököt, sóskát, spenótot, májat és tojássárgáját.

Ezt is szeretjük