Szúró, viszkető, égő érzés a szemben

Ez a betegség áll a háttérben!

A száraz szem előfordulási gyakorisága az Amerikai Egyesült Államokban már 14% körül van.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szárazszem-szindróma - keratoconjunctivitis sicca - a szemészeti gyakorlatban legtöbbször előforduló problémák egyike. Elsősorban a kötőhártya és a szaruhártya felszínének krónikus szárazsága jellemzi. A szindrómában szenvedő betegek tünetei az enyhe érzékenységtől, irritációtól a kifejezett fájdalomig terjednek.

A szárazszem-szindróma

A szaruhártyát és a kötőhártyát fedő könnyfilm több funkciót lát el. Segít fenntartani a szaruhártya optikai átlátszóságát azáltal, hogy annak felszínén sima réteget képez, a szemfelszín nedvesítésével segíti a pislogást, valamint gátat képez a fertőzésekkel szemben. A szárazszem-szindróma hátterében a könnytermelés csökkenése, a fokozott párolgás vagy könny két összetevőjének - a lipid és a mucin komponenseknek - a megváltozott aránya áll.

Gyanús tünetek

A száraz szem előfordulási gyakorisága a legújabb tanulmányok szerint az Amerikai Egyesült Államokban 14% körül van, a kor előrehaladtával nő. A betegek panaszai széles skálán mozognak: az enyhe diszkomfortérzéstől a kifejezett fájdalomig terjednek. Legáltalánosabb a szúró, viszkető, égő érzés.

Ha gyakran fárad el a szemed estére, és olyan érzésed van, mintha homokot szórtak volna bele, az ugyancsak utalhat a betegségre. A szárazszem-szindróma paradox módon fokozott könnyezéssel is járhat, aminek oka a szaruhártya sérülését követő reflexes könnyezés.

Klinikai diagnózis

A speciális vizsgálómódszerek közül talán legelterjedtebb az úgynevezett Schirmer-próba. A vizsgálat nagyon egyszerűen történik: az orvos egy 5 mm széles papírcsík végét behajlítja, majd a szemnyílás alsó áthajlásába akasztja. A beteg öt percig lazán behunyt szemmel ül, majd a papírcsíkot eltávolítják, és lemérik a könnyel átitatott részt. Ha a könny által benedvesített terület 5 mm-nél rövidebb, egyértelmű a csökkent könnytermelés, amennyiben 5 és 10 mm között van, ez csak valószínűsíthető. A normál érték 10-15 mm fölött van.

Miért alakul ki?

A csökkent könnytermelés okozta szárazszem-szindróma két nagy csoportba osztható. Ezek a Sjögren-szindrómához társuló vagy Sjögren-szindróma nélküli könnytermelési zavarok.Sjögren-szindróma esetén a csökkent könnytermeléshez szájszárazság is társul. Ez egy autoimmun-betegség, amely a könny- és nyálmirigyek krónikus gyulladásával, majd pusztulásával jár.

A Sjögren-szindróma nélküli könnytermelési zavaroknak számos oka létezik. Ide tartoznak a könnymirigyeket érintő gyulladásos, illetve daganatos folyamatok. Ebbe a csoportba sorolhatók a kötőhártya hegesedéséhez vezető betegségek is, mint például a kémiai és a termikus - hőhatás okozta - sérülések. Csökkent szaruhártya-érzékenységet okozhat az arcidegbénulás, a cukorbetegség, a herpeszfertőzés.

Egyes általánosan szedett gyógyszerek is csökkent könnytermeléshez vezethetnek, például az allergiás megbetegedések kezelésére szolgáló antihisztaminok, a szívritmuszavarok és a magas vérnyomás kezelésére szolgáló bétablokkolók vagy az orális fogamzásgátlók.

Gyógyítható?

A száraz szem jelenlegi terápiája a tünetek enyhítésén alapul, mivel az alapfolyamat visszafordítására szolgáló gyógymód egyelőre nem ismert. Különböző műkönnyek széles választéka kapható a hazai patikákban is. Az egyszerűbb fiziológiás sós oldatok csak rövid ideig hatásosak.

A nagyobb molekulasúlyú polimereket tartalmazó cseppek - például Hemodrops szemcsepp - hosszabb ideig maradnak a szemfelszínen. A gél formájú cellulózészterek hatása még elhúzódóbb, ezeket főleg éjszakára ajánlják. A csöpögtetés gyakoriságát és azt, hogy melyik terméket kell választanod, mindig a panaszok súlyossága határozza meg, általában napi három-öt alkalommal történő csepegtetés javasolt.

Életmód-változtatással is enyhíthetsz a panaszokon. Ide tartozik a dohányzás és a dohányfüst kerülése, az otthoni levegőpárásítók használata, valamint nem ajánlatos a magas klórtartalom miatt a nyilvános uszodák látogatása.

Gyakran tapasztalsz szúró, viszkető érzést a szemedben?

Ezt is szeretjük