Kiszáradt szemek, gyakori fáradtság

A nőket érintő Sjögren-szindróma első jele

Amiről azt hiszed, valójában a fáradtságtól van, arról könnyen kiderülhet, hogy egy betegség tünete.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Sjögren-szindróma a második leggyakoribb autoimmun-betegség. Hogy mitől alakul ki, azt egyelőre nem tudják az orvosok. Csupán annyi biztos, hogy az immunrendszer nem megfelelő működése áll a betegség hátterében.

A szindróma a nyálkahártyák optimális működéséért felelős mirigyek hiányosságát vonja maga után, amely miatt súlyos, fájdalmas szárazság és gyulladások alakulhatnak ki a testben.

Sjögren-szindróma

Ebben az autoimmun-betegségben az immunrendszer megtámadja és pusztítja a nyál- és könnymirigyek szöveteit. Bár tünetei kellemetlenek, egyszersmind kezelhetőek. A nyál- és könnymirigyeket ért támadáson túl az immunrendszer gyulladásokat okozhat az ízületekben, a májban, a vesében és a tüdőben.

Tünetei

  • Fáradtság.
  • Kiszáradt szemek.
  • Fájdalom az ízületekben.
  • Száraz száj és fogászati problémák.
  • Duzzadt nyálmirigyek és nyirokcsomók.

A betegség kivizsgálása

A kórtörténet felvétele és a kivizsgálás után, ha szükséges, az orvos megmérheti a nyálad és a könnyed mennyiségét, vérteszteket végezhet, és persze kérhet ajakbiopsziát is, amikor egy kis nyálmirigyet távolítanak el az alsó ajkadból. Ahhoz, hogy meghatározza a könnytermelést, az orvos óvatosan behelyez egy kis papírdarabot az alsó szemhéjad alá pár percre, ezalatt lehunyva kell tartani a szemedet. Azt, hogy mennyi nyálat termelsz, egyszerűen úgy mérik, hogy mennyit tudsz beleköpni egy csészébe.

A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kismamáknál is előfordulhat

Ha Sjögren-szindrómád van, és teherbe esel, fennáll a veszélye annak, hogy a tested által termelt antitestek egy része átjut a méhlepényen a magzathoz, és szívritmuszavarokat okozhat nála. A betegek babáit, akiknél megállapítható ezeknek az antitesteknek a jelenléte, alapos megfigyelés alatt kell tartani a terhesség alatt, és előfordulhat, hogy szteroidkezelésre is szorulnak.

Kezelési módok

Bár még nem létezik gyógymód a Sjögren-szindrómára, az orvosok számos kezelési módszer közül választhatnak. A mesterséges könny segíthet nedvesíteni a kiszáradt szemeket. A speciális szemüveg megtartja a párát és csökkenti a szem szárazságát.

Óvd a látásod!

Jó, ha már húszas éveid elején odafigyelsz a látásodra, hogy megőrizd szemed egészségét - elsősorban a gyakori számítógép használat miatt. Hallgasd meg szemészorvosunk tanácsait.

Az orvos felírhat mesterséges nyálat szájspray vagy cukorka formájában, valamint fájdalomcsillapítót is. A Hidroxychloroquine egy malária elleni szer, ami enyhítheti az ízületi fájdalmakat és a fáradtságot. A szteroidtartalmú gyógyszerek is használhatóak ízületi gyulladásra és duzzadt nyirokcsomókra, illetve más szervekre, mint például tüdőre. Bizonyos esetekben akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Te mit tehetsz?

Létezik néhány általános módszer, ami segíthet az állapotodon. A szemszárazságot megelőzendő kerüld a szelet, a légkondicionálókat, a port és a füstöt. Ha a szád könnyen kiszárad, igyál sok vizet, rágj cukormentes rágógumit, tartsd tisztán a fogaidat, ínyedet és szádat, valamint rendszeresen járj fogorvoshoz.

Cikkünk dr. Srah Jarvis A nők egészségkönyve című könyv segítségével készült.

Ezt is szeretjük