Kiszáradt szemek, gyakori fáradtság

A nőket érintő Sjögren-szindróma első jele

Amiről azt hiszed, valójában a fáradtságtól van, arról könnyen kiderülhet, hogy egy betegség tünete.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Sjögren-szindróma a második leggyakoribb autoimmun-betegség. Hogy mitől alakul ki, azt egyelőre nem tudják az orvosok. Csupán annyi biztos, hogy az immunrendszer nem megfelelő működése áll a betegség hátterében.

A szindróma a nyálkahártyák optimális működéséért felelős mirigyek hiányosságát vonja maga után, amely miatt súlyos, fájdalmas szárazság és gyulladások alakulhatnak ki a testben.

Sjögren-szindróma

Ebben az autoimmun-betegségben az immunrendszer megtámadja és pusztítja a nyál- és könnymirigyek szöveteit. Bár tünetei kellemetlenek, egyszersmind kezelhetőek. A nyál- és könnymirigyeket ért támadáson túl az immunrendszer gyulladásokat okozhat az ízületekben, a májban, a vesében és a tüdőben.

Tünetei

  • Fáradtság.
  • Kiszáradt szemek.
  • Fájdalom az ízületekben.
  • Száraz száj és fogászati problémák.
  • Duzzadt nyálmirigyek és nyirokcsomók.

A betegség kivizsgálása

A kórtörténet felvétele és a kivizsgálás után, ha szükséges, az orvos megmérheti a nyálad és a könnyed mennyiségét, vérteszteket végezhet, és persze kérhet ajakbiopsziát is, amikor egy kis nyálmirigyet távolítanak el az alsó ajkadból. Ahhoz, hogy meghatározza a könnytermelést, az orvos óvatosan behelyez egy kis papírdarabot az alsó szemhéjad alá pár percre, ezalatt lehunyva kell tartani a szemedet. Azt, hogy mennyi nyálat termelsz, egyszerűen úgy mérik, hogy mennyit tudsz beleköpni egy csészébe.

Kismamáknál is előfordulhat

Ha Sjögren-szindrómád van, és teherbe esel, fennáll a veszélye annak, hogy a tested által termelt antitestek egy része átjut a méhlepényen a magzathoz, és szívritmuszavarokat okozhat nála. A betegek babáit, akiknél megállapítható ezeknek az antitesteknek a jelenléte, alapos megfigyelés alatt kell tartani a terhesség alatt, és előfordulhat, hogy szteroidkezelésre is szorulnak.

Kezelési módok

Bár még nem létezik gyógymód a Sjögren-szindrómára, az orvosok számos kezelési módszer közül választhatnak. A mesterséges könny segíthet nedvesíteni a kiszáradt szemeket. A speciális szemüveg megtartja a párát és csökkenti a szem szárazságát.

Óvd a látásod!

Jó, ha már húszas éveid elején odafigyelsz a látásodra, hogy megőrizd szemed egészségét - elsősorban a gyakori számítógép használat miatt. Hallgasd meg szemészorvosunk tanácsait.

Az orvos felírhat mesterséges nyálat szájspray vagy cukorka formájában, valamint fájdalomcsillapítót is. A Hidroxychloroquine egy malária elleni szer, ami enyhítheti az ízületi fájdalmakat és a fáradtságot. A szteroidtartalmú gyógyszerek is használhatóak ízületi gyulladásra és duzzadt nyirokcsomókra, illetve más szervekre, mint például tüdőre. Bizonyos esetekben akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Te mit tehetsz?

Létezik néhány általános módszer, ami segíthet az állapotodon. A szemszárazságot megelőzendő kerüld a szelet, a légkondicionálókat, a port és a füstöt. Ha a szád könnyen kiszárad, igyál sok vizet, rágj cukormentes rágógumit, tartsd tisztán a fogaidat, ínyedet és szádat, valamint rendszeresen járj fogorvoshoz.

Cikkünk dr. Srah Jarvis A nők egészségkönyve című könyv segítségével készült.

Ezt is szeretjük