3 betegség, amit örökölsz anyukádtól

A szakértők szerint

Nemcsak szemét vagy a kedves mosolyát, de anyukád migrénjét is örökölheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdemes tekintetbe venned, hogy anyukádnak milyen betegségei vannak - így te is felkészülhetsz az esetleges gondokra. A kutatók szerint vannak olyan problémák, amiket nagy eséllyel örökölhetsz. Összegyűjtöttük, melyek azok a betegségek, amiket a legnagyobb valószínűség szerint a génjeidben hordozol, ha édesanyádat is sújtják.

Elhízás - 70%-os kockázat

Nemcsak az alkatodat, hanem a súlyodat is befolyásolhatja az, hogy édesanyádtól mit örököltél. Régóta folyó szakmai vita végére tett pontot az a felfedezés, miszerint a génekben kódolva van a hízásra való hajlam. A dr. Andrew Hattersley, az exeteri Peninsula Orvosi Egyetem doktora által vezetett tudományos kutatás szerint ez az Európában élő túlsúlyos emberek felét érinti.

A 2-es típusú diabéteszesek vizsgálatánál fedezték fel az FTO gént, ami erős kapcsolatot mutatott az elhízással. A következő kutatás már ezt az összefüggést vizsgálta. Több mint 38 ezer résztvevő analízise után biztossá vált a feltételezés. A kutatás szerint 70%-os valószínűséggel számolhatsz az elhízással, ha az anyukádat is érinti. Európában minden második emberben található egy FTO gén, 16%-uknak pedig két FTO génje is van. Ezzel a várható pluszsúly mértéke is megduplázódik. A gén azonban csak elhízáshoz vezet, az extrém túlsúlyra való hajlamot csak minden tízezredik ember örökli.

Migrén - 70-80%-os valószínűséggel

Kiemelkedően magas, 70-80%-os esélyed van arra, hogy örököld a migrénre való hajlamot. A betegség kialakulásáért egy, a nyolcas kromoszómán található hibás gén a felelős - ezt nemrég fedezték fel az oxfordi Wellcome Trust Sanger Intézet kutatói.

A fejfájás legjobb természetes ellenszerei

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tanulmányban hatezer migrénben szenvedő és 50 ezer egészséges ember adatai alapján jutottak arra a következtetésre, hogy ez a génhiba lehet a betegség okozója. A gén feladata a testben a glutamátegyensúly fenntartása. Ez az anyag az információátvitelben játszik fontos szerepet, illetve az agyban a neuronok kommunikációját segíti. Mindemellett a szervezet stresszre adott reakciójához is kulcsfontosságú elem. Aarno Palotie, a fejfájás és a genetika kiemelkedő kutatója elmondta, hogy ez a kapcsolat kifejezetten a kisugárzó fájdalommal járó migrénre igaz.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Alzheimer-kór - 30-50%-os veszély

Körülbelül 30-50%-kal nagyobb esetedben az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ha anyukád ebben a betegségben szenved. A kutatók már az 1990-es évek óta keresik a felelős gént, és hármat is találtak - PS1, PS2, és APP -, amihez a betegség köthető. Már az első tanulmányok is azt mutatják, hogy a PS1 génen található mutáció 30-50%-os eséllyel okoz korai Alzheimert.

A későbbi kísérletek csak megerősítették ezt az eredményt, és a Nemzetközi Öregedési Intézet munkája alapján az örökletes betegségek közé sorolták az Alzheimer-kórt.

A családi kórtörténetet ismerve, ha anyukád vagy esetleg nagymamád korai Alzheimerben szenvedett, érdemes egy neurológust felkeresned. Létezik szűrővizsgálat, ami kimutatja a hibát, így lehetőséged van meggyőződni az állapotodról.

Korai menopauza - 70-85% eséllyel

Érdemes tisztában lenned vele, ha édesanyádnak korai menopauzája volt, mert a családtervezésben befolyásolhat az információ.

Ilyen esetben ugyanis közel 70-85% esélyed van arra, hogy a harmincas éveidben már beköszöntsön a változókor.

Egy, a mellrák kialakulásának kockázatát vizsgáló tanulmány részeként kétezer korai menopauzás nő adatait tanulmányozták. Az exeteri kutatók megállapították, hogy négy specifikus gén jelent nagy kockázatot a korai menopauza kialakulásához.

Dr. Anna Murray, a tanulmány vezető orvosa a hormonszint csökkenése által okozott betegségekre hívta fel a figyelmet. Ezeknek a nőknek ugyanis nagyobb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségekre és a csontritkulásra is. A káros hozadékok ellen viszont védekezhetnek, ha tisztában vannak a korai menopauza lehetőségével.

Ezt is szeretjük