Hányadik gyerek vagy? Ez a betegség fenyeget!
Nem csupán a genetika, illetve életmódod befolyásolja, hogy milyen betegséged alakul ki. Akár testvéreid száma is hatással lehet rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alfred Adler mutatott rá elsőként az 1800-as évek végén, hogy a gyerekek fejlődésére hatással van az, hogy hányadikak a testvérsorban. A viselkedésedet vitathatatlanul befolyásolja, hogy mekkora családban nevelkedtél, de a kutatások szerint az egészségi állapotodat is. Hányadik szülött vagy? A szakértők szerint a következő betegségekre van nagyobb esélyed.

Az elsőszülött hajlamosabb az allergiára

Az elsőszülöttnek nagyobb az esélye az allergia kialakulására, mint az utána született testvéreknek. Ezt a bejelentést tették kutatásaik alapján a japán kutatóorvosok az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia éves ülésén.

A születési sorrend kisebb mértékben befolyásolja az asztma és az ekcéma megjelenését, nagyobb mértékben pedig az ételallergia, allergiás kötőhártya-gyulladás és a szénanátha kialakulását. A Budai Allergiaközpont gyermek-gasztroenterológusa elmondta, hogy az allergia megjelenésében döntő szerepe az öröklődésnek van. Azonban csak a hajlamot örökölheted, ezért ha a megelőzésre kellő hangsúlyt fektetsz, elkerülheted a betegséget.

Túlóvott elsőszülöttek és egykék

Elsőszülöttként azért van nagyobb esélyed az allergia kialakulására, mert az egykéket - illetve az ideiglenesen egykéket - sokszor túlzott körültekintéssel nevelik. Az immunrendszernek viszont szüksége van arra, hogy kórokozókkal találkozhasson, hogy ennek megfelelően védelmet tudjon kialakítani. Miután megszületik a testvér, a kisebbik már több fertőzésen esik át, hiszen a nagyobbik az óvodából, iskolából folyamatosan hozza haza a kórokozókat.

Első három testvérnek nagyobb esélye van a mellrákra

A Wisconsini Egyetem része, a Carbone Rákintézet 2016 mellrákban szenvedő és 1960 egészséges nő közreműködésével készített egy kutatást, ami a szoptatás hatásait vizsgálta. Véletlenül derült fény arra, hogy azoknak a nőknek, akik egy családban negyediknek vagy később születnek, 43%-kal kisebb esélyük van a mellrákra. Általánosságban az is elmondható, hogy azoknak, akiket anyatejjel tápláltak, 17%-kal csökken az esélyük betegség kialakulására.

Vedd észre időben!

A mellrák elleni harc első és legfontosabb lépcsőfoka a kellő időben történt diagnózis. Ebben segít a rendszeres önvizsgálat.

Az anya kora nem rizikófaktor

A tanulmány készítésénél a kutatók azt feltételezték, hogy minél idősebb az anyuka, annál nagyobb lesz majd a gyerekekből felnőtteké vált nők között a mellrákosok aránya. Arra az elgondolásra alapozták a tézist, miszerint az idősebb szülő szervezetében több toxin raktározódott el az évek során, amiből az anyatejjel a gyerekének is átad.

Meglepődve tapasztalták, hogy a rák kialakulása az anya életkorával nem mutat összefüggést, a születési sorrenddel viszont igen. Ennek a ténynek az ismeretében folynak tovább a kutatások. A tudósok úgy gondolják, ez az eredmény arra is jó, hogy azok, akiket érint a magasabb kockázat, ennek tudatában jobban figyelnek majd önmagukra.

Nagycsaládban a legidősebbet agytumor veszélyezteti

A Heidelbergi Német Rákkutató Központ vizsgálata során azt találta, hogy azoknak, akiknek négy vagy több testvére van, kétszer nagyobb az esélye az agytumor kialakulására, mint az egykéknek. Ez a maga nemében az egyik legnagyobb kutatás - összesen 13 613 agydaganatos esetet vizsgáltak meg keretében.

Ismeretlen fertőzés a háttérben

Ahogy dr. Andrea Altieri, a Rákkutató Központ igazgatója elmondta, a család nagysága és a betegség kialakulása közti összefüggés mögött fertőzés állhat. Mivel inkább azoknál alakult ki agytumor, akiknek több fiatal testvére volt, feltételezik, hogy valamilyen kórokozóval történő folyamatos újrafertőzés áll a háttérben.

Öt hónapos korig a kórokozóval való találkozás védettséghez vezethet, de ha a szervezet később és többször találkozik a fertőzéssel, az a kutatás tanulsága szerint komoly problémát okozhat. A szakemberek most ennek a tudásnak a birtokában próbálják megtalálni a fertőző ágenst, hogy később szűrhessék azt.

Ezt is szeretjük