Ezért eshetsz teherbe fogamzásgátló szedése mellett
2 tény + 2 tévhit a tablettákról
Szükséges a tablettaszünetet? Ismerd meg a legfontosabb hiedelmeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1960-as években a fogamzásgátló tabletták piacra kerülésének komoly szerepe volt a női autonómia kivívásában, hiszen nem kellett többé aggódni a nem kívánt terhesség miatt. Az idő múlásával egyre több nő kezdte szedni a hormonális készítményeket, és a tabletták is mind jobban igazodtak a nők elvárásaihoz.

Fokozatosan csökkenő hormontartalmuknak köszönhetően egyre kevesebb mellékhatással járnak. Használatukkal kapcsolatban azonban még mindig számos tévhit kering. Ezekből a hiedelmekből, valamint a tényekből szemezgettünk néhányat.

Az antibiotikumok befolyásolhatják a hatást

Egyes antibiotikumok megváltoztathatják a fogamzásgátló hatását a szervezetben, aminek oka viszonylag egyszerűen magyarázható. A tabletták ösztrogéntartalma ugyanis a gyomorból a véráramba kerül, majd az epe kiválasztja, és innen a bélbe jut. Itt a bélbaktériumok segítségével újra felszívódik, majd kifejti hatását. Ez a többszörös kiválasztási-felszívódási ciklus nélkülözhetetlen a tabletta hatékony működéséhez.

Ha antibiotikumot is szedsz, a tápcsatornában lévő bélbaktériumok száma csökkenhet, így nem biztos, hogy kellő mennyiségű ösztrogént tudnak átalakítani. Mindez általában vérzési rendellenességet okoz, ám ritkán nem kívánt terhességgel is járhat. Ha tehát antibiotikumot írt fel az orvos, ne feledkezz meg a kiegészítő védekezésről se. Különösen a penicillin, valamint a tetraciklin, doxiciklin képes felfüggeszteni a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát.

Óvatosan a hasfogókkal!
A hasmenés, illetve gyomorbántalmak esetére ajánlott oldható porokkal bánj óvatosan, mert felszívhatják a tabletta hatóanyagait is. Figyelj arra, hogy kellő idő elteljen a kettő bevétele között.

Zavarhatja a kontaktlencse-viselést

Ha régóta hordasz kontaktlencsét, ám mióta fogamzásgátló tablettát szedsz, kellemetlenséget tapasztalsz lencseviselés közben, valószínűleg nem véletlen.

Egyes nőknél a gyógyszer szedése csökkenti a könnytermelést, így szemszárazságot idézhet elő. Ez pedig a kontaktlencse-viselők esetében kellemetlen, szúró érzést válthat ki. Ilyenkor azonban a probléma viszonylag egyszerűen orvosolható műkönny használatával.

Menstruációs görcsök ellen

A nőgyógyászok gyakran írnak fel fogamzásgátló tablettát az erős menstruációs görcsök ellen. Ha szeretnéd tudni, mit mond erről a kellemetlen panaszról szakértőnk, nézd meg videónkat!

Tablettaszünetet kell tartanod?

Bizonyára hallottad már, hogy néhány évente érdemes szüneteltetni a fogamzásgátló tabletta szedését. Az állítás azonban orvosilag nem alátámasztott. Ha nincs semmilyen egészségügyi problémád, nem indokolt a tablettaszünet. A modern készítmények ugyanis annyira alacsony hormontartalommal bírnak, hogy nem terhelik a szervezetedet.

A tablettaszedés néhány hónapos szüneteltetése abban az esetben lehet indokolt, ha tablettát váltasz, illetve szervezeted hozzászokott a hormontartalomhoz - ilyenkor gyakorivá válhatnak a közti vérzések. Ha nem szeretnél magasabb hormontartalmú tablettát szedni, néhány hónapig szüneteltetni kell a gyógyszer szedését.

35 év felett nem alkalmazhatod?

Egyre több szakember vallja, hogy a modern, alacsony hormontartalmú tabletták akár a változókorig is szedhetők. Tehát tévhit, hogy 35 év felett nem szedhetsz tablettát. Egyetlen esetben lehet ellenjavallt a gyógyszerszedés: ha dohányzol, növelheti a trombózis kialakulásának kockázatát - tehát valószínűleg érdemesebb a cigarettáról lemondanod. A hormonális fogamzásgátló tabletták valójában számos előnnyel járnak a kor előrehaladtával: csökken a csontritkulás, valamint a petefészekrák kialakulásának valószínűsége.

Ezt is szeretjük