Teltségérzet, székrekedés, gyakori vizeletürítés
A petefészekrák tünetei
A betegség tünetmentes lehet, ezért fontos, hogy figyelj az apró jelekre!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A petefészek páros női szerv, a méh két oldalán található. Peteállománya már a születés pillanatában jelen van, ám a petefészek csak a serdülőkorban – a menstruáció kezdetével – jut fontosabb szerephez. Innentől kezdve pedig – egészen a változókorig – minden hónapban kilökődik belőle egy petesejt, mely készen áll az esetleges megtermékenyítésre.

A nőket érintő daganatos megbetegedések 5%-át teszik ki a petefészket érintőek. Jó hír, hogy a súlyos kór az esetek 75-80%-ában jóindulatú. Ám a petefészek-daganatoknak meglehetősen sok fajtája létezik, abból az okból kifolyólag, hogy ezen szerv többféle sejtállományból tevődik össze. Így valamennyi sejtállományból kifejlődhetnek daganatok. De az esetek 95%-ában mégis a petefészek felszínén lévő csírahámból indul el a rendellenes sejtburjánzás.

Csendes tünetek

Ez a fajta daganatos megbetegedés igen alattomos módon viselkedik, hiszen az esetek túlnyomó többségében – a kezdeti stádiumban még – semmilyen tünetet nem produkál. Ennek komoly következménye lehet, hogy csak a betegség előrehaladott állapotában ismerik fel a betegséget. Ez pedig komoly problémát jelent, mert, ha a rák már szétterjedt a hasüregben, viszonylag kevés lehetőség kínálkozik a gyógyításra.

A betegség lehetséges tünetei

  • Kismedencei fájdalom
  • Étkezés közben gyors teltségérzet
  • Székrekedés
  • Gyakori vizeletürítés
  • Köldöksérv

Mi áll a háttérben?

Ahogyan az a daganatos betegségek esetében lenni szokott, a pontos okok általában tisztázatlanok maradnak. Annyi bizonyos, hogy veszélyeztetettebbek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult – így fontos tényező lehet a genetikai faktor. Ha édesanyádnál vagy lánytestvérednél előfordult már, különösen figyelj oda rá. Ezenkívül a kutatások tanulsága szerint nagyobb valószínűséggel fordul elő a gyermektelen, illetve a 35 év felett szült nők esetében.

Egy, a napokban megjelent amerikai tanulmány szerint pedig a kövérség is rizikófaktor. A túlsúly egészen pontosan 80%-kal fokozza a petefészekrák kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akik a változókor alatt nem kapnak hormonpótlást.

Kiket érint leginkább?

A rosszindulatú petefészek-daganat jellemzően az ötven év felettieket érinti. Előfordul rendellenes sejtburjánzás a fiatalabb korosztályban is, ám ezek a petefészek-daganatok jellemzően jóindulatúak. Tehát az életkor is lényeges lehet a petefészekrák esetében.

Mit tehetsz ellene?

Ha már kialakult

A petefészekrák kezelésében – a betegség minden fázisában – komoly szerep jut a műtéti beavatkozásnak. A probléma megállapítását követően napjainkban már az operáció előtt elkezdődik a kemoterápia. A későbbiekben pedig műtéti eljárás során eltávolítják a méhet, illetve a petefészkeket. A beavatkozás után általában újabb kemoterápia következik.

A megelőzés szerepe

Sajnos biztos módszer nem létezik a petefészekrák megelőzésére. Természetesen erősen ajánlott kerülni a dohányzást, illetve az egyéb karcinogén anyagokkal való érintkezést a mindennapok során. Ezenkívül pedig próbálj minél egészségesebb életvitelt folytatni – ebbe beletartozik az egészséges táplálkozás, illetve a rendszeres mozgás is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Rendszeres szűrővizsgálatok

Végül pedig fontos, hogy véletlenül se feledkezz meg a rendszeres nőgyógyászati szűrésekről. Legalább évente egyszer végeztess citológiai vizsgálatot, valamint bármilyen rendellenes tünetet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz. Inkább legyen vaklárma, minthogy később derüljön fény a komoly betegségre.

OLVASD EL EZT IS!

no szoke
  • menstruáció
  • női egészség

Rendszertelen vérzés, hasi fájdalom

Ezt is szeretjük