Ezeket tilos fogyasztani, ha fogamzásgátlót szedsz

Teherbe is eshetsz!

Egyes tabletták és természetes szerek kölcsönhatásba lépnek az antibébivel, és csökkentik hatását.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban kétségkívül a fogamzásgátló tabletták nyújtják a legnagyobb biztonságot a nem kívánt terhességgel szemben. Hatásuk megközelítőleg 99%-os, így használatuk során nem kell tartanod a teherbeeséstől.

Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben rábízhasd magad a kis pirulára, ismerned kell azt is, milyen gyógyszerek, illetve gyógyhatású készítmények lépnek kölcsönhatásba vele.

Természetesen, amennyiben az alábbi szerek fogyasztására szükség van, ne mondj le róluk csak azért, mert gyengítik a tabletta hatását. Használatuk alatt azonban mindenképpen indokolt kiegészítő védekezési módszer - például óvszer - alkalmazása is.

Gyulladáscsökkentők - kortikoszteroidok

Bizonyos szteroid gyulladásgátló szerek negatívan befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletta erejét. Elsősorban a gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidok lépnek kölcsönhatásba az antibibébivel. A kortikoszteroidokat az orvostudomány igen széles körben alkalmazza. Számos orrspray,  kozmetikai problémára, illetve ízületi gyulladásra felírt krém, illetve gyomor- és bélrendszeri panaszokra szedett tabletta alapanyagául szolgálnak.

Mért csökken a hatás?

A fogamzásgátló tabletták és a kortikoszteroidok egyszerre gyakorolnak hatást a máj lebontó enzimjeire. Ennek köszönhetően a folyamat lassul: a gyulladáscsökkentő anyagok hatása fokozódhat, miközben előfordul, hogy az antibébi nem fejti ki tökéletesen fogamzásgátló hatását.

A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő

Nézegess képeket!

Elolvasom

Antibiotikumok - penicillin, doxiciklin

Az antibiotikumok nem csupán a bélflóra egyensúlyára jelentenek veszélyt, de egyúttal gyengíthetik a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát is. Alkalmazásuk során közti vérzés jelentkezhet, illetve az esetek körülbelül 5%-ában nem kívánt terhesség is kialakulhat.

Az antibiotikumok közül leginkább a penicillin-tartalmúak, valamint a doxiciklin csökkenti a fogamzásgátló hatását, de minden antibiotikummal szemben jobb az óvatosság. A gyógyszer szedése alatt, illetve az azt követő héten mindenképpen indokolt a kiegészítő védekezés.

Mivel magyarázható?

Az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettákból a hormon a gyomorból a vérarámba kerül, ezt követően az epe választja ki, és így kerül a bélbe. A folyamatot bél-máj körforgásnak - más néven enterohepatikus cirkulációnak - nevezik. A bélbaktériumok segítségével újra felszívódik a tökéletes hatás elérése érdekében.

Az antibiotikumok azonban megzavarják a normál baktériumflórát, a jótékony baktériumok száma lecsökken, és nem tudják maradéktalanul ellátni feladatukat. Így kevesebb ösztrogén szívódik fel a szervezetben, ami nem feltétlenül elegendő a fogamzásgátló hatás eléréséhez.

Orbáncfű - Hypericum perforatum

A természetgyógyászatban gyakran alkalmazott orbáncfű elsősorban kedélyjavító hatása miatt közkedvelt, de csökkenti a premenstruációs szindróma tüneteit is.

Elsősorban azok számára remek választás a gyógynövény - kapszula vagy tea formájában -, akik idegenkednek a szintetikus antidepresszánsok szedésétől. Az orbáncfű cseranyagot, pektint és cukrot tartalmaz, és - más altató, nyugtató szerekhez hasonlóan - kölcsönhatásba léphet a fogamzásgátló tablettával, csökkentheti annak hatását.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi a magyarázat?

A májban ugyanaz az enzim bontja a fogamzásgátló tabletta és az orbáncfű hatóanyagait. Mivel az antidepresszáns hatású gyógynövény aktivizálja ezt a fehérjét, a tabletta hatóanyagai intenzívebben bomlanak le a szervezetben, és kevesebb idejük jut a felszívódásra.

OLVASD EL EZT IS!

gyogyszeresz
  • fogamzásgátló
  • női egészség

Forradalmi fogamzásgátló módszerek

Ezt is szeretjük