A fogamzásgátlók veszélyes mellékhatásai
Mellrák, hüvelygomba
A tabletta megkönnyíti az életed, de tudnod kell, hogy használata komoly betegségekhez is vezethet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Általános orvosi vélemény, hogy a fogamzásgátló tabletták egészségvédő hatásai jelentősebbek, mint a szedésükkel járó negatív következmények. Ösztrogéntartalmuknak köszönhetően széppé teszik a bőrt és a hajat. Így alkalmazásuk során csökken a pattanásaid száma, és kevésbé zsírosodik a hajad.

Ezenkívül a tablettának köszönhetően kisebb az esélyed a méhnyakrák kialakulására. Mindemellett azonban néhány betegség nagyobb valószínűséggel jelentkezik a hormonális fogamzásgátlót szedő nők körében.

Gyakoribb a mellrák előfordulása

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok. A nők körében pedig minden bizonnyal az egyik legrettegettebb betegség az emlőrák. Nem véletlen, hiszen a mell nem csupán a gyermekek táplálására szolgál, hanem a nőiség legfontosabb jelképe is. Így a súlyos kór több szempontból is félelmet kelt.

Jellemző tünetek

  • A mellbimbók alakjának, színének megváltozása.
  • Kidudorodások vagy bemélyedések a mellen.
  • Ismeretlen eredetű csomó az emlőkben.
  • A mell vénáinak változása.

Tudományos kutatások szerint gyakrabban alakul ki emlőrák azoknál a nőknél, akik hormonális fogamzásgátlót szednek, mint azoknál, akik más védekezési módszert használnak. Ez az összefüggés a tablettaszedés következtében kialakuló magasabb ösztrogénszintnek tudható be. Ezt az eredményt az a tény is alátámasztja, hogy az utóbbi években fiatalabb nők körében is megnőtt a mellrákos megbetegedések száma. Egyes vizsgálatok szerint a rizikófaktor tovább emelkedik, ha a gyermekvállalást megelőzően is szedted a tablettát.

Bár igaz, hogy a napjainkban forgalomban lévő fogamzásgátlók hormontartalma már össze sem hasonlítható azokkal a szerekkel, melyeket a nők húsz évvel ezelőtt szedtek, azért jobb az óvatosság. Ha családodban már előfordult mellrákos megbetegedés, gondold át alaposan, nem kínálkozik-e számodra más védekezési módszer.

Állandóan visszatérő hüvelygomba

A nők túlnyomó többsége élete során legalább egyszer találkozik a hüvelygomba kínzó tüneteivel. A kevésbé szerencsésebbek pedig újra és újra megtapasztalják a fertőzés nem túl kellemes jeleit.

Jellemző tünetek

  • A hüvelyváladék állagának és szagának változása. Viszkető, égő érzés a nemi szerv környékén.
  • Fájdalom jelentkezése szex közben.
  • Hüvelyi folyás.

A betegséget leggyakrabban a Candida albicans nevű sarjadzógomba, esetleg a különböző fonalasgomba-fertőzések okozzák. Ezek a mikroorganizmusok normál körülmények között is jelen vannak az emberi szervezetben. Megtalálhatóak a szájban, a bélrendszerben és a hüvelyben egyaránt. Problémát akkor okoznak, ha elszaporodnak, és a testben élő hasznos baktériumok nem tudják kordában tartani őket. Elterjedésüknek oka lehet többek között a legyengült immunrendszer, a cukorbetegség vagy a szervezet hormonális egyensúlyának felborulása. Ez utóbbit pedig okozhatják a fogamzásgátló tabletták, mivel hormonális szempontból a terhességhez hasonló állapotot idéznek elő a testben.

A tablettáknak köszönhetően ugyanis megemelkedik a vér ösztrogénszintje, ami előnyös terepet biztosít számos gombafaj számára. Ha a hormonális fogamzásgátló szedése mellett gyakran alakul ki gombás fertőzésed, mindenképpen konzultálj orvosoddal. Előfordulhat, hogy érdemesebb másfajta védekezési módszert alkalmaznod, de lehet, hogy elegendő egy alacsonyabb hormontartalmú tablettára váltanod.

Fokozódik a trombózis veszélye

A fogamzásgátló tabletták kismértékben növelik a trombózis előfordulásának gyakoriságát. A betegség során az erekben vérrögök képződnek, melyek eltömítik azokat, akadályozva ezzel az egészséges keringést. A probléma pedig súlyosabb esetben infarktushoz
vezethet.

Jellemző tünetek

  • Ismeretlen duzzanat a lábon.
  • Lábfájdalom.
  • Nyomásra érzékeny vádli.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki trombózis, ha genetikai hajlamod van rá. Ezért, ha a családodban előfordult már a betegség, mindenképpen ajánlott vérvizsgálatot végeztetned, mielőtt elkezdenéd szedni a tablettát. De a trombózis esélye akkor nő meg igazán – 25%-kal –, ha a fogamzásgátló tabletta szedése mellett dohányzol is. Ha napi öt-tíz szál cigarettát szívsz el, és tablettát szedsz, már akkor is háromszor nagyobb az esélyed a trombózis kialakulására, mint annak, aki nem dohányzik. És ennek mértéke az elfüstölt szálakkal arányosan növekszik.

Napi egy doboz cigaretta esetén már hússzorosára nő a rizikófaktor. 35 év felett a trombózis veszélye rohamosan megnő, ilyenkor tehát döntened kell, hogy fogamzásgátlót szedsz, vagy dohányzol.

Ezt is szeretjük