Ezeket tilos fogyasztani, ha fogamzásgátlót szedsz
Teherbe is eshetsz!
Egyes tabletták és természetes szerek kölcsönhatásba lépnek az antibébivel, és csökkentik hatását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban kétségkívül a fogamzásgátló tabletták nyújtják a legnagyobb biztonságot a nem kívánt terhességgel szemben. Hatásuk megközelítőleg 99%-os, így használatuk során nem kell tartanod a teherbeeséstől.

Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben rábízhasd magad a kis pirulára, ismerned kell azt is, milyen gyógyszerek, illetve gyógyhatású készítmények lépnek kölcsönhatásba vele.

Természetesen, amennyiben az alábbi szerek fogyasztására szükség van, ne mondj le róluk csak azért, mert gyengítik a tabletta hatását. Használatuk alatt azonban mindenképpen indokolt kiegészítő védekezési módszer - például óvszer - alkalmazása is.

Gyulladáscsökkentők - kortikoszteroidok

Bizonyos szteroid gyulladásgátló szerek negatívan befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletta erejét. Elsősorban a gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidok lépnek kölcsönhatásba az antibibébivel. A kortikoszteroidokat az orvostudomány igen széles körben alkalmazza. Számos orrspray,  kozmetikai problémára, illetve ízületi gyulladásra felírt krém, illetve gyomor- és bélrendszeri panaszokra szedett tabletta alapanyagául szolgálnak.

Mért csökken a hatás?

A fogamzásgátló tabletták és a kortikoszteroidok egyszerre gyakorolnak hatást a máj lebontó enzimjeire. Ennek köszönhetően a folyamat lassul: a gyulladáscsökkentő anyagok hatása fokozódhat, miközben előfordul, hogy az antibébi nem fejti ki tökéletesen fogamzásgátló hatását.

Antibiotikumok - penicillin, doxiciklin

Az antibiotikumok nem csupán a bélflóra egyensúlyára jelentenek veszélyt, de egyúttal gyengíthetik a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát is. Alkalmazásuk során közti vérzés jelentkezhet, illetve az esetek körülbelül 5%-ában nem kívánt terhesség is kialakulhat.

Az antibiotikumok közül leginkább a penicillin-tartalmúak, valamint a doxiciklin csökkenti a fogamzásgátló hatását, de minden antibiotikummal szemben jobb az óvatosság. A gyógyszer szedése alatt, illetve az azt követő héten mindenképpen indokolt a kiegészítő védekezés.

Mivel magyarázható?

Az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettákból a hormon a gyomorból a vérarámba kerül, ezt követően az epe választja ki, és így kerül a bélbe. A folyamatot bél-máj körforgásnak - más néven enterohepatikus cirkulációnak - nevezik. A bélbaktériumok segítségével újra felszívódik a tökéletes hatás elérése érdekében.

Az antibiotikumok azonban megzavarják a normál baktériumflórát, a jótékony baktériumok száma lecsökken, és nem tudják maradéktalanul ellátni feladatukat. Így kevesebb ösztrogén szívódik fel a szervezetben, ami nem feltétlenül elegendő a fogamzásgátló hatás eléréséhez.

Orbáncfű - Hypericum perforatum

A természetgyógyászatban gyakran alkalmazott orbáncfű elsősorban kedélyjavító hatása miatt közkedvelt, de csökkenti a premenstruációs szindróma tüneteit is.

Elsősorban azok számára remek választás a gyógynövény - kapszula vagy tea formájában -, akik idegenkednek a szintetikus antidepresszánsok szedésétől. Az orbáncfű cseranyagot, pektint és cukrot tartalmaz, és - más altató, nyugtató szerekhez hasonlóan - kölcsönhatásba léphet a fogamzásgátló tablettával, csökkentheti annak hatását.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Mi a magyarázat?

A májban ugyanaz az enzim bontja a fogamzásgátló tabletta és az orbáncfű hatóanyagait. Mivel az antidepresszáns hatású gyógynövény aktivizálja ezt a fehérjét, a tabletta hatóanyagai intenzívebben bomlanak le a szervezetben, és kevesebb idejük jut a felszívódásra.

OLVASD EL EZT IS!

gyogyszeresz
  • fogamzásgátló
  • női egészség

Forradalmi fogamzásgátló módszerek

Ezt is szeretjük