Kék vagy zöld színt látsz a képen? Vigyázz, mert könnyen becsaphat az agyad

Érdekes kísérletet végzett egy optikai szaküzlet. Kiderült, hogy ugyanazt a színt különböző helyzetekben másképp érzékelheti az agy.

Zöld vagy kék háttér
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nézd meg jól a fenti képet! Milyen színűnek látod: kéknek vagy zöldnek? Az angol Optical Express optikai szaküzlet felméréséből kiderült, hogy megoszlanak a vélemények. De vajon mi az igazság?

A nem reprezentatív jellegű teszteken mintegy ezer főnek kellett válaszolnia a pofonegyszerű kérdésre: kék vagy zöld színt látnak a képen? A válaszadók 64%-a zöldnek, míg 32%-uk kéknek látta az eléjük tett tónust. És itt jött egy hatalmas csavar.

Kék vagy zöld?

A teszt második fordulójában az optikusok az első fotó mellé betették a kék szín két különböző árnyalatát: bal oldalra egy sötétet, míg jobb oldalra egy világosat. A résztvevőknek ezután újra el kellett dönteniük, milyen színűnek látják a középső, kettes képet. Ebben az esetben a válaszadók 90%-a egyértelműen zöldnek látta. 

szinek

De milyen színű valójában? Nos, az eredeti fotó RGB színmodell - ami a számítógépes adatfeldolgozásban a vörös, vagyis red, zöld, vagyis green és kék, vagyis blue fény különböző mértékű keverésével határozza meg a színeket. Koordinátái R:0, G:122 és B:116, vagyis a zöldből van benne a legtöbb, így ez alapján zöldnek számít.

Miért látjuk másképp a színeket?

A színek látása a szem és az agy összjátéka: a szem, mondhatni, egy apró, nagy felbontású digitális kameraként működik, melyhez az adatok értelmezésére és tárolására alkalmas agy csatlakozik. A szembe jutó fényt a szemlencse az érzékszerv hátsó felszínét borító ideghártyára, a retinára fókuszálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A retinán milliós nagyságban találhatók apró, érzékelő receptorok, egészen pontosan kétféle: a csap, ami a színlátásért, és a pálcikák, melyek a fekete-fehér látásért felelnek. A receptorokhoz idegek kapcsolódnak, az ingerek pedig a szemidegen keresztül az agy felé továbbítódnak.

A színlátásnak létezik egy úgynevezett trikromázia típusa, melyet a legegyszerűbben így lehet meghatározni: a fényreceptorok közül a csapok felelősek a színlátásért. A csapok három csoportot alkotnak, kéket, zöldet és sárgát, attól függően, hogy melyik hullámhosszú fényre reagálnak a legérzékenyebben. A kék receptorok a rövidre, a zöldek a közepesre, míg a sárgák a hosszú hullámhosszra. 

A fényreceptorok véletlenszerűen helyezkednek el a retinán, és érdekes módon a receptorok érzékenysége személyenként eltérő. Illetve a retina 100 millió fotóreceptora közül csak 5 millió csap, melyek mindössze 5%-a kék receptor. Ezért lehetséges, hogy ugyanazt az árnyalatot két ember másnak látja.

Látod a kalapos lányt a képen? A legtöbben csak a férfit veszik észre

Van egy mondás, miszerint semmi sem az, aminek látszik. És van egy művészeti terület, melyre ez különösen igaz: mégpedig a festészetre. Egy ukrán művész, aki eredetileg építésznek tanult, ám végül az olajfestészet és az optikai illúziók nagymestere lett, előszeretettel alkalmazza a megtévesztés technikáját.

Látod a kalapos lányt a képen? A legtöbben csak a férfit veszik észre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük