Köztudott, hogy a legjobb B-vitamin-források a húsételek. Pótlásuk az erős immunrendszer, a megfelelő idegrendszer és agyműködés fenntartásához egyaránt nélkülözhetetlen.
A B-vitaminok hiánya izomgyengeséggel, fáradtsággal, hányingerrel vagy zsibbadással is járhat, ezért a vegetáriánus étrendben és az egyes egészségügyi diétákban, például köszvény esetén különösen oda kell figyelni bevitelükre.
B-vitaminok pótlása
Európában a napi ajánlott mennyiség B1-vitaminból 1,2 milligramm, B2-ből 1,4 milligramm, B3-ból 16 milligramm, B5-ből 6 milligramm, B6-ból 1,4 milligramm, B7-ből 50 mikrogramm, B9-ből 200 mikrogramm, B12-ből 2,5 mikrogramm.
Bár a komplex vitaminkészítmények, tabletták megkönnyítik a dolgot, ez nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott, tudatosan szervezett étrendet, ami lehetővé teszi a B-vitaminok természetes, mégis húsmentes pótlását.

A húsmentes étrendben a legjobb B-vitamin-forrás a búzakorpa, kiemelkedő a B3-, B5- és B6-vitamin-tartalma. Nagyon ajánlott a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek fogyasztása.
Fotó: MamaMiaPL / Getty Images Hungary

A gabonapelyhek teljes értékű, B-vitaminban gazdag reggelit jelenthetnek a vegetáriánus étrendben, hiszen elégséges mennyiségű B1-, B3- és B5-vitamin van bennük.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

A gabonacsírák közül a búzacsíra sok egyéb mellett B1-, B3-, B5- és B6-vitamint is tartalmaz, de a rozs- vagy a retekcsíra is megfelel erre a célra.
Fotó: grafvision / Getty Images Hungary

Kiváló B-vitamin-források az olajos magvak. A dió többek közt gazdag B6-vitaminban, a mandulában a B3-, a pisztáciában a B1-, a kesudióban a B5-vitamin-tartalom a kiemelkedő.
Fotó: Junghee Choi / Getty Images Hungary

A gomba ugyancsak megfelelő forrása a B-vitaminoknak, a csiperkében, de a vargányában, a laska- vagy rókagombában is sok B2-, B3- és B5-vitamin található.
Fotó: Olha_Afanasieva / Getty Images Hungary

Köretként nagyon jó a hajdina, ami tele van B3-vitaminnal, de ugyanígy a barna rizs, a bulgur vagy a gersli is jó választás.
Fotó: Elenathewise / Getty Images Hungary

A tojás is kitűnő forrása a B-vitaminoknak: a B5- és B12-vitamin is pótolható vele.
Fotó: Derkien / Getty Images Hungary

A tejtermékek segítik a B-vitamin-pótlást: a túróban rengeteg a B1- és a B2-vitamin, a feta és a brie sajtban B3-, B5- és B12-vitamin van.
Fotó: Oksana Shufrich / Getty Images Hungary

Az élesztőpehelyben rengeteg a B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin. A tökéletes vitaminforrás pékárukba, szószokba, vegetáriánus fasírtokba is keverhető.
Fotó: OlafSpeier / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)