8 hagyományos böjti étel a levestől a salátáig: ezek után senki sem marad éhes

A böjti időszak ételei húsmentesek, általában olcsóak is, mégis finomak és laktatóak.

Hagyományos böjti ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A böjti ételek hagyományosan olyanok, amelyek hús nélkül telítenek el. Lehetnek sűrű levesek, tészták, zöldséges fogások, sőt akár a hal is helyet kaphat ebben az időszakban a családok asztalán.

Ma már a katolikus egyház sem ír elő annyira szigorú böjtöt, mint régen: csupán a nagyböjt néhány napján kell tartózkodni a hústól. Vallástól függetlenül azonban érdemes legalább időnként visszafogni a húsfogyasztást, amivel a szervezetednek és a környezetnek is jót teszel.

Hagyományos böjti ételek

A 40 napos nagyböjt hamvazószerdától húsvétig tart: idén ez az időszak február 22 és április 8 közé esik. Az alábbi fogásokat azonban nem csak ezekben a hetekben érdemes elkészítened, mivel mindig finomak, és a többségük még ma sem kerül sokba.

A paradicsommal töltött, sajttal megszórt gombafejek laktatóak, és hús nélkül is tele vannak fehérjével.
A gyerekek kedvencét, a paradicsomos spagettit hús nélkül is elkészítheted: így talán még jobban is ízlik majd nekik.
A juhtúróval töltött gombócokból elég néhány darab, hogy teljesen eltelítsen.
A sűrű, zöldséges bablevesben tényleg megáll a kanál, így lehet, hogy második fogást nem is fogsz már kívánni utána.
Nem minden állati étel tiltott a böjti időszak alatt sem: a rántott halfilé például a legszigorúbb előírások szerint is belefér.
A tojásos reteksaláta már a tavaszt idézi: medvehagymával feldobva különösen frissítő.
A sütőben sült prézlis karfiollal alig van munka, a rántott változattól eltérően pedig olajjal sem szívja tele magát.
A spenótos lasagne dús besamelmártással készül, és tele van vassal, vitaminokkal.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük