Bográcsos székelykáposzta receptek
Eleged van a paprikás krumpliból? Ismerkedj meg a székelykáposzta bográcsos változataival, hiszen lassan itt a kerti partik szezonja.
A székelykáposztát nem csupán a tűzhelyen, de bográcsban is elkészítheted. Sőt, így talán még finomabb is, mint a sima házi változat. Tudd meg, hogy vidéki háziasszonytársaid mivel lepik meg vendégeiket, és próbálkozz meg te is mesés receptjeinkkel.
Egy szelet ropogós, friss kenyérrel tálalva az ízek mennyországában érezheted magad.
Bográcsos székelykáposzta
Hozzávalók:
- 3,5 kg savanyú káposzta
- 3 kg lapocka
- 50 dkg hagyma
- 1 pár kolbász
- 5 evőkanál fűszerpaprika
- olaj
- tejföl
- só
- bors
Önts olajat a bogrács aljába, majd az apróra vágott vöröshagymát dinszteld meg. Szórd bele a pirospaprikát, a kockára vágott húst, és öntsd fel némi vízzel. Készíts belőle pörköltet, közben öntsd fel még vízzel. Ízesítsd sóval, borssal.
A kolbászt karikázd fel, és amikor a hús puha, keverd hozzá. A káposztát attól függően, hogy mennyire savanyú, mosd át egyszer-kétszer, és öntsd a húsra. Így főzd még nagyjából 15-20 percig. Tálaláskor ízlés szerint tegyél bele tejfölt, és már fogyaszthatod is.
Tejfölös székelykáposzta bográcsban
Hozzávalók:
- 2 kg savanyú káposzta
- 1,5 kg sertéslapocka
- 8 dl tejföl
- 2 fej vöröshagyma
- 1 merőkanál pirospaprika
- 1 dl olaj
- só
Az olajat öntsd bele a bográcsba, és párold üvegesre a felaprított vöröshagymákat. Szórd meg pirospaprikával, majd öntsd rá a kockára vágott lapockát. Öntsd fel vízzel, majd sózd meg, és főzd addig, amíg a hús megpuhul. A kimosott savanyú káposztát keverd hozzá, és főzd nagyjából 30 percig. Ekkor keverd bele a tejfölt is, és néhány percig főzd együtt, hogy jól összeérjenek az ízek.
Szalonnás székelykáposzta
Hozzávalók:
- 1,5 kg bontott disznócsülök
- 1,5 kg hordós káposzta
- 25 dkg erdélyi szalonna
- 5 evőkanál pirospaprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- majoránna
- só
- bors
A vöröshagymát és a fokhagymát szeleteld fel. A csülköt és a szalonnát kockázd fel. A szalonna zsírját süsd ki a bográcsban, majd önts hozzá még olajat, és dinszteld meg a hagymát. Tedd rá a húst, és folytonos kavarás mellett süsd kifehéredésig. Húzd el a bográcsot a tűz fölül, és a fokhagymát, valamint a pirospaprikát szórd rá. A már előre kimosott káposztát is tedd bele, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és tedd vissza a tűz fölé. Forrald fel, és közben ízesítsd majoránnával, sóval, borssal ízlésed szerint. Addig főzd, míg a hús egészen megpuhul, és már tálalhatod is.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Lecsós székelykáposzta
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 1,5 kg comb
- 6 dl tejföl
- 3 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál vaj
- 3 paprika
- 3 paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál őrölt köménymag
- 1 dl olaj
- só
A húst kockázd fel. A felaprított vöröshagymát az olajon dinszteld meg. Szórd rá a kockára vágott húst, és hirtelen süsd meg. Szórd meg pirospaprikával, és öntsd fel fél liter vízzel. Főzd félpuhára, majd keverd hozzá a káposztát. A paprikát szeleteld fel, a csumáját szedd ki. A paradicsomot karikázd fel. A tejfölt a liszttel és körülbelül fél deci vízzel keverd simára. Amikor a hús és a káposzta is puha, akkor tedd bele a zöldségeket, és tejfölös masszával habard be. Forrald össze, és már fogyaszthatod is.
OLVASD EL EZT IS!
- hal
- krumpli
5 különleges bográcsos
- hal
- pörkölt
4 isteni vörösboros, bográcsos pörkölt
- bogrács
- egytálétel