Fogyasztó hatású zsír? Meglepő eredményre jutottak a kutatók
A barna zsír nem csupán melegen tartja a testet, de a fogyásban is segítségedre lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az úgynevezett jó zsírok tulajdonképpen a barna zsírok, amelyek minden ember szervezetében megtalálhatóak - a fehérzsír-sejtekkel ellentétben ezek képesek elindítani a fogyást.

Bár egy fogyókúrás gyógyszert megbuktattak, biztató eredményre jutottak a Joslin Diabetes Center kutatói, akik azt vizsgálták, hogyan lehetne aktiválni a jó zsírt, és segítségével beindítani a zsírégetést.

Mi a különbség a fehér és a barna zsír között?

Az alapvető különbség a fehér és a barna zsír között, hogy a fehér zsír jellemzően a zsigeri szervekre rakódik rá, komoly terhelést okozva ezzel a szervezetnek.

A barna zsír ezzel szemben a bőr alatt húzódik meg, funkciója eredetileg az lenne, hogy ha a testnek gyorsan energiára van szüksége, akkor villámgyorsan elégethesse a raktárkészleteket.

A helytelen életmód és a rossz étkezési szokások következtében azonban egyre többeknek okoz gondot, hogy beindítsák ezt a folyamatot, így a barna zsír lerakódása is gyakran túlsúlyhoz vezet.

Amikor a barna zsír aktiválódik, hatékonyabbá teszi a kalóriaégetést, így segítséget jelenthet a túlsúllyal folytatott harcban. A szakértők eddig egy ephedrin nevű szerről gondolták úgy, hogy segíthet a barnazsír-sejtek beindításában, egy újabb kutatás azonban más eredményekre vezetett.

A hőháztartást kell célba venni

A barna zsír egyik fő célja, hogy melegen tartsa a testet - vagyis ha a környezet lehűl, a test elkezdi ezeket a zsírsejteket elégetni, így energia szabadul fel, és a test felmelegszik.

- A kutatással bebizonyítottuk, hogy a hideggel aktiválhatóak a barna zsírok, így fokozható a kalóriaégetés - vagyis könnyebben veheted fel a harcot a túlsúllyal, miközben a kedvezőtlen mellékhatások a minimumra csökkenthetőek. Ugyanakkor az is bizonyossá vált, hogy ugyanez az epherdinnel nem érhető el - magyarázta a kutatás vezetője, dr. Aaron Cypess.

A kísérlet tükrében

A kutatók évek óta dolgoznak azon, hogy megfelelő módszert találjanak a barna zsírok aktiválására - eddig az egyik lehetséges szer erre az epherdin volt.

A mostani kísérletek során a kutatók tíz embert vizsgáltak, akik mindegyikének három teszten kellett részt vennie. Egy alkalommal epherdin-injekciót kaptak, egy alkalommal placebót, egy alkalommal pedig hideg vízzel töltött mellényeket kellett viselniük.

Az eredmények meglepőek voltak: a mérések alapján az elégetett barna zsír, ezzel együtt pedig az elégetett kalóriák száma lényegében ugyanakkora volt az epherdin- és a placeboinjekció beadása után is. Ám miután a tesztalanyok két órán keresztül viselték a hideg vizes mellényt, az elégetett barnazsír-sejtek száma jelentősen megnőtt. Ugyan az epherdin-injekció és a hideg vizes mellény is megnövelte az elégetett kalóriák számát, csak a testhűtős módszer hatással volt a barna zsírra is.

Hogyan fogynak a magyarok?

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, hogy milyen fogyókúrás módszerben hisz az utca embere?

Újfajta fogyókúrás eszközöké a jövő

Bár a gyógyszerkutatások eddig az epherdin súlycsökkentő hatására alapoztak, a Joslin Diabetes Center kutatói szerint a jövőben a testhőmérséklet csökkentése irányába kell további kutatásokat végezni.

- A csökkenő testhőmérséklet arra sarkallja a szervezetet, hogy barna zsírt égessen, megnövelje a belső hőt, közben pedig gyakorlatilag semmilyen mellékhatása nincs - mondta el Aaron Cypess.

A kutatók szerint a jövőben elképzelhető, hogy nem gyógyszeres kezeléssel aktiválják majd a barna zsírokat, hanem olyan hűtőmellényeket terveznek, amelyeket huzamosabb időn keresztül is lehet viselni.

A kutatás következő lépése, hogy megvizsgálják, hogyan reagálnak a kísérleti alanyok, ha több héten keresztül viselnek ilyen mellényeket. Cypess szerint az is elképzelhető, hogy ez olyan eredménnyel lesz, mintha heteken keresztül edzettek volna.

Sportolj a hidegben is!

Addig is, amíg a barna zsírt aktiváló eszközök forgalomba nem kerülnek, érdemes olyan sportokkal - például úszással - harcolnod a túlsúly ellen, amely égeti a kalóriákat az energiaszükséglet miatt, ugyanakkor nem hevíti fel a szervezetedet. Az őszi-téli hónapok is alkalmasak lehetnek arra, hogy szabadban végezhető sportok - például futás, túrázás, síelés - segítségével szabadulj meg a túlsúlytól. Nem mellékesen az immunrendszerednek is jót tesz, ha nem csupán az ablak mögül bámulod a kinti világot.

Ezt is szeretjük