Fogyasztó hatású zsír? Meglepő eredményre jutottak a kutatók

A barna zsír nem csupán melegen tartja a testet, de a fogyásban is segítségedre lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az úgynevezett jó zsírok tulajdonképpen a barna zsírok, amelyek minden ember szervezetében megtalálhatóak - a fehérzsír-sejtekkel ellentétben ezek képesek elindítani a fogyást.

Bár egy fogyókúrás gyógyszert megbuktattak, biztató eredményre jutottak a Joslin Diabetes Center kutatói, akik azt vizsgálták, hogyan lehetne aktiválni a jó zsírt, és segítségével beindítani a zsírégetést.

Mi a különbség a fehér és a barna zsír között?

Az alapvető különbség a fehér és a barna zsír között, hogy a fehér zsír jellemzően a zsigeri szervekre rakódik rá, komoly terhelést okozva ezzel a szervezetnek.

A barna zsír ezzel szemben a bőr alatt húzódik meg, funkciója eredetileg az lenne, hogy ha a testnek gyorsan energiára van szüksége, akkor villámgyorsan elégethesse a raktárkészleteket.

A helytelen életmód és a rossz étkezési szokások következtében azonban egyre többeknek okoz gondot, hogy beindítsák ezt a folyamatot, így a barna zsír lerakódása is gyakran túlsúlyhoz vezet.

Amikor a barna zsír aktiválódik, hatékonyabbá teszi a kalóriaégetést, így segítséget jelenthet a túlsúllyal folytatott harcban. A szakértők eddig egy ephedrin nevű szerről gondolták úgy, hogy segíthet a barnazsír-sejtek beindításában, egy újabb kutatás azonban más eredményekre vezetett.

A hőháztartást kell célba venni

A barna zsír egyik fő célja, hogy melegen tartsa a testet - vagyis ha a környezet lehűl, a test elkezdi ezeket a zsírsejteket elégetni, így energia szabadul fel, és a test felmelegszik.

- A kutatással bebizonyítottuk, hogy a hideggel aktiválhatóak a barna zsírok, így fokozható a kalóriaégetés - vagyis könnyebben veheted fel a harcot a túlsúllyal, miközben a kedvezőtlen mellékhatások a minimumra csökkenthetőek. Ugyanakkor az is bizonyossá vált, hogy ugyanez az epherdinnel nem érhető el - magyarázta a kutatás vezetője, dr. Aaron Cypess.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kísérlet tükrében

A kutatók évek óta dolgoznak azon, hogy megfelelő módszert találjanak a barna zsírok aktiválására - eddig az egyik lehetséges szer erre az epherdin volt.

A mostani kísérletek során a kutatók tíz embert vizsgáltak, akik mindegyikének három teszten kellett részt vennie. Egy alkalommal epherdin-injekciót kaptak, egy alkalommal placebót, egy alkalommal pedig hideg vízzel töltött mellényeket kellett viselniük.

Az eredmények meglepőek voltak: a mérések alapján az elégetett barna zsír, ezzel együtt pedig az elégetett kalóriák száma lényegében ugyanakkora volt az epherdin- és a placeboinjekció beadása után is. Ám miután a tesztalanyok két órán keresztül viselték a hideg vizes mellényt, az elégetett barnazsír-sejtek száma jelentősen megnőtt. Ugyan az epherdin-injekció és a hideg vizes mellény is megnövelte az elégetett kalóriák számát, csak a testhűtős módszer hatással volt a barna zsírra is.

Hogyan fogynak a magyarok?

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, hogy milyen fogyókúrás módszerben hisz az utca embere?

Újfajta fogyókúrás eszközöké a jövő

Bár a gyógyszerkutatások eddig az epherdin súlycsökkentő hatására alapoztak, a Joslin Diabetes Center kutatói szerint a jövőben a testhőmérséklet csökkentése irányába kell további kutatásokat végezni.

- A csökkenő testhőmérséklet arra sarkallja a szervezetet, hogy barna zsírt égessen, megnövelje a belső hőt, közben pedig gyakorlatilag semmilyen mellékhatása nincs - mondta el Aaron Cypess.

A kutatók szerint a jövőben elképzelhető, hogy nem gyógyszeres kezeléssel aktiválják majd a barna zsírokat, hanem olyan hűtőmellényeket terveznek, amelyeket huzamosabb időn keresztül is lehet viselni.

A kutatás következő lépése, hogy megvizsgálják, hogyan reagálnak a kísérleti alanyok, ha több héten keresztül viselnek ilyen mellényeket. Cypess szerint az is elképzelhető, hogy ez olyan eredménnyel lesz, mintha heteken keresztül edzettek volna.

Sportolj a hidegben is!

Addig is, amíg a barna zsírt aktiváló eszközök forgalomba nem kerülnek, érdemes olyan sportokkal - például úszással - harcolnod a túlsúly ellen, amely égeti a kalóriákat az energiaszükséglet miatt, ugyanakkor nem hevíti fel a szervezetedet. Az őszi-téli hónapok is alkalmasak lehetnek arra, hogy szabadban végezhető sportok - például futás, túrázás, síelés - segítségével szabadulj meg a túlsúlytól. Nem mellékesen az immunrendszerednek is jót tesz, ha nem csupán az ablak mögül bámulod a kinti világot.

Ezt is szeretjük