Napi szénhidrátfogyasztás: ennyi legyen a maximum, ha diétázol

Tudd meg, étrended hány százalékát tehetik ki a szénhidrátok!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nap mint nap fogyasztott táplálékaid alapvetően három csoportra bonthatók: szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre.

Amennyiben szeretnél megszabadulni néhány felesleges kilótól, érdemes tisztában lenned azzal, hogy pontosan mennyit is szabad fogyasztanod ezekből, illetve a tápanyagcsoportok milyen arányban legyenek egymással.

Energiát adó szénhidrátok

A szénhidrátokból - glükózból, fruktózból, keményítőből - a szervezet energiát nyer, elraktározva pedig gyorsan mozgósítható készletet jelentenek.

Amikor testednek fizikai vagy szellemi munkához van szüksége többletenergiára, ezekhez a tartalékokhoz nyúl. Ha azonban testednek nincs szüksége annyi energiára, mint amennyi szénhidrátot fogyasztasz, azok zsírpárnákká alakulnak, túlsúlyhoz vezethetnek.

Fehérjék az erős izomzatért

Fehérjében gazdag táplálékok a húsok, valamint a tejtermékek. Az állati eredetű élelmiszereken mellett azonban a hüvelyesek is remek fehérjeforrásnak bizonyulnak. A fehérjék emberi szervezetben betöltött szerepe igen szerteágazó: egyfelől az izmok legfontosabb építőkövei, másfelől különböző hormonoknak és immunanyagoknak is fontos részét képezik.

Védelmet és energiát adó zsírok

A tápanyagok közül a zsírok bírnak a legmagasabb energiatartalommal, vagyis kiváló energiaforrások. Nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok - például az A- és a D-vitamin - felszívódásához. A raktározott zsírok óvják továbbá a szervezetet a lehűléstől, valamint védelmet nyújtanak a szervek számára a mechanikai sérülésekkel szemben.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mennyi legyen a napi szénhidrátfogyasztás?

Ha szeretnél komolyabb fogyókúrába kezdeni, érdemes úgy alakítanod az étrendedet, hogy az valóban a súlyvesztést segítse elő. Ennek érdekében napi étrended legfeljebb 45%-át tehetik ki a szénhidrátok, 30%-át a zsírok és 25%-át a fehérjék. Ezen kívül naponta 30 gramm rostnak is legyen helye az étrendedben.

Csökkentened kell a zsírban gazdag húsfélék fogyasztását, valamint vissza kell szorítanod a szénhidrátok - a fehér lisztből készült pékáruk, a cukorban gazdag táplálékok - fogyasztását. Helyettük egyél rostban gazdag teljes kiőrlésű kenyeret, tésztaféléket, barna rizst, ha pedig édességre vágysz, a tejcsokoládé helyett válaszd a magas kakaótartalommal bíró étcsokikat, valamint a rostban és vitaminokban gazdag gyümölcsöket.

Mennyi legyen a napi kalóriaadag?

Ami a kalóriabevitelt illeti, egy átlagos felnőtt női szervezetnek napi 2000 kalória energiára van szüksége. Ha fogyni szeretnél, ezt a mennyiséget csökkentheted legfeljebb 500 kalóriával.

Ezt is szeretjük