Ingerlékennyé és depresszióssá tehet ez a diéta: így hat a testi és lelki egyensúlyra a zsírszegény étrend

Az egészséges életmódra törekvők gyakran nyúlnak elsőnek zsírszegény étrendhez. Hiába, ugyanis a szervezet zsírtól való megvonása inkább negatív hatással van az egészségre.

A zsírszegény diéta veszélyei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan, akik régebben kezdtek el diétázni, még mindig hihetnek abban, hogy a zsír egyöntetűen kizárandó az étrendből.

Pedig a zsírok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, ezekből építkezik, segítségükkel vitaminokat köt meg. Szükségesek a stabil idegrendszeri és hormonális működéshez, és testünk legkisebb egységeiben is, a sejtmembránok alapvető építőelemeiként jelentős szerepet töltenek be. 

A zsírszegény diéta veszélyei

A zsír az egyik makrotápanyag, és igaz, hogy lényegesen több benne a kalória, mint a fehérjékben vagy a szénhidrátokban, de nem okos dolog itt megspórolni a bevitt pluszenergiát. A zsírszegény étrend egyik veszélye, hogy a zsíros ételeket sokszor cseréljük nagy szénhidráttartalmú ételekre. A fölösleges szénhidrátbevitellel nem tud mit kezdeni a szervezet, így azt a máj zsírrá alakítja. Ennek következtében megnő a vér trigliceridszintje, és nő a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázata. 

GettyImages-1130256569

Esszenciális tápanyagokat hiányol a szervezet

A zsírszegény étrend következtében több olyan táplálékot fogyaszthatunk, amik többszöri feldolgozás során érik el csökkentett zsírtartalmukat. Ez azt jelenti, hogy értékes tápanyagban kevésbé gazdagok, így a szervezet sem tud belőlük megfelelő mértékben építkezni. A megfelelő zsírfogyasztás segíti az A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódását. Ezek zsírban oldódó vitaminok, amik leginkább magas zsírtartalmú ételekben találhatók meg. A zsírbevitel csökkentése az előbb említett vitaminok hiánybetegségeihez vezethet.

Az ízanyagok is nagyrészt zsírban oldódnak. Hogy a csökkentett zsírtartalmú ételek ízét jobbá tegyék, az élelmiszergyártók gyakran plusz cukor hozzáadásával szeretnék ételeiket fogyaszthatóbbá tenni. A gyenge ízvilágú, tápanyagban szegény és nem túl laktató ételektől a szervezet megzavarodik, sokszor a túlevés hibájába kergeti a fogyni vágyókat.

Egyszerű ketoreggeli.
Egyszerű ketoreggeli.
Fotó: Sawayasu Keith Tsuji / Getty Images Hungary

Az agyműködésre és a hormonháztartásra is negatív hatással van

Mivel az agyat is javarészt zsír alkotja, így azoknál az embereknél, akiknek alacsony a zsírbevitel, nagyobb eséllyel lépnek fel idegrendszeri gyengeség jelei, beleértve az alacsony stressztűrő képességet, agresszióra való hajlamot, impulzív és ingerlékeny megnyilvánulásokat, erős hangulatingadozásokat és depressziót.


Az agyalapi mirigy működése is felborulhat, ami hatással van a hormonháztartásra. Alábbhagyhat a szervezet tesztoszterontermelődése, aminek férfiaknál és nőknél is fontos szerepe van. A tesztoszteron termeléséhez is koleszterinre van szüksége a szervezetnek, így tartósan alacsony zsírbevitel esetén idővel menstruációs zavarok, terméketlenség és libidóvesztés léphet fel.

Olvass tovább: ezek az értékes zsírok a szervezetnek

Az eredményes és tartós fogyás érdekében nem szükséges koplalni. A hosszú távon betartható, életmódváltó programok segítségével lehet csak a felesleges kilókat leadni, illetve formásabb testalkatot elérni.

Egyél egyszeresen szaturálatlan zsírokat, és fogyj akár 20 kilót a Flat Belly nevű programmal

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük