Ingerlékennyé és depresszióssá tehet ez a diéta: így hat a testi és lelki egyensúlyra a zsírszegény étrend

Az egészséges életmódra törekvők gyakran nyúlnak elsőnek zsírszegény étrendhez. Hiába, ugyanis a szervezet zsírtól való megvonása inkább negatív hatással van az egészségre.

GettyImages-1127822269
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan, akik régebben kezdtek el diétázni, még mindig hihetnek abban, hogy a zsír egyöntetűen kizárandó az étrendből.

Pedig a zsírok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, ezekből építkezik, segítségükkel vitaminokat köt meg. Szükségesek a stabil idegrendszeri és hormonális működéshez, és testünk legkisebb egységeiben is, a sejtmembránok alapvető építőelemeiként jelentős szerepet töltenek be. 

A zsírszegény diéta veszélyei

A zsír az egyik makrotápanyag, és igaz, hogy lényegesen több benne a kalória, mint a fehérjékben vagy a szénhidrátokban, de nem okos dolog itt megspórolni a bevitt pluszenergiát. A zsírszegény étrend egyik veszélye, hogy a zsíros ételeket sokszor cseréljük nagy szénhidráttartalmú ételekre. A fölösleges szénhidrátbevitellel nem tud mit kezdeni a szervezet, így azt a máj zsírrá alakítja. Ennek következtében megnő a vér trigliceridszintje, és nő a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázata. 

GettyImages-1130256569

Esszenciális tápanyagokat hiányol a szervezet

A zsírszegény étrend következtében több olyan táplálékot fogyaszthatunk, amik többszöri feldolgozás során érik el csökkentett zsírtartalmukat. Ez azt jelenti, hogy értékes tápanyagban kevésbé gazdagok, így a szervezet sem tud belőlük megfelelő mértékben építkezni. A megfelelő zsírfogyasztás segíti az A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódását. Ezek zsírban oldódó vitaminok, amik leginkább magas zsírtartalmú ételekben találhatók meg. A zsírbevitel csökkentése az előbb említett vitaminok hiánybetegségeihez vezethet.

Az ízanyagok is nagyrészt zsírban oldódnak. Hogy a csökkentett zsírtartalmú ételek ízét jobbá tegyék, az élelmiszergyártók gyakran plusz cukor hozzáadásával szeretnék ételeiket fogyaszthatóbbá tenni. A gyenge ízvilágú, tápanyagban szegény és nem túl laktató ételektől a szervezet megzavarodik, sokszor a túlevés hibájába kergeti a fogyni vágyókat.

Egyszerű ketoreggeli.
Egyszerű ketoreggeli.
Fotó: Sawayasu Keith Tsuji / Getty Images Hungary

Az agyműködésre és a hormonháztartásra is negatív hatással van

Mivel az agyat is javarészt zsír alkotja, így azoknál az embereknél, akiknek alacsony a zsírbevitel, nagyobb eséllyel lépnek fel idegrendszeri gyengeség jelei, beleértve az alacsony stressztűrő képességet, agresszióra való hajlamot, impulzív és ingerlékeny megnyilvánulásokat, erős hangulatingadozásokat és depressziót.

A cikk az ajánló után folytatódik


Az agyalapi mirigy működése is felborulhat, ami hatással van a hormonháztartásra. Alábbhagyhat a szervezet tesztoszterontermelődése, aminek férfiaknál és nőknél is fontos szerepe van. A tesztoszteron termeléséhez is koleszterinre van szüksége a szervezetnek, így tartósan alacsony zsírbevitel esetén idővel menstruációs zavarok, terméketlenség és libidóvesztés léphet fel.

Olvass tovább: ezek az értékes zsírok a szervezetnek

Az eredményes és tartós fogyás érdekében nem szükséges koplalni. A hosszú távon betartható, életmódváltó programok segítségével lehet csak a felesleges kilókat leadni, illetve formásabb testalkatot elérni.

Egyél egyszeresen szaturálatlan zsírokat, és fogyj akár 20 kilót a Flat Belly nevű programmal

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük