A 4 leghatékonyabb zöldség elsavasodás ellen
Bemutatjuk neked a legjobb zöldségeket, melyek fogyasztásával gyorsan helyreállíthatod szervezeted felborult sav-bázis egyensúlyát.
Tested pH-értékének eltolódása súlyos egészségügyi problémák forrása lehet. Ha túl sok húsfélét eszel, miközben a zöldség- és gyümölcsfogyasztást hanyagolod, illetve nem mozogsz eleget, előbb-utóbb komoly betegségekkel kell számolnod. Épp ezért tanácsos még idejében váltanod, és legkésőbb az elsavasodás korai tüneteinek jelentkezésekor változtatnod életmódodon és táplálkozási szokásaidon.
Az elsavasodás gyakori tünetei
- Állandó fáradtság.
- Bőr- és hajproblémák.
- Gyenge immunrendszer.
-
Ízületi fájdalom.
- Fejfájás, gyomorégés.
Spenót
Talán már az óvodában megutáltad Popeye kedvencét, és éveknek kellett eltelni, hogy újra próbálkozz vele. Érdemes visszatérned a zöld levelű növényhez, mert számtalan előnyös tulajdonsággal bír. Hogy ezek minél nagyobb mértékben érvényesüljenek, elsősorban nyersen vagy párolva kell fogyasztanod.
A spenót ez egyik leghatékonyabb lúgosító zöldség. A benne lévő oxálsav emésztésserkentő hatású, a folsav pedig nélkülözhetetlen a vérképzéshez. Ezen kívül a benne lévő B-vitaminoknak köszönhetően gyorsítja szervezeted anyagcsere-folyamatait is. A spenót az egyik legjobb természetes K-vitamin-forrás: ez az anyag serkenti a vesék működését, ugyanakkor nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, valamint a csontképzéshez is.
Spárga
A benne lévő asparagine nevű lúgnak köszönhetően a spárga fogyasztásával hatékonyan állíthatod helyre tested sav-bázis egyensúlyát. Ezen túlmenően a zöldség remek vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonsággal is bír.
A spárga meglehetősen gazdag folsavban is, mely vegyület elsősorban a kismamák számára nélkülözhetetlen, ugyanis meggátolja a velőcső-záródási rendellenességek kialakulását a magzati fejlődés során.
A daganatos betegségeknek is jó megelőzési módszere lehet a spárga-fogyasztás, hiszen a folsav csökkenti a DNS-károsodás esélyét. A benne lévő rutinnak – antioxidáns flavonoid – köszönhetően védi a sejteket a szabadgyökök támadásával szemben.
Brokkoli
Tudományos kutatások szerint a brokkoli fogyasztásának köszönhetően a szervezet sejtjeiben lúg raktározódik el. Emiatt pedig hosszú távon a brokkoli lehet az egyik legjobb megoldás a sav-bázis egyensúly helyreállítására. Az apró fára emlékeztető zöldség gazdag kalcium-forrás is, így segíti a csontképződést, ráadásul a tejtermékekkel szemben alacsony zsírtartalommal bír. Nem oldható rosttartalma miatt serkenti az emésztést, így remekül passzol számos diétához.
Nehéz lenne felsorolni, pontosan hány előnyös tulajdonsággal is bír a brokkoli, hiszen a benne lévő béta-karotinnak köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket, indoltartalmából adódóan pedig hatékonyan veszi fel a harcot az olyan hormonfüggő daganatos betegségekkel, mint például a mellrák.
Cékla
A rubinvörös cékla rendkívül erős lúgosító hatással bír, ugyanakkor – káliumtartalma miatt – rendszeres fogyasztásával serkentheted a szervezeted fizikai és szellemi teljesítőképességét is. Bár a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz sokkal több vasat, mint más zöldségek, az emberi szervezet a céklából nagyobb mennyiségben tudja felvenni az egészséges vérképzés szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A benne található oldható élelemi rostok révén pedig nagymértékben csökkenthető az LDL koleszterin szintje. Egyes emberek szervezete nem tudja lebontani a cékla festékanyagát. Ha azt tapasztalod, hogy a vizeleted céklafogyasztást követően elszíneződik, nem kell megijedned – a jelenség nem mutat kóros állapotot.
OLVASD EL EZT IS!
- betegség
- megelőzés
Így mérd a sav-bázis egyensúlyodat!
- betegség
- táplálkozás
A krónikus elsavasodás 4 jellemző betegsége
- elsavasodás
- fogyasztó praktikák