A 4 leghatékonyabb zöldség elsavasodás ellen
Bemutatjuk neked a legjobb zöldségeket, melyek fogyasztásával gyorsan helyreállíthatod szervezeted felborult sav-bázis egyensúlyát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tested pH-értékének eltolódása súlyos egészségügyi problémák forrása lehet. Ha túl sok húsfélét eszel, miközben a zöldség- és gyümölcsfogyasztást hanyagolod, illetve nem mozogsz eleget, előbb-utóbb komoly betegségekkel kell számolnod. Épp ezért tanácsos még idejében váltanod, és legkésőbb az elsavasodás korai tüneteinek jelentkezésekor változtatnod életmódodon és táplálkozási szokásaidon.

Az elsavasodás gyakori tünetei

  • Állandó fáradtság.
  • Bőr- és hajproblémák.
  • Gyenge immunrendszer.
  • Ízületi fájdalom.

  • Fejfájás, gyomorégés.

Spenót

Talán már az óvodában megutáltad Popeye kedvencét, és éveknek kellett eltelni, hogy újra próbálkozz vele. Érdemes visszatérned a zöld levelű növényhez, mert számtalan előnyös tulajdonsággal bír. Hogy ezek minél nagyobb mértékben érvényesüljenek, elsősorban nyersen vagy párolva kell fogyasztanod.
A spenót ez egyik leghatékonyabb lúgosító zöldség. A benne lévő oxálsav emésztésserkentő hatású, a folsav pedig nélkülözhetetlen a vérképzéshez. Ezen kívül a benne lévő B-vitaminoknak köszönhetően gyorsítja szervezeted anyagcsere-folyamatait is. A spenót az egyik legjobb természetes K-vitamin-forrás: ez az anyag serkenti a vesék működését, ugyanakkor nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, valamint a csontképzéshez is.

Spárga

A benne lévő asparagine nevű lúgnak köszönhetően a spárga fogyasztásával hatékonyan állíthatod helyre tested sav-bázis egyensúlyát. Ezen túlmenően a zöldség remek vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonsággal is bír.
A spárga meglehetősen gazdag folsavban is, mely vegyület elsősorban a kismamák számára nélkülözhetetlen, ugyanis meggátolja a velőcső-záródási rendellenességek kialakulását a magzati fejlődés során.


A daganatos betegségeknek is jó megelőzési módszere lehet a spárga-fogyasztás, hiszen a folsav csökkenti a DNS-károsodás esélyét. A benne lévő rutinnak – antioxidáns flavonoid – köszönhetően védi a sejteket a szabadgyökök támadásával szemben.

Brokkoli

Tudományos kutatások szerint a brokkoli fogyasztásának köszönhetően a szervezet sejtjeiben lúg raktározódik el. Emiatt pedig hosszú távon a brokkoli lehet az egyik legjobb megoldás a sav-bázis egyensúly helyreállítására. Az apró fára emlékeztető zöldség gazdag kalcium-forrás is, így segíti a csontképződést, ráadásul a tejtermékekkel szemben alacsony zsírtartalommal bír. Nem oldható rosttartalma miatt serkenti az emésztést, így remekül passzol számos diétához.

Nehéz lenne felsorolni, pontosan hány előnyös tulajdonsággal is bír a brokkoli, hiszen a benne lévő béta-karotinnak köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket, indoltartalmából adódóan pedig hatékonyan veszi fel a harcot az olyan hormonfüggő daganatos betegségekkel, mint például a mellrák.

Cékla

A rubinvörös cékla rendkívül erős lúgosító hatással bír, ugyanakkor – káliumtartalma miatt – rendszeres fogyasztásával serkentheted a szervezeted fizikai és szellemi teljesítőképességét is. Bár a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz sokkal több vasat, mint más zöldségek, az emberi szervezet a céklából nagyobb mennyiségben tudja felvenni az egészséges vérképzés szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet.

A benne található oldható élelemi rostok révén pedig nagymértékben csökkenthető az LDL koleszterin szintje. Egyes emberek szervezete nem tudja lebontani a cékla festékanyagát. Ha azt tapasztalod, hogy a vizeleted céklafogyasztást követően elszíneződik, nem kell megijedned – a jelenség nem mutat kóros állapotot.

OLVASD EL EZT IS!

buzafuves
  • elsavasodás
  • fogyasztó praktikák

Nem indul be a fogyás?

Ezt is szeretjük