Miért nem jó ötlet hűtőben tartani a sárgarépát? 6 kiló zöldséget dobunk ki évente apróságok miatt
A zöldség és gyümölcs sokszor végzi a kukában, ezért a Nébih kampányt indított.
Fejenként 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih kutatási eredményei szerint, ez pedig sok esetben nem is a megromlásuk miatt, csak esztétikai okokból történik. A hivatal emiatt indította el „Vegyél számba!” című szemléletformáló kampányát.
Nem csak a bolt polcain maradnak ott a szabálytalanabb kinézetű zöldségek és gyümölcsök, gyakran az otthonokban is a szemétbe kerülnek a megvásárolt élelmiszerek, és sok esetben csupán amiatt, hogy a helytelen tárolás következtében azok a zöldségek elveszítik roppanós, kívánatos állapotukat.
A nem tökéletes is lehet finom
A Nébih ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a pazarlás elkerülése érdekében tudatosulnia kellene az emberekben: az alakhibás, esztétikailag nem tökéletes zöldségek, gyümölcsök is éppen olyan egészségesek, vitamindúsak és finomak, mint hibátlan társaik.
Amikor kisebb, nagyobb vagy furcsa, görbe alakú a zöldség, már nem tűnik olyan kívánatosnak, ez pedig nem igazán felel meg a fogyasztói elvárásoknak. Pedig ettől függetlenül - akár alacsonyabb ár mellett - ezek ugyanúgy felhasználhatók lehetnének, ha a frissességükben nem következik be változás.
Helyes tárolás a kulcs
A Nébih a kampányban arra is felhívja a figyelmet, hogy az esztétikai hibák sokszor a megfelelő bolti és otthoni tárolással megelőzhetők lennének, ez meghosszabbítja a zöldség és a gyümölcs fogyaszthatósági idejét is. A sárgarépa például fagyási sérülést szenvedhet a hűtőben, ami az állag romlásához vezet. Jobb ezért azt egy hűvösebb kamrában vagy pincében tartani a felhasználásig.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
- Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Azt is érdemes tudni, hogy a banán érzékeny a hőmérséklet-csökkenésre, és a hűtőben hamarabb megbarnul, mint szobahőmérsékleten. Érdekes tény azonban, hogy a szilva gyorsabban érik a banán mellé téve.
A zöldségek tárolásánál azt is vedd figyelembe, hogy a paradicsom a hűtőben veszíthet jó ízéből és illatából, a vöröshagyma száraz, párátlan helyet igényel, a burgonyát pedig egyenesen tilos hűtőben tárolni. A feldarabolt zöldségeket viszont jobb a hűtőbe tenni a felhasználásig, mivel így már gyorsabb romlási folyamattal kell számolni.
A hazai mindig frissebb
A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy frissesség sokkal inkább garantálható, ha az ember tudatosan a hazai terméket veszi le a polcról, ami nem utazza át félig érett állapotban a világot. Ezek frissessége kevésbé múlik az időzítésen és a szállítás körülményein, és kevesebb idő alatt jut el szedés után a boltokba.
Ha nagyobb távolságot utaznak be a zöldségek, a karbonlábnyom és a hűtésre fordítandó energia mennyisége is növekedni fog, nagyobb eséllyel nyomódnak vagy törnek el, ami az élelmiszer-hulladékok mennyiségét is megnöveli. Ha valami itthon megtermelhető, tudatosabb a hazait választani.
Lejárt? Ne dobd ki azonnal!
Néhány élelmiszer jóval a szavatossági idő lejárta után is fogyasztható, ezért felesleges azonnal kidobni őket.
10 étel, ami biztonsággal fogyasztható a lejárat után is: felesleges azonnal a szemétbe kerülniük
Nézegess képeket!
Elolvasom