Miért nem jó ötlet hűtőben tartani a sárgarépát? 6 kiló zöldséget dobunk ki évente apróságok miatt
A zöldség és gyümölcs sokszor végzi a kukában, ezért a Nébih kampányt indított.

sargarepa-kezben
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fejenként 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih kutatási eredményei szerint, ez pedig sok esetben nem is a megromlásuk miatt, csak esztétikai okokból történik. A hivatal emiatt indította el „Vegyél számba!” című szemléletformáló kampányát.

Nem csak a bolt polcain maradnak ott a szabálytalanabb kinézetű zöldségek és gyümölcsök, gyakran az otthonokban is a szemétbe kerülnek a megvásárolt élelmiszerek, és sok esetben csupán amiatt, hogy a helytelen tárolás következtében azok a zöldségek elveszítik roppanós, kívánatos állapotukat.

A nem tökéletes is lehet finom

A Nébih ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a pazarlás elkerülése érdekében tudatosulnia kellene az emberekben: az alakhibás, esztétikailag nem tökéletes zöldségek, gyümölcsök is éppen olyan egészségesek, vitamindúsak és finomak, mint hibátlan társaik.

Amikor kisebb, nagyobb vagy furcsa, görbe alakú a zöldség, már nem tűnik olyan kívánatosnak, ez pedig nem igazán felel meg a fogyasztói elvárásoknak. Pedig ettől függetlenül - akár alacsonyabb ár mellett - ezek ugyanúgy felhasználhatók lehetnének, ha a frissességükben nem következik be változás.

Helyes tárolás a kulcs

A Nébih a kampányban arra is felhívja a figyelmet, hogy az esztétikai hibák sokszor a megfelelő bolti és otthoni tárolással megelőzhetők lennének, ez meghosszabbítja a zöldség és a gyümölcs fogyaszthatósági idejét is. A sárgarépa például fagyási sérülést szenvedhet a hűtőben, ami az állag romlásához vezet. Jobb ezért azt egy hűvösebb kamrában vagy pincében tartani a felhasználásig.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt is érdemes tudni, hogy a banán érzékeny a hőmérséklet-csökkenésre, és a hűtőben hamarabb megbarnul, mint szobahőmérsékleten. Érdekes tény azonban, hogy a szilva gyorsabban érik a banán mellé téve.

A zöldségek tárolásánál azt is vedd figyelembe, hogy a paradicsom a hűtőben veszíthet jó ízéből és illatából, a vöröshagyma száraz, párátlan helyet igényel, a burgonyát pedig egyenesen tilos hűtőben tárolni. A feldarabolt zöldségeket viszont jobb a hűtőbe tenni a felhasználásig, mivel így már gyorsabb romlási folyamattal kell számolni.

A hazai mindig frissebb

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy frissesség sokkal inkább garantálható, ha az ember tudatosan a hazai terméket veszi le a polcról, ami nem utazza át félig érett állapotban a világot. Ezek frissessége kevésbé múlik az időzítésen és a szállítás körülményein, és kevesebb idő alatt jut el szedés után a boltokba.

Ha nagyobb távolságot utaznak be a zöldségek, a karbonlábnyom és a hűtésre fordítandó energia mennyisége is növekedni fog, nagyobb eséllyel nyomódnak vagy törnek el, ami az élelmiszer-hulladékok mennyiségét is megnöveli. Ha valami itthon megtermelhető, tudatosabb a hazait választani.

Lejárt? Ne dobd ki azonnal!

Néhány élelmiszer jóval a szavatossági idő lejárta után is fogyasztható, ezért felesleges azonnal kidobni őket.

Ezt is szeretjük