Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rák a legtöbb halálos áldozatot követelő krónikus betegség - évi több mint 30 ezer elhalálozás írható a számlájára. A két legtöbb halálesetet okozó rákfajta Magyarországon a tüdőrák, illetve a vastagbélrák.
A tüdőrák az összes rákos megbetegedés 18%-át teszi ki, a vastagbéldaganat a 17%-át - tehát gyakorlatilag holtversenyben vannak az első helyért. Utóbbi pedig mintegy tíz év alatt alakul ki, és számos feltűnő tünettel jár már a kezdeti időszakban.
Növelik a vastagbélrák-kockázatot
Míg a tüdőrák esetében a legfőbb megelőzési módszert a dohányzásról való leszokás jelenti, addig a vastagbélráknál a dohányzás csak egy a sok, kialakulási esélyt növelő életmódbeli tényező közül. Hazánkban jelenleg évi 5 ezer a halálos áldozat, de ez idő alatt 10 ezer új vastagbél-, illetve végbélrákos megbetegedést diagnosztizálnak.

A túlzásba vitt cukorfogyasztás nemcsak az elhízásért és a diabéteszért felel. A cukor emésztése során számtalan vitamint és nyomelemet elvon szervezettől, amelyek semlegesíthetnék a környezeti ártalmak során bejutó méreganyagokat. Emellett a bélrendszerbe kerülve erjedést indít be, ami kezdetben gyulladást, később daganatot okozhat.

A végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok - fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is - állítják a WHO szakértői, akik a vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.
Olvasd el a WHO közleményét!

Az ülőmunka, illetve az ahhoz társuló mozgáshiány miatt a testben erősödhet a gyulladás, amelyek fokozhatják a daganatok kialakulásának esélyét a bél alsó traktusában. Ráadásul a mozgásszegény életmód az anyagcsere-folyamatokat is lassítja, így az emésztés során visszamaradt salakanyagok tovább tartózkodnak a bélrendszerben, növelve ezzel a különböző méreganyagok visszaszívódásának rizikóját.

A tartósítószerekben, színezékekben, ízfokozókban és egyéb adalékanyagokban gazdag ételek ugyancsak növelik vastagbélrák kialakulásának esélyét. Kerüld a mesterségesen előállított táplálékokat, és igyekezz helyettük minél több friss, nyers, rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, amelyek kisöprik a bélrendszerből a veszélyes salakanyagokat!
(Képek: Getty Images.)