A legdurvább rákkeltő, amit mindennap fogyasztasz

Tudd meg, milyen élelmiszer-összetevőt érdemes kiiktatnod az étrendedből!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A civilizált világban ugrásszerűen nőtt a finomított cukor fogyasztásának mértéke. Noha a génjeink olyan környezetben fejlődtek, ahol egy ember legfeljebb két kilogramm mézet fogyasztott évente, 1830-ra évi öt kilogrammra, a 20. század végére pedig döbbenetes mennyiségre, évi hetven kilogrammra nőtt az ember cukorfogyasztása.

A megnövekedett cukorfogyasztás nem csupán azért veszélyes, mert plusz kilókat ró a derekadra, hanem azért is, mert növeli a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét.

Nobel-díj a rákkutatónak

Otto Heinrich Warburg német biológus orvosi Nobel-díjat kapott azért a felfedezéséért, hogy a rosszindulatú daganatok anyagcseréje nagymértékben függ a glükózfogyasztástól - a megemésztett cukor a testben glükózzá alakul. Napjaink legérzékenyebb és legmodernebb rákdiagnosztikai vizsgálati módszere, a PET/CT tulajdonképpen azokat a területeket keresi a testben, melyek a legtöbb glükózt fogyasztják. Ha egy-egy terület kiemelkedően sok glükózt fogyaszt, valószínűleg a rák áll a háttérben.

A rák cukron él

Ha cukrot vagy fehér lisztet fogyasztasz, hirtelen megnő véred glükózszintje. A test ilyenkor haladéktalanul inzulint bocsát ki, hogy a glükóz bekerülhessen a sejtjeidbe. Az inzulin kiválasztását egy másik molekula, az IGF - insulin-like growth factor, vagyis inzulinszerű növekedési faktor - kibocsátása kíséri, mely serkenti a sejtnövekedést.

Egyszóval a cukor táplálja a szöveteket, és elősegíti növekedésüket. Az inzulin és az IGF még egy közös hatással rendelkezik: serkentik a gyulladást előidéző tényezőket, melyek szintén gyorsítják a sejtnövekedést, később pedig táplálják a daganatokat.

A kutatók már tudják, hogy az inzulinszint-kiugrások és az IGF kiválasztása nem csupán a rákos sejtek növekedését serkenti közvetlenül, hanem e sejtek szomszédos szövetek elárasztására vonatkozó képességét is. Megállapították, hogy a rák leküzdéséhez olyan új gyógyszerekre van szükség, melyek csökkentik a vérben a magas inzulin- és IGF-szintet.

Figyelj az étrendre!

Addig azonban, amíg ezek nem állnak rendelkezésre, érdemes visszafognod étrendedben a finomított cukor és a fehér liszt mennyiségét. E két étrendbeli tényező mennyiségének csökkentése nem csupán a daganatos betegségek ellen nyújt bizonyos fokú védelmet. Másodlagos hatásként egészségesebbé teszi a bőrt, és csökkenti a túlsúly, valamint a diabétesz kialakulásának valószínűségét.

A dietetikus véleménye

Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait azzal kapcsolatban, hogy milyen módszerek közül választhatsz, ha méregteéeníteni szerenél!

A kutatás tükrében

A különböző élelmiszerek és a különböző vércukorszintek daganatnövekedésre gyakorolt hatását mellrákos sejtekkel befecskendezett egerek segítségével hasonlították össze. Két és fél hónap alatt a sok finomított cukrot fogyasztó 24 egér kétharmada, míg az alacsony cukortartalmú étrendet követő 20 egérből csupán egyetlenegy pusztult el.

Mi a teendő?

Több tudományos kutatás is egybehangzóan állítja, hogy a rák elleni védekezésben jelentős szerepe van az étrendi változtatásnak - elsősorban a finomított cukor és a fehér liszt mennyiségét kell csökkentened. Jól teszed, ha megelégszel heti két-három desszerttel, illetve cukor nélkül fogyasztod a teát és a kávét, de ezeken kívül is beiktathatsz pár változtatást.

Erre cseréld le!

Adunk néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, milyen élelmiszereket célszerű kiiktatnod az étrendedből - de legalábbis csökkentett mennyiségben fogyasztanod -, illetve kínálunk egészségesebb alternatívát helyettük.

  • Cukor helyett fogyassz steviát.
  • Fehér kenyér és fehér rizs helyett válaszd inkább a teljes kiőrlésű kenyereket és a thai vagy jázminrizst.
  • A krumpli - különösen a krumplipüré - helyett javasolt inkább lencsét, borsót, babot, spárgát választanod köretként.
  • A kukoricapelyhet cseréld le zabkására vagy müzlire.
  • Lekvár és dzsem helyett fogyassz friss gyümölcsöt. Kimondottan jó választás az áfonya, a cseresznye, a málna - ezek ugyanis segítenek szinten tartani vércukorszintedet.
  • Édesített italok és előregyártott gyümölcslevek helyett igyál citrommal ízesített vizet, zöld teát.

Cikkünk David Servan-Schreiber A rák ellen - Egy új életmód című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük