A 3 legdurvább rákkeltő anyag
Az élelmiszerek csomagolásán lévő genetikailag módosított felirat vagy az E-számok gyanúsak lehetnek. Tudj meg többet a veszélyes anyagokról!

Ez is érdekelhet

Nyerj 2 főre szóló, 3 éjszakás nyaralást Ausztriába, az aktív pihenés paradicsomába (x)

Ingyenes lesz Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválja - Ekkor érdemes a Városligetbe menni (x)

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

Szexi melltartók kivágott ruhákhoz: nem fog ki rajtad a pánt, mert nincs is »

A legfinomabb testolajok, melyektől feszesebb lesz a bőr: elmászó kontúrok és narancsbőr ellen »

Már megvan a jövő évi esküvői divat: légiesen könnyed selyem- és muszlinruhák a magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A civilizált ember egyre jobban eltávolodik a természettől. Ez leginkább a modern táplálkozáson és az élelmiszerek előállításán látszik. Talán te is egyre több mesterséges édesítőszert, színezéket veszel magadhoz, és legtöbbjükről azt sem tudod, hogy milyen egészségkárosító hatásai lehetnek.

K-aceszulfám

Egy bonyolult vegyi eljárás során állítják elő az E 950 jelű, K-aceszulfám nevű édesítőszert. Felhasználási köre igen kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítéséhez, csokoládékhoz, rágógumikhoz, valamint gyümölcs- és zöldségkonzervek előállítása során is.

Előnye, hogy nem fényérzékeny, és csak nagyon magas hőmérsékleten kezd el bomlani - így sütött tészták ízesítésére is használható. Külföldi táplálkozási szakértők azonban sürgetik a betiltását, mivel állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltőnek bizonyul. Mindez elsősorban nagy mennyiségben jelent veszélyt az emberre nézve: elfogadható napi mennyisége 9,0 mg/kg.

Ciklamátok

Az E 952 jelzésű ciklamát - ciklaminsav és sói - 1950-ben került élelmiszeripari forgalomba. Mesterséges ízesítőszerként, ízfokozóként használják cukormentes, illetve csökkentett cukortartalmú élelmiszerek gyártása során. Károsító hatásait először a hatvanas években észlelték az amerikai hatóságok, majd ’69-ben be is tiltották. Bár a vegyület nagyrészt változatlan formában távozik az emberi szervezetből, a gyomorban élő mikroorganizmusok egy részét ciklohexaminná alakítja - mely nagy dózisban kromoszómakárosodáshoz vezethet.

A kísérleti állatokban a nagyobb mennyiségben adagolt ciklamát hólyagrákot idézett elő. Újabb kutatási eredmények szerint a vegyület bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe is. Ha azonban napi fogyasztása nem haladja meg a 7,0 mg/kg-ot, a szakértők szerint nincs komoly egészségkárosító hatása.

Eritrozin

Az Amerikai Egyesült Államokban már betiltott mesterséges színezőanyagot elsősorban kaviár, likőrök, kozmetikumok és gyógyszerek színezésére használják. Az E 127-es számú eritrozin bizonyítottan allergiát okoz - különösen azoknál, akik érzékenyek a szalicilsavra. Hatására bőrpanaszok és légzőszervi problémák léphetnek fel. Bár napi legfeljebb 0,5 mg/kg mennyiségben történő fogyasztása nem jelent különösebb veszélyt azokra nézve, akik nem allergiásak rá, ennél nagyobb dózisban karcinogénnek minősül.

Mi a helyzet a genetikai módosítással?

A génkezelt élelmiszerek előállítása termésnövelési célzattal indult el. A táplálékok genetikai adottságait megváltoztatják, így kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező új növényt hoznak létre - például jobban eltartható vagy táplálóbb változatokat. A genetikailag módosított élelmiszerek sok indulatot váltanak ki, mivel a hosszú távú egészségügyi és környezeti hatásukkal kapcsolatban számos kérdés máig tisztázatlan.

Kétféle formában kerülhet a konyhádba génkezelt élelmiszer. Az eljárással egyrészt friss zöldségeket, gyümölcsöket, másrészt olyan másodlagos készítményeket módosítanak, mint a paradicsomsűrítmény, a liszt vagy a cukor. A csomagoláson azonban csak abban az esetben kell a gyártónak feltüntetni a génkezelés tényét, ha a táplálék idegen fehérjéket vagy DNS-t tartalmaz - vagyis szerkezete jelentős mértékben eltér a természetes formától.

Az emberi egészségre nézve háromféle veszélyt is magukban hordoznak a génkezelt növények. A szakemberek véleménye szerint fogyasztásuk hatására a szervezet antibiotikumokra való érzékenysége csökken - vagyis idővel sok gyógyszer veszíthet hatékonyságából. Emellett azok a módosított gének, melyek ezekben a táplálékokban találhatóak, allergiás reakciókat, illetve emésztőszervi problémákat, bizonyos esetben mérgezést okozhatnak. Összefüggésük a rákos betegségek kialakulásával egyelőre tisztázatlan.

Mit tehetsz?

Igyekezz körültekintően vásárolni! Mindig nézd meg a csomagolás hátulján feltüntetett információkat, és, ha a genetikailag módosított feliratot, illetve olyan édesítőszereket vagy mesterséges színezőanyagokat látsz rajtuk, melyek az egészségedre nézve károsak lehetnek, inkább ne vásárold meg a terméket.

Ha lehetőséged van rá, a zöldséget, gyümölcsöt inkább otthon termeszd, ha pedig nincs konyhakerted, igyekezz biotermékeket vásárolni. Ezek az élelmiszerek vegyszermentesen, illetve biológiailag lebomló anyagok felhasználásával készülnek. Az termékek címkéjén keresd az összetevők nevét, valamint az ellenőrző szervezet - hazánkban ez a Biokontroll Kht. - jóváhagyását.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Blog.hu ajánló