Vér a székletben: ha ilyen színű, azonnal menj orvoshoz!
Vastagbélrák vagy aranyér? A vér színének árnyalata segít eldönteni, hogy nagy-e a baj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A székletben megjelenő vér mindig aggodalomra ad okot. Hátterében számos betegség meghúzódhat, de talán a két leggyakoribb a vastagbélrák és az aranyér.

A két betegség elkülönítése viszonylag egyszerű, általában a vér színe segít eldönteni a kérdést.

Vastagbélrák: sötét színű, véres széklet

A vastagbélrák - a tüdőrák után - a második legtöbb halálesetért felelős rákos megbetegedés hazánkban, mindkét nem esetében. Évente ötezer haláleset írható a számlájára. A betegség egyik vezető tünete a sötét színű, véres széklet.

A vastagbélrák kezdeti szakaszában nem folyamatosan van jelen ez a tünet - csak akkor, amikor a tumor vérezni kezd -, ezért nehezen észrevehető.

A vastagbélrák további tünetei

  • Hasi fájdalom.
  • A széklet nyálkássá válása.
  • Hasmenés vagy székrekedés.
  • Vashiány - a vérveszteség miatt.

Így különböztesd meg az aranyértől!

A vastagbélrák esetében azért a sötét színű, véres széklet lehet a vezető tünet, mert a vérzés a béltraktus felsőbb szakaszából származik. Az aranyérnél azonban a vérzés a végbélnyílás közvetlen közeléből ered, így a vér, amellyel találkozhatsz, élénkpiros színű. Tehát a sötét színű, vérrel kevert széklet esetében haladéktalanul fordulj orvoshoz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az aranyeret okos dolog elbagatellizálni, bár ennél a betegségnél beválhat néhány házi gyógymód.

Milyen betegséget jelez még a véres széklet?

Ritkább esetben az alábbiakban felsorolt betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket.

A vastagbélrák megelőzése

Kialakulásának hátterében elsősorban a rostszegény táplálkozás áll. Táplálkozási szakemberek javaslat szerint egy felnőtt embernek napi 30-40 gramm rostot kellene fogyasztania a kiegyensúlyozott emésztésért. Korábbi cikkünkben találsz egy felsorolást a rostban gazdag ételekről.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A rostok mellé pedig természetesen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Hogy hogyan tudod legkönnyebben kiszámolni a számodra ideális folyadékbevitelt, kattints korábbi cikkünkre, és dr. Rosta Gábor urológus elmondja.

Ugyancsak lényeges a vastagbélrák megelőzése szempontjából a rendszeres mozgás. Bár több szakértő szerint az egész napos ülőmunka károsító hatásai nehezen ellensúlyozhatóak mozgással, könnyű belátni, hogy ha semmit nem teszel ellene, nyilván rosszabb helyzetbe kerülsz. Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy mennyi legyen a heti minimális mozgásadagod, ha szeretnéd megelőzni a bélrákot.

Ezt is szeretjük